Κεντρική / Board Games / MEEPLE’S CORNER: BANG! The Dice Game & Old Saloon
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

MEEPLE’S CORNER: BANG! The Dice Game & Old Saloon

Το BANG! The Dice Game είναι ένα παιχνίδι παρέας με κρυφές προσωπικότητες των Michael Palm και Lukas Zach και κυκλοφόρησε το 2013. Βασίζεται φυσικά στο πασίγνωστο Bang! του Emiliano Sciarra που είναι μαζί μας από το 2002 κι είναι αρκετά δημοφιλές σε αυτού του είδους τα παιχνίδια. Η έκδοση λοιπόν με τα ζάρια του Bang! παίζεται από 3 έως 8 παίκτες και διαρκεί από 10′ έως 20′ περίπου.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Ας δούμε τι περιλαμβάνει η αγγλο-ιταλική έκδοση της dV Giochi, πάντα πιστή στο spaghetti western θέμα με την δίγλωσση αυτή επιλογή: 5 Ζάρια, 8 Ρόλους (1 Σερίφης, 2 Βοηθοί Σερίφη, 3 Παράνομοι, 2 Αποστάτες), 16 Χαρακτήρες, 6 Βοηθητικές Κάρτες
25 Σφαίρες αξίας 1, 15 Σφαίρες αξίας 3, 9 Βέλη, 1 Φυλλάδιο Κανόνων

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Στο BANG! The Dice Game, όπως και στο κλασσικό Bang! δίνουμε πρώτα μία κάρτα χαρακτήρα σε όλους τους παίκτες και όλοι παίρνουν τις αντίστοιχες σφαίρες ως πόντους ζωής για τον χαρακτήρα τους. Μοιράζουμε τους ρόλους ανάλογα με τον αριθμό των παικτών. Ο Σερίφης ως δουλειά του έχει να εξοντώσει τους Παρανόμους και τους Αποστάτες (Renegades), είναι η μόνη φανερή προσωπικότητα του παιχνιδιού και λαμβάνει 2 έξτρα σφαίρες, οι Βοηθοί θα πρέπει να φυσικά να είναι μαζί του και να τον βοηθήσουν στο έργο του, οι Παράνομοι θα πρέπει να σκοτώσουν τον Σερίφη ενώ ο Αποστάτης πρέπει να μείνει ο τελευταίος εν ζωή σκοτώνοντας σε μονομαχία τον Σερίφη (ακόμα και αν παίζουν δύο δηλαδή, ο ένας εξ αυτών μπορεί να κερδίσει). Τα 9 βέλη των Ινδιάνων τοποθετούνται στο κέντρο και όσες κάρτες δεν έχουν μοιραστεί τοποθετούνται στην άκρη.

Ξεκινώντας από τον Σερίφη οι παίκτες ρίχνουν τα 5 ζάρια και μπορούν να κρατήσουν όποιο αποτέλεσμα θέλουν και να ρίξουν όποια άλλα ζάρια θέλουν έως και 2 φορές, κλασσικός μηχανισμός Yahtzee εδώ λοιπόν, που όπως έχουμε δει χρησιμοποιούν και άλλα παιχνίδια με γνωστό παράδειγμα το King of Tokyo. Στα παιχνίδια της “οικογένειας” του Bang! υπάρχει η ιδέα της απόστασης μεταξύ των παικτών. Τι σημαίνει αυτό; Ένας παίκτης βλέπει τους παίκτες δεξιά κι αριστερά του σε απόσταση “1”, ενώ αυτούς που κάθονται δύο θέσεις αριστερά και δεξιά τους σε απόσταση “2” και ούτω καθεξής. Τυχόν παίκτες που βγαίνουν εκτός παιχνιδιού δεν μετράμε τις θέσεις τους, δηλαδή όσο εξολοθρεύονται παίκτες οι υπόλοιποι έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους.

