Κεντρική / Board Games / ΌΧΙ ΠΑΊΖΟΥΜΕ: Arctic Scavengers
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

ΌΧΙ ΠΑΊΖΟΥΜΕ: Arctic Scavengers

Το Arctic Scavengers με έκανε να παραβώ ένα βασικό κανόνα των gamers!  Μην αγοράζεις παιχνίδια που δεν έχεις παίξει! Αυτό αντηχούσε συνεχώς στα αυτιά μου από την στιγμή που το παρήγγειλα. Ήταν αλήθεια, δεν θα ήταν νωρίτερα πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν για το arctic scavengers είδα το κουτί και μόνο άκουσα μερικά σχόλια από φίλους και τίποτε άλλο. Εντυπωσιακό κουτί και ωραίο σενάριο.

Μετά από αρκετό καιρό και παρά τον δισταγμό μου να μην αποκτήσω άλλο deck building πήρα την απόφαση να το αγοράσω. Είχε έρθει μετά από αρκετά παιχνίδια η σειρά του και μου βγήκε σε καλό καθώς το 2015 η Rio Grande Games έφτιαξε μια έκδοση με όλα τα expansion pack του παιχνιδιού.

ΣΕΝΑΡΙΟ
Το 2097 η Γη βρίσκεται εκ νέου σε μια εποχή παγετώνων. Οι λιγοστοί επιζήσαντες, δηλαδή εμείς καλούμαστε να οργανώσουμε την ομάδα μας. Στο τέλος του παιχνιδιού η ομάδα με τα περισσότερα μέλη κερδίζει!

ΡΟΗ ΓΥΡΟΥ
Τυχαία ένας παίχτης ορίζεται Initiator. Συνοπτικά κάθε γύρος χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

  • Drawing Phase όπου όλοι παίρνουμε 5 κάρτες από το βασικό μας deck.
  • Resource gathering phase όπου ο initiator παίζει πρώτος και χρησιμοποιεί όσες κάρτες θέλει για να μαζέψει πόρους, με την σειρά του ρολογιού οι υπόλοιποι παίχτες τον ακολουθούμε. Μπορούμε να σκάψουμε στο χιόνι, να κυνηγήσουμε και να στρατολογήσουμε και άλλους ανθρώπους στην ομάδα μας.
  • Skirmish Phase Αυτή η φάση ξεκινάει από τον τρίτο γύρο και έπειτα! Εδώ αφού έχουμε πάρει όλοι πόρους, θα εξηγήσουμε μετά πως, πρώτος ο Initiator κρυφοκοιτάζει την πρώτη κάρτα του contested resources deck και αποφασίζει πόσες κάρτες θα αφήσει για το skirmish. Νικητής του skirmish είναι αυτός ο οποίος οι κάρτες του συγκεντρώνουν την μεγαλύτερη fight value .O Νικητής του skirmish παίρνει πρώτος μια κάρτα από το contested resources pile και ο initiator είναι ο επόμενος στα αριστερά παίχτης.

ΣΧΟΛΙΑ
Οι κάρτες είναι εξαιρετικές, ωραία σχεδιασμένες (νομίζω πως είναι και ο κύριος λόγος που ασχολήθηκα) και πολύ πρακτικά γραμμένες, ενώ   καταλαβαίνεις εύκολα το τι κάνει η κάθε μια. Ακόμα και το εσωτερικό του κουτιού είναι σχεδιασμένο ώστε να σε βοηθάει στην επόμενη παρτίδα, αφού μπορείς να ταξινομήσεις τις κάρτες ανά είδος. Οι γύροι κυλούν ομαλά μιας και οι οδηγίες είναι σαφείς και το interaction μεταξύ των παιχτών είναι δίκαιο και δεν δημιουργεί εκνευριστικά permanent event. Πάντα υπάρχει κάτι ενδιαφέρον στην σειρά σου και αυτό κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο, ενώ σχεδόν πάντα μπορείς να  κάνεις κάτι κακό στους αντιπάλους σου.

Υπάρχουν κάρτες εργαλείων, όπλων προσωπικοτήτων που βοηθάνε την ομάδα μας. Ακόμα θα βρούμε μηχανικούς που χτίζουν κτήρια και πολλοί άλλοι ειδικότεροι χαρακτήρες. Μερικά από τα action που μπορούμε να κάνουμε, είναι να σκάψουμε στο χιόνι για να βρούμε εργαλεία και πόρους, να προσλάβουμε και άλλους πρόσφυγες ή πολεμιστές και να σαμποτάρουμε, ή να αποκλείσουμε για τον γύρο την χρήση μιας κάρτας του αντιπάλου.

Μόνο ένας προβληματισμός. Δυστυχώς το παιχνίδι δεν είναι ιδιαίτερα θεματικό. Πραγματικά θα μπορούσε να είχε και άλλο όνομα. Για ένα σενάριο τοποθετημένο το 2097 δεν υπάρχει το παραμικρό φουτουριστικό στοιχείο. Το ότι οι χαρακτήρες των καρτών βρίσκονται στο χιόνι, δεν έχει ούτε ελάχιστη σημασία. Το βασικό στοιχείο του κρύου σε ένα περιβάλλον πολικού ψύχους  απουσιάζει από παντού. Ακόμα και το dig action θα μπορούσε να είναι στην άμμο της ερήμου.

Οι κάρτες παρά τον μεγάλο αριθμό τους πάνω από 300, είναι όλες σε set και δεν είναι εντελώς διαφορετικές οι ομάδες που φτιάχνουν οι παίχτες. Τα εργαλεία είναι ίδια όπως και τα όπλα. Τα φάρμακα και τα τρόφιμα είναι το νόμισμα του παιχνιδιού. Βέβαια με τους leaders αλλάζει αρκετά η προσέγγιση και η στρατηγική που κάθε παίχτης θα εφαρμόσει, αλλά παραμένει λίγο μακριά από το θέμα.

Είναι ένα σίγουρα ευχάριστο παιχνίδι, με αρκετά μεγάλο βάθος ως προς την επιλογή των κατάλληλων κινήσεων και δεν περιορίζεται απλά σε combo μεταξύ καρτών. Σίγουρα δεν απευθύνεται μόνο σε λάτρεις των deck building και θα δώσει μια έντονη εμπειρία σε όποιον δεν έχει ασχοληθεί  με το είδος.

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Γιάννης Μονογυιός

Γιάννης Μονογυιός
Ο Γιάννης Μονογυιός σπούδασε Οικονομικά στην Πάντειο και Πολύτιμες Πέτρες στο Βέλγιο του αρέσουν τα ταξίδια, η λογοτεχνία φαντασίας επιστημονική και μη και τα ταξίδια, πιστεύει πως τα επιτραπέζια συνδυάζουν όλα αυτά. Κατάλαβε πως είναι Geek όταν σε μια σειρά καρτούν κάποιοι μαθητές αντί να βγαίνουν στο προαύλιο έμεναν μέσα για να παίξουν επιτραπέζια...

Δείτε επίσης...

REVIEW: Embark

Παίξαμε Embark, διπλό. Το νέο παιχνίδι του Philip duBarry και της TMG, το οποίο έρχεται …