Κεντρική / Board Games / Montana – Review & Casual Chat
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

Montana – Review & Casual Chat

Αφού έχουμε εξηγήσει το παιχνίδι σε άλλο βίντεο και αφού έχουμε επίσης καταγράψει ζωντανά την παρτίδα που παίξαμε σε άλλο βίντεο πάλι, εδώ καταγράφουμε  τις εντυπώσεις που μας άφησε το παιχνίδι. Κάποιοι από εμάς το έχουν δοκιμάσει μόνο μια φορά ενώ άλλοι πολλές περισσότερες, σε κάθε περίπτωση όμως μιας και ο καθένας μας εστιάζει σε διαφορετικά πράγματα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συζήτηση και τα συμπεράσματα που απορρέουν από αυτήν. Φυσικά και οι γνώμες μας είναι υποκειμενικές και αποτελούν προσωπικές απόψεις, σε κάποια σημεία θα συμφωνήσουμε μεταξύ μας αλλά και με εσάς ενώ σε άλλα θα διαφωνήσουμε, ωστόσο ένα πράγμα είναι σαφές και ξεχειλίζει μέσα από κάθε λεπτό της κουβέντας, ότι ο διάλογος και η συζήτηση έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο καθένας μπορεί να βγάλει παρακολουθώντας την τα δικά του συμπεράσματα σύμφωνα πάντα με τα δικά του κριτήρια…

  • Δημήτρης: “Το παιχνίδι είναι πολύ γρήγορο και ενδιαφέρον. Δεν το καταλαβαίνεις ότι κρατάει τόσο λίγο, έχεις την αίσθηση ότι παίζεις πολύ περισσότερο και ότι έχεις κάνει παραπάνω πράγματα. Εύκολα θα το έπαιζα ξανά. Θα το έβγαζα επίσης και σε non gamers μιας και οι κανόνες είναι εύκολοι και τους θυμάσαι αμέσως. Θα μπορούσε κανείς να το χρησιμοποιήσει σαν εισαγωγικό παιχνίδι για farming. Οπτικά πολύ καλό και αν και μπορεί να φανεί αρχικά γεμάτο αρχικά γεμάτο παιχνίδι, όταν εξηγήσεις κανόνες θα βγάλουν νόημα. Σε γενικές γραμμές μου άρεσε…”
  • Βαγγέλης: “Ένα αρνητικό που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι έχει πολύ setup, για το είδος του παιχνιδιού και την μικρή διάρκεια παρτίδας (εδώ μας πήρε 30 λεπτά). Αλλά σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ ευχάριστο παιχνίδι. Μου άρεσε το spinner για να παίρνεις εργάτες, οι οποίοι ουσιαστικά είναι resource και η τύχη του δεν είναι ενοχλητική χώρια του ότι μπορείς να την επηρεάσεις. Είναι σημαντικά τα χρήματα, όπως και οι κολοκύθες. Το ωραίο που έχει το παιχνίδι με τον modular χάρτη είναι η μεγάλη επαναπαιξιμότητα. Θετικό πρόσημο…”
  • Τόλης: “Την πρώτη φορά που το είχα παίξει, είχε βγει έτσι ώστε οι κολοκύθες να έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Αν και αρχικά ήμουν αρνητικά προϊδεασμένος και δεν με γέμιζε στο μάτι. Τελικά είναι μια πολύ ισορροπημένη και γεμάτη εμπειρία. Δεν αισθάνθηκα ότι έπαιξα μισή ώρα. Κάθε φορά μπορεί να σου βγει διαφορετικά το παιχνίδι με αποτέλεσμα να μην το βαριέσαι. Μια δυο λεπτομέρειες μπορεί να κρίνουν το νικητή. Εγώ δε θα το έβγαζα σε non gamers. Ακόμα το προσωπικό ταμπλό του παίκτη είναι φοβερό και έχει ότι πληροφορία χρειάζεσαι…”
  • Βαγγέλης: “Το έχω επίσης δοκιμάσει πιο παλιά με 2 παίκτες και μου είχε φανεί το ίδιο καλό μιας και ο χάρτης μικραίνει και νοιώθεις την ίδια πίεση. Είναι πολύ σημαντικό να βάλει κάποιος 3 στην σειρά για να μπορέσει να βάλει δωρεάν και το τέταρτο, μιας και το παιχνίδι είναι racing ποιος θα προλάβει να βάλει όλα του τα πλακίδια στο χάρτη. Πρέπει να κάνεις έξυπνη διαχείριση υλικών/εργατών. Σαν παραγωγή, θεωρώ ότι είναι εξαιρετική για το είδος παιχνιδιού με πάρα πολλά και πλούσια περιεχόμενα. Μόνο αρνητικό που μπορώ και εγώ να σκεφτώ είναι ότι το στήσιμο του παιχνιδιού παίρνει σχεδόν το 1/4 της διασκέδασης, ίσως αξίζει να παίξεις και δεύτερη παρτίδα back to back…”