Ας δούμε όμως λίγο τα αποτελέσματα των ζαριών:
1. Bull’s Eye 1 (Στόχος 1): Μπορούμε να ρίξουμε σε ένα παίκτη σε απόσταση 1 αφαιρώντας του μία σφαίρα
2. Bull’s Eye 2 (Στόχος 2): Μπορούμε να ρίξουμε σε ένα παίκτη σε απόσταση 2 αφαιρώντας του μία σφαίρα. Αν έχουν μείνει 3 ή 2 παίκτες στο παιχνίδι, τότε παίζεται ακριβώς όπως και το αποτέλεσμα “Bull’s Eye 1”.
3. Arrow (Βέλος): Όποτε ένας παίκτης ρίχνει “Βέλος” ως αποτέλεσμα πριν ρίξει πάλι το ζάρι, παίρνει ένα από τα 9 βέλη μπροστά του. Αν πήρε το τελευταίο βέλος από το κέντρο τότε οι Ινδιάνοι επιτίθενται και για κάθε βέλος που έχει ο κάθε παίκτης μπροστά του χάνει αντίστοιχα τόσες σφαίρες.
4. Beer (Μπύρα): Διαλέγουμε έναν παίκτη, ακόμα και τον εαυτό μας και λαμβάνουμε τόσες ζωές όσες οι “Μπύρες” που ρίξαμε. Δεν γίνεται να έχουμε ποτέ περισσότερες από τις αρχικές.
5. Dynamite (Δυναμίτης): Το αποτέλεσμα αυτού του ζαριού δεν γίνεται να ριχθεί ξανά και τοποθετείται στην άκρη. Αν φέρουμε 3 “Δυναμίτες” τότε τελειώνει η σειρά μας και χάνουμε μία ζωή.
6. Gatling (Πολυβόλο): Αν φέρει ένας παίκτης 3 ή περισσότερα “Gatling” τότε ρίχνει σε όλους τους παίκτες ανεξαρτήτως αποστάσεως και τους κάνει να χάσουν μία από τις σφαίρες ζωής τους. Επίσης διώχνει τυχόν βέλη που είχε μπροστά του βάζοντάς τα και πάλι στο κέντρο!

Φυσικά όπως σε όλα τα παιχνίδια που έχουν μηχανισμό εξάλειψης παίκτη (player elimination), όταν ένας παίκτης φτάσει στο 0 η ζωή του φεύγει από το παιχνίδι. Αποκαλύπτει τον χαρακτήρα του και τυχόν βέλη που είχε μπροστά του τα τοποθετεί στο κέντρο.

Το παιχνίδι τελειώνει, όπως φυσικά είπαμε και στους ρόλους πιο πάνω, με δύο τρόπους:
1. Ο Σερίφης και οι Βοηθοί του σκοτώσανε τους Παρανόμους και τους Αποστάτες.
2. Ο Σερίφης σκοτώθηκε. Αν έγινε στην τελευταία μονομαχία με τον Αποστάτη τότε κερδίζει εκείνος, αν όμως υπάρχει έστω και άλλος ένας παίκτης στο παιχνίδι τότε κερδίζουν οι Παράνομοι ως ομάδα, ακόμα κι αν έχουν εξολοθρευτεί όλοι!

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ
Το BANG! The Dice Game είναι ένα γρήγορο και διασκεδαστικό παιχνίδι αρκετά διαφορετικό από τον προκάτοχό του και όμως ίδιο σε μερικούς τομείς. Διορθώνει ένα από τα θέματα που ενοχλεί αρκετούς παίκτες, μιλώ φυσικά για το player elimination όπου εδώ διαρκεί τόσο λίγο ο γύρος που είναι ανεπαίσθητη η ώρα απουσίας για τους περισσότερους. Στα αρνητικά του θα έλεγα πως δεν έχει το “βάθος” του κλασσικού Bang! όπου εκεί έχεις πιο πολλές ουσιαστικές επιλογές στον γύρο σου. Αξίζει ως παιχνίδι για να το παίξει κάποιος με οποιαδήποτε παρέα, είναι τρομερά εύκολο και πιστεύω θα αρέσει σε όλους όσους θέλουν ένα χαλαρό βράδυ με πολύ γέλιο και μουσική western να παίζει στο βάθος! Η πρώτη επέκταση για το παιχνίδι BANG! The Dice Game – Old Saloon που κυκλοφόρησε το 2016 προσθέτει τέσσερις νέους τρόπους παιχνιδιού και οχτώ καινούριους χαρακτήρες. Πιστεύω αξίζει για όσους τους αρέσει το παιχνίδι και είναι αυτόματη αγορά, όπως είναι το BANG! Dodge City για το original παιχνίδι. Μία παραλλαγή που χρησιμοποιούμε με την παρέα μου και την προτείνω, είναι να δίνουμε 2 χαρακτήρες (με την επέκταση δίνουμε και 3 καμιά φορά) και να διαλέγει ο καθένας όποιον επιθυμεί. Επίσης όσοι επιβιώνουν μπορούν αν θέλουν να κρατήσουν τον χαρακτήρα τους για τον επόμενο γύρο. Οι μεταβλητές αυτές φυσικά προέρχονται από το αρχικό Bang! και αφού τόσο καιρό τις χρησιμοποιούμε εκεί τις εφαρμόζουμε και στον απόγονο του! Παίζει καλύτερα σαφώς με 5 έως 8 παίκτες, είναι στο ύφος των King of Tokyo και Luchador! Mexican Wrestling Dice και αν κάποιος έχει και τα τρία αυτά παιχνίδια με ζάρια έχει καλύψει σίγουρα όλη την γκάμα αριθμού παικτών! Καλή διασκέδαση!

