Κεντρική / Board Games / LEONE DI ZANTE REVIEWS: Lisboa

LEONE DI ZANTE REVIEWS: Lisboa

Ιστορικά Στοιχεία: Ένας μεγάλος σεισμός 8,5 – 9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ χτυπάει την Λισαβόνα την 1η Νοεμβρίου του 1755 με αποτέλεσμα να καταστρέψει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης. Σαν να μην έφθανε αυτό ακολούθησε ένα σαρωτικό τσουνάμι που καταβρόχθισε τα πάντα στον διάβα του.

Ότι είχε καταφέρει να απομείνει καταστράφηκε από την 3ήμερη φωτιά που ακολούθησε. Μετά από 3 ημέρες ο Βασιλιάς Rei D. José I δίνει εντολή στον Πρωθυπουργό Marquis de Pombal για την πλήρη ανοικοδόμηση της πόλης. Η δουλειά ανατίθεται στον Αρχικτίστη Manuel da Maia ο οποίος αποφασίζει με τα ήδη υπάρχοντα μπάζα από τα ερείπια να ανακατασκευάσει την Λισαβόνα.

Σκοπός του Παιχνιδιού
Είσαι ένας από τους 4 εργολάβους, που σε συνεργασία με τους τρεις Ευγενείς (Βασιλιά, Πρωθυπουργό και Αρχικτίστη) θα ξαναχτίσεις την πόλη, θα φτιάξεις τα κατεστραμμένα δημόσια κτήρια και μαγαζιά, θα παράγεις υλικά που θα τα πουλάς στα εμπορικά καράβια έναντι αντιτίμου κλπ. Για να φτιάξεις Δημόσια Κτήρια θα πρέπει πρώτα να έχεις εξασφαλίσει τα κατάλληλα Σχέδια που με την βοήθεια αρχιτεκτόνων θα το χτίσεις και θα το επανδρώσεις με το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό. Επίσης θα χρειαστείς να έχεις τον κατάλληλο βαθμό Επιρροής και Υλικών/Χρυσού ώστε να μπορείς να επισκεφτείς ο ίδιος έναν από τους 3 Ευγενείς από όπου θα μπορείς να κάνεις μία από τις ενέργειες (State/Noble Actions) που προσφέρει ο κάθε ένας ή τέλος θα μπορείς να επισκεφτείς τον Επίσκοπο όπου θα σου δώσει μόνιμες Δυνάμεις. Και γιατί όλα αυτά? Νικητής του παιχνιδιού είναι αυτός που στο τέλος θα έχει μαζέψει τις περισσότερες Περούκες…τρίχες δηλαδή!

Τρόπος Παιξίματος
Το παιχνίδι χωρίζετε σε 2 περιόδου, όπου η κάθε περίοδο έχει κάποιους αριθμού γύρων που θα εξηγήσουμε παρακάτω πως καθορίζονται. Στην σειρά σου παίζεις 1 από τις 5 Κάρτες Πολιτικής που έχεις στο χέρι σου, κάνεις 1 από τα 4 διαθέσιμα Actions και μετά επιλέγεις μία Κάρτα Πολιτικής (4 είδη – 3 Noble Cards και 1 Treasury Card) από τις ήδη ανοιγμένες που βρίσκονται κάτω και εν συνεχεία παίζει ο επόμενος…Απλό…? Όχι όσο νομίζεις…

Τέλος Παιχνιδιού
Όταν ένας παίχτης συμπληρώσει 2 σετ από τα 3 διαφορετικά κατεστραμμένα υλικά ή όταν 3 από τις 4 στοίβες Πολιτικών Καρτών αδειάσουν, τελειώνει η πρώτη περίοδος και ξεκινάει η δεύτερη. Όταν ένας παίχτης συμπληρώσει 4 σετ από τα 3 διαφορετικά κατεστραμμένα υλικά ή όταν 3 από τις 4 στοίβες Πολιτικών Καρτών αδειάσουν, τελειώνει το παιχνίδια και μετράμε Περούκες…