Δεν υπάρχει καλύτερος τόπος για να καταλάβει κανείς πως παίζει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, από το να δει ζωντανά μια παρτίδα.  Η ομάδα του επιτραπαίζουμε μόλις ετοίμασε  ένα νέο Live Playthrough Video για το Copenhagen. Σε αυτήν την παρτίδα που διάρκεσε περίπου 30 λεπτά οι παίκτες που συμμετείχαν επέλεξαν τα παρακάτω χρώματα: Άρης (μπλε),  Δημήτρης (κίτρινο), Τόλης (κόκκινο) & Βαγγέλης (πράσινο). Τελικό score Άρης (7 VPs),  Δημήτρης (12 VPs), Τόλης (9 VPs) & Βαγγέλης (7 VPs) link ΕΔΩ.

Για περισσότερο υλικό, κανόνες, ζωντανή παρτίδα και συζήτηση γύρω από την γνώμη μας για το παιχνίδι που παίξαμε, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω links για τα αντίστοιχα videos:

  • Δείτε πως παίζει το παιχνίδι στο How to Play Video μας ΕΔΩ.
  • Δείτε όλη την πατρίδα που παίξαμε ζωντανά στο LIVE Playthrough Video μας ΕΔΩ.
  • Δείτε τη συζήτηση που κάναμε μετά, στο Review & Casual Chat Video μας ΕΔΩ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Copenhagen, από σχεδιαστή Rüdiger Dorn. Ένα παιχνίδι για 2-4 παίκτες διάρκειας περίπου 40-50 λεπτά που απευθύνεται σε ηλικίες από 10 ετών και πάνω. Δείτε το βίντεο παρουσίαση από αυτό το όμορφο παιχνίδι στρατηγικής για όλη την οικογένεια, που αν και μπορεί αρχικά να τρομάξει με το έντονα απασχολημένο ταμπλό και τα πολλαπλά περιεχόμενα, στον πυρήνα είναι εξαιρετικά απλό και εύκολο…

Στα μέσα του 19ου αιώνα οι πρώτοι μόνιμοι οικισμοί έκαναν την εμφάνιση τους στην Μοντάνα. Μετά την αρχική έκρηξη σε κόσμο που έρεε από παντού, πολλοί φιλόδοξοι άποικοι, ταξίδεψαν για να έρθουν στην περιοχή με τα καραβάνια τους για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Η περιοχή παρουσίαζε την εποχή εκείνη μία ατελείωτη προσφορά σε δουλειές στα βουνά που ήταν γεμάτα από πολύτιμα μέταλλα αλλά και στα χωράφια που ζητούσαν χέρια για να τα δουλέψουν. Ενώ ο αριθμός των οικισμών ολοένα και μεγάλωνε το ίδιο γινότανε και με τη ζήτηση σε αγαθά και πρώτες ύλες. Στο Montana οι παίκτες θα πρέπει να προσλάβουν τους κατάλληλους εργάτες, να παραδώσουν αγαθά στην ώρα τους και να διαλέξουν τους οικισμούς τους με τακτική και ιδιαίτερη προσοχή. Μόνο τότε θα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν στο παιχνίδι. Ενδεικτικά μέσα στο γύρο του ένας παίκτης στο Montana μπορεί να επιλέξει μια από τις παρακάτω τρεις δυνατές ενέργειες: 1) να προσλάβει , χρησιμοποιώντας το ειδικό spinner για τους εργάτες. 2) Να εργαστεί, στέλνοντας εργάτες σε μια από τις διαφορετικές τοποθεσίες του ταμπλό για να συλλέξει αγαθά ή να βγάλει χρήματα. 3) Να κτίσει, να ξοδέψει ουσιαστικά πρώτες ύλες για να τοποθετήσει νέους οικισμούς στο χάρτη. Ο παίκτης που θα καταφέρει να τοποθετήσει πρώτος όλους του τους οικισμούς θα στεφτεί και νικητής του παιχνιδιού…

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Epitrapaizoume

Epitrapaizoume
” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

Snowdonia Deluxe Master Set – How to Play Video

Το Επιτραπαίζουμε ετοίμασε άλλο ένα νέο Video που μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε. Δείτε πρώτοι το …