BANG The Dice Game – Old Saloon
Το BANG! The Dice Game – Old Saloon είναι η πρώτη επέκταση για το δημοφιλές παιχνίδι παρέας με κρυφές προσωπικότητες των Michael Palm και Lukas Zach και κυκλοφόρησε το 2016. Το παιχνίδι εξακολουθεί να είναι για 3 έως 8 παίκτες και παίζεται σε 15 με 20 λεπτά περίπου με την εισαγωγή πέντε νέων στοιχείων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Κι εδώ έχουμε αγγλο-ιταλική έκδοση της dV Giochi με το γνωστό spaghetti western θέμα, όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρία: 2 Ζάρια BANG! Old Saloon, 8 Νέοι χαρακτήρες, 9 Ρόλοι με ιδιότητες, 1 Κάρτα Φαντάσματος, 1 Ρόλος Ghost Renegade, 7 Δείκτες Φαντάσματος, 1 Δείκτης βέλους Ινδιάνου αρχηγού, 3 Νέες κάρτες σύνοψης, 4 Δείκτες σφαιρών (3 × αξίας 1, 1 × αξίας 3), 1 Φυλλάδιο κανόνων

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Η επέκταση περιέχει 5 διαφορετικά κομμάτια τα οποία μπορούν να προστεθούν από ένα έως όλα μαζί στο βασικό αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο παίζεται το παιχνίδι. Ας δούμε λοιπόν τις νέες προσθήκες…

1. Τα δύο νέα ζάρια ο Φαφλατάς (Loudmouth) και ο Δειλός (Coward) τοποθετούνται στο κέντρο και κάθε παίκτης έχει την επιλογή να αλλάξει ένα από τα κανονικά ζάρια που ρίχνει για ένα από τα δύο νέα. Η επιλογή είναι προαιρετική απλά και πάλι ρίχνει 5 ζάρια στο σύνολο. Απλά αν διαλέξει στη σειρά του να ρίξει με ένα άλλο ζάρι δεν μπορεί να το επιστρέψει για να πάρει κάποιο άλλο αν έχει ρίξει ήδη την πρώτη φορά.
Στα νέα ζάρια, που είναι ελαφρώς διαφορετικού χρωματισμού για να ξεχωρίζουν, συναντάμε νέες απεικονίσεις. Θυμίζω απλά από τους κανόνες του βασικού πως μόνο τον Δυναμίτη δεν ξαναρίχνουμε, εφαρμόζουμε τυχόν αποτελέσματα ενδιάμεσα και όλα τα υπόλοιπα αποτελέσματα ρίχνονται πάλι.
α. Σπασμένο βέλος: Επέστρεψε ένα βέλος από εσένα ή από άλλο παίκτη στο κέντρο. Δεν μπορείς να διαλέξεις το βέλος του Αρχηγού. Εφαρμόζεται αμέσως μετά τα αποτελέσματα με βέλη, εάν υπάρχουν.
β. Σφαίρα: Χάνεις μία ζωή. Το αποτέλεσμα εφαρμόζεται αμέσως μετά από τυχόν αποτελέσματα με σπασμένα βέλη.
γ. Διπλά σύμβολα “1”, “2”, “Μπύρα” και “Gatling Gun”: Τα διπλά αυτά αποτελέσματα χρησιμοποιούνται μαζί με τα αντίστοιχα μονά που υπάρχουν στα κανονικά ζάρια. Μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει σε δύο διαφορετικούς παίκτες. Για παράδειγμα μπορεί με το ένα σύμβολο Μπύρας να θεραπεύσει τον εαυτό του μία φορά και με το άλλο έναν άλλο παίκτη. Το Gatling Gun, επειδή ενεργοποιείται μόνο μία φορά στην σειρά ενός παίκτη, απλά μετρά ως διπλό σύμβολο και στην ουσία χρειάζεται μόνο άλλο ένα αποτέλεσμα Gatling Gun για να σπείρει την καταστροφή τριγύρω!
Η σειρά με τις νέες ενέργειες περιγράφεται αναλυτικά στις νέες κάρτες σύνοψης.

2. Το βέλος του Ινδιάνου Αρχηγού τοποθετείται στο κέντρο μαζί με τα υπόλοιπα και μετρά ως δύο βέλη. Ο παίκτης έχει την επιλογή τώρα αν είναι να λάβει ένα βέλος από τον σωρό να πάρει το βέλος αυτό παρότι μετρά ως δύο. Για ποιο λόγο να το κάνει κάποιος αυτό; Παρότι αυτό το βέλος μετρά ως διπλό χτύπημα, αν οι Ινδιάνοι επιτεθούν και ο παίκτης που έχει αυτό το βέλος έχει τα περισσότερα, όχι όμως σε ισοπαλία με άλλον, τότε οι Ινδιάνοι δεν του κάνουν ζημιά!

3. Οι νέοι ρόλοι απλά προσθέτουν μία ιδιότητα την οποία μπορεί ο κάθε παίκτης να την εφαρμόσει μία φορά και μόνο ανά παρτίδα, απλά αποκαλύπτοντας τον χαρακτήρα του. Το μόνο κακό εδώ είναι ότι όλοι πλέον ξέρουν τι ιδιότητα έχει ο παίκτης που χρησιμοποίησε την δύναμή του, ή μήπως δεν είναι τελικά αρνητικό;

4. Από τους οχτώ νέους χαρακτήρες οι πέντε μπορούν να μπουν κατευθείαν στο βασικό με την εξαίρεση τριών. Του José Delgado και του Tequila Joe που χρησιμοποιούν τα δύο νέα ζάρια στις ιδιότητές τους και του Apache Kid που η ιδιότητά του έχει σχέση με το βέλος του Αρχηγού. Μάλιστα το παιχνίδι αναγράφει στο εγχειρίδιο πως αν δεν παίζετε με το συγκεκριμένο κομμάτι της επέκτασης να μην τους συμπεριλάβετε στην παρτίδα σας.

5. Φάντασμα γίνεται ο πρώτος παίκτης που σκοτώνεται πρώτος, εκτός φυσικά αν είναι ο Σερίφης όπου και κερδίζουν οι Παράνομοι. Σαν Φάντασμα μπορεί ακόμα να κερδίσει κάποιος με την ομάδα του και φυσικά τους βοηθάει προς αυτό τον στόχο. Αν πεθάνει ο Αποστάτης (Renegade) τότε υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση, λαμβάνει την κάρτα του Ghost Renegade και ανάλογα με τον αριθμό των παικτών πηγαίνει με το μέρος μίας ομάδας. Με 5 ή 7 παίκτες γίνεται Παράνομος και με 6 ή 8 γίνεται Βοηθός Σερίφη.
Ο πρώτος παίκτης που φεύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο παίρνει την κάρτα του Φαντάσματος καλύπτοντας την κάρτα χαρακτήρα που είχε. Στην ουσία εδώ πλέον χάνει όλες τις ιδιότητες που είχε ο χαρακτήρας του και αν τυχόν παίζετε με τις νέες κάρτες ρόλων αν δεν έχει χρησιμοποιήσει την δύναμή του δεν μπορεί πλέον να το κάνει. Επίσης λαμβάνει τους επτά νέους δείκτες Φαντάσματος. Στη σειρά του το Φάντασμα ρίχνει μόνο δύο κανονικά ζάρια και έχει δικαίωμα να ρίξει άλλες δύο φορές. Αφού καταλήξει με το αποτέλεσμα μπορεί να επιλέξει ένα από τα δύο αποτελέσματα στα ζάρια του και να δώσει τον αντίστοιχο δείκτη στο παίκτη που επιθυμεί. Αν τυχόν τα δύο ζάρια έχουν το ίδιο αποτέλεσμα τότε του δίνει και τον δείκτη x2 και το γεγονός θα μετρήσει ως διπλό.

Στην αρχή της σειράς ενός παίκτη που έχει μπροστά του ενδείκτη από το Φάντασμα κλειδώνει το ένα ζάρι από αυτά που ήταν να ρίξει στη πλευρά που έδειχνε ο δείκτης. Αν ήταν μάλιστα x2 τότε κλειδώνουν δύο ζάρια! Αυτά τα ζάρια δεν μπορεί να τα ανταλλάξει ο παίκτης για τα νέα ζάρια. Αφού ρίξει όμως μία φορά και επιλύσει τυχόν συμβάντα τότε μπορεί να τα συμπεριλάβει στο 2ο ρίξιμο που θα κάνει, εκτός φυσικά αν είναι Δυναμίτης. Στο τέλος της σειράς του παίκτη εκείνου ο δείκτης ή οι δείκτες επιστρέφουν στο Φάντασμα. Τέλος το Φάντασμα δεν μετρά όταν υπολογίζει κάποιος την απόσταση μεταξύ παικτών, ούτε μπορεί να σκοτωθεί.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ
Μία πολύ καλή επέκταση για ένα άκρως απλό και διασκεδαστικό παιχνίδι παρέας. Πιστεύω τα δύο νέα ζάρια, το βέλος του Αρχηγού και οι νέοι χαρακτήρες είναι αυτόματη εισαγωγή για το παιχνίδι με απλές αλλά ουσιαστικές αλλαγές και είναι αυτά που προτιμούμε πιο πολύ με την παρέα μου. Το Φάντασμα είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, που χρησιμοποιούμε κατά καιρούς, αλλά δεν είναι ότι κρατά τόσο πολύ το παιχνίδι ώστε να δικαιολογεί την ύπαρξή του, πιο πολύ ως μηχανισμός που βοηθά στον περιορισμό της γκρίνιας του πρώτου αδικοχαμένου πιστολέρο. Αυτό που πιστεύω πως είναι το πιο αδιάφορο στοιχείο της επέκτασης είναι οι ιδιότητες. Γιατί το λέω όμως αυτό; Η χαρά σε αυτά τα παιχνίδια πολλές φορές μέχρι και την μέση της παρτίδας ή ακόμα και πιο μετά είναι η μπλόφα που μπορεί να κάνει ο καθένας για το τι είναι στην πραγματικότητα. Η αποκάλυψη, κυρίως του Βοηθού Σερίφη σε ένα 5πλο ή 6πλο παιχνίδι, δηλώνει αυτόματα στον Σερίφη ότι οι υπόλοιποι είναι εχθροί και αυτό μειώνει την αβεβαιότητα ενώ πλέον ο Αποστάτης δεν έχει καν ελπίδα να μείνει στο τέλος για την μονομαχία. Η κάθε παρέα θα αξιολογήσει στο τέλος ποια κομμάτια της αρέσουν και ποια όχι, στην ουσία για διασκέδαση πρόκειται και για ένα παιχνίδι που κρατά ελάχιστα, οπότε με δοκιμή και επανάληψη θα βρείτε και τη δική σας χρυσή συνταγή. Αν σας αρέσει το βασικό, η επέκταση είναι μονόδρομος! Καλές παρτίδες!

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Παναγιώτης Ζώης

Ο Παναγιώτης λατρεύει το Σκάκι (Βασιλιάς στις προτιμήσεις του) ωστόσο τα χόμπι του ποικίλουν! Εκτός από τα επιτραπέζια του αρέσει να βλέπει anime, να ακούει μουσική (κυρίως Rock & Metal). Παράλληλα του αρέσει να βλέπει ταινίες και κάποιες επιλεγμένες σειρές (πχ. Game of Thrones, Deadwood, Band of Brothers). Αγαπημένο χρώμα του, το κίτρινο (στο Catan αναγκαστικά πορτοκαλί... ) και ακολουθούν μαύρο και μπλε αλλιώς γκρινιάζει άμα δεν του δίνουν ένα από αυτά!!!

Δείτε επίσης...

Διαγωνισμός Epitrapaizoume & The Game Rules – HeroQuest (Nέα Έκδοση 2022)

🎁 #EPITRAPAIZOUME #THEGAMERULES  #GIVEAWAYS 🎁 Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Επιτραπέζιων Παιχνιδιών! Το Επιτραπαίζουμε μαζί με …