Ταμπλό παιχνιδιού
Στην αριστερή μεριά του ταμπλό έχουμε τους 3 Ευγενείς. Κάτω ακριβώς από τον κάθε Ευγενή είναι οι διαθέσιμες θέσεις Πολιτικού Προσωπικού όπου κάθε παίχτης μπορεί να στείλει֗ και κάτω από αυτούς απεικονίζονται οι διαθέσιμες ενέργειες του κάθε ένα Ευγενή. Εξ αριστερών των Ευγενών τοποθετούνται οι διαθέσιμες Πολιτικές Κάρτες ανά είδος και εκ δεξιών των Ευγενών είναι η δείκτης της Εκκλησίας. Στα δεξιά του ταμπλό είναι η περιοχή που γίνεται η ανοικοδόμηση της Λισαβόνας. Στην μέση μπαίνουν τα μαγαζιά και περιμετρικά μπαίνουν τα Δημόσια Κτήρια.
Περιμετρικά του χώρου μπαίνουν τυχαία μικρά καβάκια που αντιστοιχούν στα μπάζα από τις 3 καταστροφές. Καφέ για τα μπάζα, Μπλε για την πλημμύρα και Κόκκινα για την φωτιά.

Ταμπλό παίκτη
Από αριστερά προς τα δεξιά: Οι αποθήκες για τα υλικά σου. Οι θέσεις που βάζεις τα μπάζα που παίρνεις όταν χτίσεις δημόσιο κτήριο ή όταν αγοράσεις οικόπεδο για το μαγαζί ανά χρώμα. Κάτω από αυτό οι θέση για τα Royal Favors. Οι θέσεις για τα Plans. Οι θέσεις για τα διαθέσιμα μαγαζιά που μπορείς να χτίσεις, Πάνω από αυτά οι θέσεις για τις μόνιμες Δυνάμεις που έχεις πάρει από την Εκκλησία. Επίσης υπάρχουν 2 μεγάλα κενά πάνω και κάτω (Portofolio) που χωράνε το μέγιστο 3 κάρτες το κάθε ένα. Πάνω τοποθετείς τις παιγμένες Πολιτικές Κάρτες και κάτω τις Treasury κάρτες. Στην αρχή μπορείς να έχεις συνολικά 2 παιγμένες κάρτες (ξεσκαρτάρεις/τοποθετείς) και στην συνέχεια για κάθε σετ μπαζών αυξάνετε το όριο κατά +1.

Στην Σειρά σου Συνοπτικά
Παίζεις μία κάρτα και επιλέγεις να κάνεις ένα Action. Αν την τοποθετήσεις στο Portofolio σου (μπροστά σου) τότε:
Action 1, Πουλάς αγαθά.
Action 2, Αν την τοποθετήσεις στο Portofolio σου (μπροστά σου) τότε:
Κάνεις Trade με τους Ευγενείς, όπου ανάλογα το αξίωμά του ο κάθε ένας δίνει κάποιες ενέργειες (State Actions), τις οποίες μπορείς να κάνεις μόνο αν του δώσεις το αντίστοιχο υλικό που θέλει (μέγιστος αριθμός ενεργειών 2 διαφορετικές):

  • Αν κάνεις Trade με τον Αρχικτίστη Manuel da Maia τότε
  • Τοποθετείς 2 πολιτικού υπαλλήλους στα γραφεία των Ευγενών ή
  • Παίρνεις ένα Plan
  • Αν κάνεις Trade με τον Πρωθυπουργό Marquis de Pombal
  • Αγοράζεις Πλοίο ή
  • Παράγεις Υλικά από τα δικά σου μαγαζιά
  • Αν κάνεις Trade με τον Βασιλιάς Rei D. José I
  • Συνάντηση με Καρδινάλιο στην Εκκλησιά ή
  • Παίρνεις μία Βασιλική Χάρη

Action 3, Αν τοποθετήσεις μία Πολιτική Κάρτα στο ταμπλό, στην θέση πάνω από του Ευγενείς (Visit a Noble) και πληρώνοντας Influence, τότε εκτός από μια δωρεάν State Action έχεις πρόσβαση και σε μία Noble Action… Αν επιλέξεις τον Αρχικτίστη Manuel da Maia τότε χτίζεις ένα Store (παραγωγή υλικών) Αν επιλέξεις τον Πρωθυπουργό Marquis de Pombal παίρνεις ένα Degree (πολλαπλασιαστές για Περούκες/VP) Αν επιλέξεις τον Βασιλιάς Rei D. José I χτίζεις ένα Public Building (tiles που δίνουν VP όταν τοποθετούνται και που επηρεάζουν τους πολλαπλασιαστές για Περούκες/VP)
Action 4, Αν τοποθετήσεις μία Treasury Κάρτα στο ταμπλό, στην θέση πάνω από του Ευγενείς τότε πληρώνεις το αναλογούν χρήμα και συνήθως κερδίζεις ότι λέει η κάρτα.
Όλα αυτά και κάποια ακόμα που δεν συμπεριέλαβα για να χωρέσουν σε μία σελίδα του Φόρουμ, αποτελούν το Lisboa.

Προσωπικό Συμπέρασμα
Ομολογουμένως το παιχνίδι είναι αρκετά βαρύ σε αυτόν που θα το ακούσει πρώτη φορά. Οι συνεχόμενες εξηγήσεις των ενεργειών σε φουσκώνουν εγκεφαλικά που στο τέλος σε οδηγούν σε εγκεφαλικό μποτιλιάρισμα. Στην δικιά μας περίπτωση μας πήρε 1 ώρα να στήσουμε και να πούμε αναλυτικά τους κανόνες και μετά από μία μικρή παρτίδα των τεσσάρων γύρων, μία κακή από εμένα λάθος ανάγνωση σε έναν κανόνα που εμφανίστηκε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, μας οδήγησε στην απόφαση να το ξαναρχίσουμε από την αρχή.

Θεωρώ ότι όλοι είχαμε την ίδια άποψή, ότι το παιχνίδι είναι περισσότερο απλό από αυτό που φαίνεται. Όλα έχουν μία φυσιολογική ροή την οποία πρέπει να ακολουθήσεις. Αλλά η πληθώρα επιλογή καρτών (Degrees) που θα επιλέξεις να πάρεις και μετέπειτα θα καθορίσουν τα VP σου (και μόνο σου) είναι η επιλογή αυτή που θα σου δείξει τον πιο επικερδή τρόπο ανάπτυξης.

Φυσικά αν και δεν αναφέρθηκε λόγω οικονομίας χώρου, σημαντική είναι και η αλληλεπίδραση των παιχτών ως προς την πώληση των αγαθών σου δίνεται η δυνατότητα να πουλήσεις αγαθά σε καράβια αντιπάλων εισπράττοντας εσύ το χρήμα και αυτοί την δόξα (Influence) ή όταν πχ ένας παίχτης Visit a Noble τότε μπορεί εμβόλιμα κάποιος αντίπαλος να τον ακολουθήσει (πληρώνοντας και αυτός Influence) και να επικαρπωθεί μια Action. Ελπίζω να μην σας κούρασα. – Πέτρος Ψάρρης Leone di Zante.

Σχετικά με Leone di Zante

Οι Φίλοι Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Ζακύνθου “Leone di Zante” ξεκίνησαν σαν ιδέα, από ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια αγάπη και δίψα, για τα επιτραπέζια παιχνίδια και που συγκεντρώνονταν κατά καιρούς από σπίτι σε σπίτι. Η ομάδα του Leone di Zante χει ως σημείο συνάντησης το κέντρο της Ζακύνθου και αριθμεί αρκετά μέλη στην πλειοψηφία ηλικίας άνω των 30 ετών. Λάτρεις των επιτραπέζιων παιχνιδιών στη Ζάκυνθο και δηλωμένοι ταξιδιώτες σ’ έναν φανταστικό και ιστορικό κόσμο!

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …