Κεντρική / 2 Player Games / MEEPLE’S CORNER: Battle Line

MEEPLE’S CORNER: Battle Line

Το Battle Line είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής με κάρτες για δύο παίκτες, του γνωστού σχεδιαστή Reiner Knizia. Ο χρόνος παιχνιδιού είναι περίπου 20 λεπτά και με πολύ απλούς κανόνες.

Κυκλοφόρησε το 2009 και λόγω της απλής φύσης του είναι από τα παιχνίδια που αγαπά ο κόσμος και δεν βρίσκεται τυχαία μέσα στα πρώτα στις προτιμήσεις του στο Board Game Geek. τα βραβεία Spiel des Jahres και Meeples’ Choice!

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Παρακάτω παρουσιάζεται η αγγλική έκδοση της GMT, το παιχνίδι είναι μερικώς γλωσσικά ανεξάρτητο (μόνο στις κάρτες τακτικής έχει αγγλικά). Το κουτί είναι μεγαλύτερο απ’ ότι χρειάζεται κι ίσως είναι πιο ακριβό απ’ όσο θα έπρεπε, αλλά τα περιεχόμενα έχουν την κλασσική ποιότητα μίας εκ των κορυφαίων εταιρειών στον χώρο. Έχουν κυκλοφορήσει αρκετές σειρές εκτύπωσης του παιχνιδιού αλλά απ’ όσο γνωρίζω, στις 3-4 τελευταίες τουλάχιστον, δεν υπάρχουν αλλαγές. Αναλυτικά θα βρούμε:
60 Κάρτες Μονάδων σε 6 χρώματα αριθμημένες από το 1 έως το 10
10 Κάρτες Τακτικής με διαφορετικό χρώμα πλάτης
9 Σημαίες (ξύλινα πιόνια σε κόκκινο χρώμα)
1 Φυλλάδιο οδηγιών

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Οι παίκτες τοποθετούν τις 9 σημαίες σε μία γραμμή μπροστά τους, στην μία άκρη έχουν τις κάρτες τακτικής και στην άλλη τις κάρτες μονάδων. Ένας εκ των παικτών μοιράζει από 7 κάρτες μονάδων σε κάθε παίκτη. Σκοπός των παικτών είναι να δημιουργήσουν ισχυρούς σχηματισμούς στην μεριά τους ώστε να κερδίζουν τους απέναντι σχηματισμούς του αντιπάλου. Κάθε σχηματισμός αποτελείται από 3 κάρτες (συνήθως) και έρχεται σε αντιπαράθεση με τον ακριβώς απέναντί του στην σημαία του αντιπάλου. Ο παίκτης που θα πάρει 3 γειτονικές (ρήγμα) ή 5 οποιεσδήποτε σημαίες (περικύκλωση), κερδίζει την παρτίδα. Ο παίκτης που δεν μοίρασε ξεκινά πρώτος με την σειρά να εναλλάσσεται μεταξύ των παικτών. Στη σειρά του ένας παίκτης τοποθετεί μία κάρτα από το χέρι του ανοικτή μπροστά του σε μία σημαία και στην συνέχεια αναπληρώνει το χέρι του τραβώντας από μία εκ των δύο στοιβών καρτών. Σε περίπτωση που εξαντληθούν οι δύο στοίβες το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά.

Σε κάθε σημαία μπορούν να βρίσκονται μέχρι 3 κάρτες, εκτός αν μια κάρτα τακτικής επηρεάζει τους κανόνες. Κάθε παίκτης μπορεί να παίξει μόνο μία κάρτα τακτικής παραπάνω από τον αντίπαλό του. Τέλος υπάρχει η πιθανότητα, προς το τέλος του παιχνιδιού, να πρέπει ένας εκ των παικτών να πάει πάσο στην σειρά του, είτε λόγω του ότι έχει γεμίσει όλους τους σχηματισμούς του, είτε γιατί έχει κάρτες τακτικής που δεν μπορεί να τις τοποθετήσει λόγω του κανόνα που αναφέρθηκε πιο πριν. Σ’ αυτή την περίπτωση ο αντίπαλός παίζει κανονικά. Οι σχηματισμοί που δημιουργούν οι παίκτες θυμίζουν τους συνδυασμούς από παιχνίδι πόκερ, με τον χειρότερο να είναι κάρτες οποιουδήποτε χρώματος κι αριθμού και τον καλύτερο να είναι φυσικά κάρτες με αριθμούς σε σειρά του ίδιου χρώματος.

Στην σειρά του, πριν τραβήξει κάρτα ένας παίκτης, μπορεί να διεκδικήσει μία ή περισσότερες σημαίες. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να έχει έναν ολοκληρωμένο σχηματισμό τριών καρτών (εκτός αν επηρεάζει διαφορετικά μία κάρτα τακτικής) και οι αντίστοιχες κάρτες του αντιπάλου να μην μπορούν να κερδίσουν τον συνδυασμό του. Αν και οι δύο μεριές έχουν από τρεις κάρτες, τότε η έκβαση είναι προφανής, αν όμως η πλευρά του αντιπάλου έχει λιγότερες, θα πρέπει ο διεκδικητής της σημαίας να μπορεί να αποδείξει με τα φύλλα που έχουν παιχθεί πως είναι αδύνατη η νίκη του αντιπάλου. Τυχόν κάρτες τακτικής που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί δεν λαμβάνονται υπόψιν, ούτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διεκδίκηση της εν λόγω σημαίας. Σε περίπτωση που οι σχηματισμοί των δύο αντιπάλων είναι ισόπαλοι, τότε ο παίκτης που τοποθέτησε ή θα τοποθετήσει την τελευταία κάρτα χάνει την σημαία εκείνη, όταν έλθει η σειρά του αντιπάλου του.

Όταν κερδίσει κάποιος μία σημαία την τοποθετεί προς την μεριά του. Δεν επιτρέπεται πλέον η τοποθέτηση καρτών σε εκείνο το σημείο από κανέναν παίκτη και όσες έχουν παιχθεί εκεί δεν επηρεάζονται από κάρτες τακτικής. Το παιχνίδι φθάνει στο τέλος του, όπως είπαμε πριν, με την απόκτηση 3 σημαιών στην σειρά ή με 5 συνολικά, αλλά αν παιχθούν πολλές παρτίδες προτείνεται η χρήση κανόνων με πόντους, όπου ο νικητής λαμβάνει πάντα 5 πόντους και ο χαμένος όσους οι κερδισμένες σημαίες του. Ο νικητής ξεκινάει την επόμενη παρτίδα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ
Εν συντομία θα πω την γνώμη μου, μιας και πολλές φορές τα πολλά λόγια είναι φτώχεια κι ίσως μπερδέψουν τον αναγνώστη. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα υπέροχο παιχνίδι καρτών για δύο παίκτες. Εύκολο στην εκμάθηση, γρήγορο να παιχθεί, απλή αλλά έξυπνη ιδέα και εξαιρετικά φορητό. Είναι βέβαια σχετικά μεγάλο κουτί για τα περιεχόμενα, αλλά στην ουσία έχουμε 70 κάρτες και 9 πιόνια, οπότε μπορείτε να το πάρετε μαζί σας όπου κι αν πάτε. Από τα κλασσικά πλέον παιχνίδια για δύο παίκτες, μια προσθήκη που θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά για την συλλογή σας.

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Σχετικά με Παναγιώτης Ζώης

Ο Παναγιώτης λατρεύει το Σκάκι (Βασιλιάς στις προτιμήσεις του) ωστόσο τα χόμπι του ποικίλουν! Εκτός από τα επιτραπέζια του αρέσει να βλέπει anime, να ακούει μουσική (κυρίως Rock & Metal). Παράλληλα του αρέσει να βλέπει ταινίες και κάποιες επιλεγμένες σειρές (πχ. Game of Thrones, Deadwood, Band of Brothers). Αγαπημένο χρώμα του, το κίτρινο (στο Catan αναγκαστικά πορτοκαλί... ) και ακολουθούν μαύρο και μπλε αλλιώς γκρινιάζει άμα δεν του δίνουν ένα από αυτά!!!

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …