Κεντρική / Board Games / ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ & ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ: Level 7 [Omega Protocol]
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ & ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ: Level 7 [Omega Protocol]

Φίλες και φίλοι του επιτραπαίζουμε καλησπέρα σας !!! Επιτέλους τέλειωσε το καλοκαίρι κι ήρθε η ώρα να γυρίσει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Τώρα θα λέτε τρελός είναι αυτός δεν μπορεί αλλά θα σας εξηγήσω παρακάτω…

Προσωπικά είμαι άρρωστος με το χόμπι μου τα επιτραπέζια… Θέλω να παίζω συνέχεια και το καλοκαίρι δυστυχώς οι περισσότεροι τρέχουν στις παράλιες και παίζουν ρακέτες, κοκορομαχίες κι αλλά γλυκανάλατα με αποτέλεσμα να τη βγάζω με μικρά σόλο παιχνίδια ή ακόμα και χωρίς καθόλου παιχνίδι για πολλές μέρες. Αυτό είναι μαχαίρια στην καρδιά για έναν gamer κι αυτή είναι η κατάρα του καλοκαιριού για μένα. Τώρα όμως όλα αυτά τέλειωσαν και ήρθε η ώρα της εκδίκησης… Ήρθε η ώρα οπού θα  έχω τους φίλους μου κρατούμενους στο σπίτι μου  κάθε Σαββατοκύριακο και θα παίζουν ότι μινιατουροπαίχνιδο τους βγάλω έτσι για να καλύψω τον χαμένο χρόνο του καλοκαιριού. Και ποια είναι η επιλογή μου όσον αφορά το μινιατουροπαίχνιδο?? Μα φυσικά ένα από τα καλύτερα 1 vs all παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει. Το πιο tactical κατά την γνώμη μου και το πιο άρτιο σε μηχανισμούς! Ο λόγος φυσικά για το Level 7 Omega Protocol!!!

Το Omega Protocol παίζεται από 2 ως 6 παίχτες. Ο ένας παίχτης χειρίζεται τις εξωγήινες δυνάμεις, οι οποίες έχουν εισβάλει σε μια διαστημική βάση και την έχουν καταλάβει, ενώ οι υπόλοιποι παίχτες χειρίζονται από έναν στρατιώτη πολύ καλά εκπαιδευμένο με στόχο να εισβάλουν στην βάση και να εξαλείψουν την εξωγήινη απειλή! Το ταμπλό του παιχνιδιού αποτελείται από πολλά πλακίδια σε διάφορα σχήματα τα όποια ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν τον χάρτη της εκάστοτε αποστολής. Οι φιγούρες των στρατιωτών και των εξωγήινων δεν είναι κακές αλλά σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι και κάτι τόσο σούπερ. Είναι όμως αρκετές ώστε να ευχαριστηθείς το παιχνίδι. Εξάλλου η ομορφιά του παιχνιδιού βασίζεται στο gameplay του.

Κάθε στρατιώτης έχει το προσωπικό ταμπλό του, το οποίο αναγράφει την ζωή, την δύναμη του και την “εξυπνάδα του”, ενώ ακόμα έχει πάνω του τα 2 αρχικά όπλα με τις ιδιότητες τους καθώς και έναν χώρο για να τοποθετηθεί μια κάρτα στάσης, η όποια καθορίζει το πως θα κινηθεί σε αυτό το γύρο ο στρατιώτης μας. Κάθε κάρτα στάσης έχει πάνω της έναν αριθμό άμυνας σε επίθεση σώμα με σώμα, έναν αριθμό άμυνας σε επίθεση εξ αποστάσεως, έναν αριθμό που μας δείχνει το μέγιστο της κίνησης που μπορεί να κάνει ο στρατιώτης μας αυτό το γύρο καθώς και το μέγιστο αριθμό αδρεναλίνης που μπορεί να ξοδέψει αυτό το γύρο. Έτσι οι παίχτες στην αρχή του γύρου τους αποφασίζουν ποια στάση θα βάλουν, πχ αν θέλουν να κινηθούν γρήγορα και να χάσουν λίγο σε άμυνες ή να κινηθούν πιο αργά και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτό σαφώς και είναι πολύ σημαντικό και προσθέτει πολλά στο tactical κομμάτι του παιχνιδιού.

Από την άλλη ο overlord έχει ένα ταμπλό που αποτελείται από πολλά κομμάτια ενωμένα σαν παζλ, τα όποια τα παίρνει βάσει της εκάστοτε αποστολής και εξηγείται ξεκάθαρα πάνω τους τι κάνει το καθένα (από στρατολόγηση νέων μονάδων μέχρι 2η επίθεση, reroll κτλ). Τέλος στο ταμπλό του παιχνιδιού και συγκεκριμένα σε όλα τα δωμάτια, από το αρχικό set up έχουν τοποθετηθεί κάποιες κάρτες (με αποκλειστική απόφαση του overlord βάσει βεβαίως κάποιων κανόνων της εκάστοτε αποστολής) κι αυτές ανοίγουν όταν κάποιος παίχτης εισέλθει στο δωμάτιο. Αυτές οι κάρτες είναι πολύ σημαντικές γιατί μπορεί να κρύβουν από παγίδες για τους στρατιώτες μέχρι όμως και σημαντικά αντικείμενα ή μέρη τα όποια πρέπει να επισκεφτούν για την ολοκλήρωση της αποστολής. Το γεγονός ότι αυτές τις κάρτες τις τοποθετεί ο overlord και δεν είναι ίδιο το set up κάθε φορά που παίζεις την ίδια αποστολή δίνει πολλά και σε επαναληψιμότητα αλλά και στο tactical κομμάτι καθώς μια καλή τοποθέτηση καρτών μπορεί να δώσει πλεονέκτημα στον overlord ενώ μια κακή στους στρατιώτες! Ακόμα και οι πόρτες οι οποίες τοποθετούνται στο ταμπλό έχουν σημασία καθώς πολλές απ’ αυτές είναι κλειδωμένες, άλλες κρύβουν παγίδες ενώ άλλες απλώς ανοίγουν. Και τις πόρτες λοιπόν τις τοποθετεί ο overlord όπως επιθυμεί στο αρχικό set up!

Πάμε όμως να δούμε εν συντομία την πορεία ενός γύρου: Πρώτα παίζουν οι στρατιώτες οι όποιοι αποφασίζουν στην αρχή του γύρου τους με ποια σειρά θα ενεργοποιηθούν καθώς και τι στάση θα τοποθετήσουν στον ηρώα τους. Επιπλέον μεταφέρουν όλη την αδρεναλίνη τους στο απόθεμα του overlord για να την χρησιμοποιήσει. Αρά όσο πιο πολύ αδρεναλίνη χαλάνε οι στρατιώτες τόσο περισσότερη θα έχει να χαλάσει κι ο overlord. Εν συνεχεία ξεκινώντας από τον στρατιώτη που είπαν ότι θα παίξει πρώτος ενεργοποιείται και κάνει μια σειρά από ενέργειες μέχρι είτε να μη θέλει να κάνει άλλες είτε να γεμίσει η αδρεναλίνη του οπότε υποχρεωτικά πρέπει να σταματήσει. Μετά περνάμε στον 2ο στρατιώτη κτλ… Όταν παίξουν όλοι οι στρατιώτες έρχεται η σειρά του overlord ο οποίος ξοδεύει αδρεναλίνες στο ταμπλό του κάνοντας τις αντίστοιχες ενέργειες.

Πάμε όμως να δούμε τι ενέργειες έχουν να κάνουν οι στρατιώτες καθώς και το κόστος τους σε αδρεναλίνη:

  • Κίνηση: Για κάθε μια αδρεναλίνη οι παίχτες μας μπορούν να κινηθούν μέχρι όσα τετράγωνα ορίζει η κίνηση τους βασισμένη πάνω στην κάρτα στάσης που έχουν επιλέξει γι αυτό το γύρο.
  • Άνοιγμα πόρτας: Για μια αδρεναλίνη οι στρατιώτες μπορούν να επιχειρήσουν να ανοίξουν μια πόρτα. Απλώς την γυρνάμε ανάποδα και ακολουθούν τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτήν
  • Ανταλλαγή: Για μια αδρεναλίνη οι στρατιώτες μπορούν να ανταλλάξουν εξοπλισμό με κάποιον διπλανό τους στρατιώτη.
  • -Ερευνά: Για άλλη μια αδρεναλίνη οι στρατιώτες μπορούν να ψάξουν σε συγκεκριμένες περιοχές στο χάρτη ώστε να βρουν νέο εξοπλισμό!
  • -Επίθεση: Για 2 αδρεναλίνες οι στρατιώτες μπορούν να επιτεθούν με κάποιο από τα 2 όπλα τους σε έναν εχθρό που βρίσκεται όντος εμβέλειας τους και στο οπτικό τους πεδίο.
  • Γιατρειά: Για 2 αδρεναλίνες οι στρατιώτες μπορούν να γιατρέψουν μια ζωή.
  • Βοήθεια (revive): Για 2 αδρεναλίνες οι στρατιώτες μπορούν να σηκώσουν έναν πεσμένο από εχθρικά πύρα στρατιώτη σε κάποιο διπλανό τετράγωνο.
  • Τέλος κάθε στρατιώτης έχει και κάποια κουτιά εξτρά ενεργειών που μπορεί να χρησιμοποιεί και κάποια απ αυτά έχουν κόστος σε αδρεναλίνη όταν τα χρησιμοποιεί. Αν κάποιος στρατιώτης κάνει κάτι απ αυτά πληρώνει το ανάλογο κόστος.

Οι κινήσεις του overlord ποικίλουν αναλόγως την πιστά. Όταν ο Overlord χρησιμοποιήσει μια ενεργεία τότε τοποθετεί μέσα στον ειδικό χώρο που έχει αυτή τις ανάλογες αδρεναλίνες .Στην αρχή κάθε γύρου του αφαιρεί από αυτόν τον χώρο τόσες αδρεναλίνες όσες αναφέρονται ξεκάθαρα πάνω στην ενεργεία. Όταν αυτή είναι αδεία εντελώς τότε είναι και πάλι έτοιμη για να ενεργοποιηθεί. Με αλλά λογία ο overlord δεν μπορεί να κάνει την ίδια ενεργεία κάθε γύρο. Εν συνεχεία κι αφού χρησιμοποιήσει ότι ενεργεία θέλει, μπορεί να ενεργοποιήσει όσους εξωγήινους επιθυμεί πάνω στο ταμπλό. Κάθε εξωγήινος που ενεργοποιείται με αυτόν τον τρόπο κοστίζει τόσες αδρεναλίνες όσες αναγράφει πάνω στην κάρτα του (κάθε κάρτα εξωγήινου μας δείχνει επίσης έκτος του κόστους ενεργοποίησης και την ζωή του, την κίνηση του, τις επιθέσεις του και τις ειδικές δυνάμεις του) και μπορεί να πραγματοποιήσει μια κίνηση και μια επίθεση. Τέλος, αν ο overlord μετά το γύρο του έχει παραπάνω από 10 αδρεναλίνες στο απόθεμα του τότε πετάει τόσες ώστε να μείνει μόλις με δέκα για τον επόμενο γύρο. Αυτό το παιχνίδι το κάνει για να μη μαζεύει πολύ δύναμη ο overlord και να κάνει μια δολοφονική επίθεση στους στρατιώτες.

Αυτό συνεχίζεται μέχρι ότου μια από τις 2 πλευρές να φτάσει στην νίκη. Οι στρατιώτες έχουν συγκεκριμένα πράγματα να κάνουν σε κάθε αποστολή, ενώ ο Overlord συνήθως έχει να σκοτώσει  πάνω από τους μισούς στρατιώτες. Να σημειωθεί ότι το παιχνίδι έχει και ένα ταμπλό με χρόνο ο οποίος κάθε γύρο προχωρεί και όταν φτάσει σε ένα σημείο οπού ορίζεται από την εκάστοτε αποστολή τότε γίνονται κάποια γεγονότα συνήθως άσχημα για τους στρατιώτες (δυναμώνει ο overlord δηλαδή). Αρά οι στρατιώτες δεν έχουν ούτε τον χρόνο σύμμαχο τους…

Συνοψίζοντας: Στο level 7 Omega Protocol όπως καταλάβατε όλα είναι θέμα αποφάσεων. Από το αρχικό set up της αποστολής μέχρι το πως, ποσό και ποτέ θα κινηθείς στην πιστά. Το facing, το cover και η συνεργασία είναι πολύ πολύ σημαντικά κλειδιά για επιβίωση και σίγουρα δεν πρόκειται για ένα dungeon crawler game run & gun.

  • Στα θετικά του τα τάκτικαλ στοιχειά και οι πολλαπλές αποφάσεις καθώς και η πρωτοτυπία του στο θέμα του set up κάθε αποστολής.
  • Στα αρνητικά ότι παρά το τάκτικαλ που σαφώς διαθέτει οι μάχες στηρίζονται στο ζάρι οπού ζάρι = τύχη. Επιπλέον σε κάποιες αποστολές οι στρατιώτες καλούνται να επιλέξουν ποιο μονοπάτι θα ακολουθούσουν (δεξιά ή αριστερά συνήθως). Το ένα απ αυτά βάσει κανόνων στο set up θα είναι πιο εύκολο από το άλλο. Αν επιλέξουν το εύκολο θα έχουν περισσότερες ελπίδες να βγάλουν την πιστά απ ότι αν επιλέξουν το δύσκολο. Αυτό είναι λίγο άσχημο γιατί στηρίζεται σε μια τυχαία απόφαση η έκβαση της αποστολής. Ευτυχώς όμως δεν είναι όλες οι αποστολές έτσι. Τέλος, οι φιγούρες του σε σχέση μιλάμε πάντα με τα τελευταία παιχνίδια (dark souls,the others, arcadia quest κτλ) είναι αρκετά πίσω σε ομορφιά.

Τώρα πιστεύω καταλάβατε γιατί επέλεξα αυτό το παιχνίδι για να “τιμωρήσω” τους καλοκαιρολάγνους φίλους μου! Θα έχω όλη την πολυτέλεια να σκεφτώ πως θα βάλω τα διαθέσιμα εμπόδια στον δρόμο τους και θα μπορώ να επιλέξω εύκολα ως στόχο αυτόν που μου είπε τις περισσότερες φόρες όχι για παιχνίδι στη διάρκεια του καλοκαιριού. Γιατί η εκδίκηση φίλοι μου είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρυο…3 ολόκληρους μήνες περίμενα αυτή τη στιγμή… Θα καταφέρουν άραγε να βγουν ζωντανοί απ αυτή τη δοκιμασία και να μπορέσουν να χαρούν το επόμενο καλοκαίρι τους?  Ή θα τους βρει εκείνο στα συντρίμμια μιας ερειπωμένης διαστημικής βάσης στη μέση του πουθενά? Η απάντηση πολύ πολύ σύντομα…

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Αχιλλέας Γαρυφάλου

Αχιλλέας Γαρυφάλου
Ο Αχιλλέας εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος στο Νοσοκομείο Μητέρα και μένει στην περιοχή του Ζωγράφου τα τελευταία 18 χρονιά!Η "τρέλα" με τα επιτραπέζια του έχει κολλήσει από πολύ μικρή ηλικία στις αρχές της δεκαετίας του 90 με το ηρωικό Hero Quest και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με αυξανόμενο ενδιαφέρον! Αγαπημένη του κατηγορία τα θεματικά παιχνίδια στρατηγικής & φαντασίας, που γεμίζουν όμορφα το τραπέζι ενώ παράλληλα αναβλύζουν από το θέμα που πραγματεύονται...

Δείτε επίσης...

FAMILY GAMES: Spy Club

Όταν σκέφτομαι παιδική λογοτεχνία το πρώτο πράγμα που μου περνάει από το μυαλό είναι τις …