Κεντρική / Board Games / LEONE DI ZANTE REVIEWS: La Granja

LEONE DI ZANTE REVIEWS: La Granja

Καλησπέρα από Ζάκυνθο! Τον τελευταίο καιρό αποφασίσθηκε απ΄τη σύζυγο , να στήνονται και family sessions, κατ’ οίκον κτλ. Έτσι, ακολουθώντας το ερέθισμα, του να στήνεται κάθε 2 μέρες και διαφορετικός τίτλος, και έχοντας παίξει ήδη 2 φορές το κάτωθι επιτραπέζιο… είπα δεν χτυπάω και ένα review…

Το συγκεκριμένο επιτραπέζιο, αν και 3 χρονών αποτελούσε διακαής πόθος, που ποτέ δεν εκπληρωνόταν… Συνέχεια αναρωτιόμουν “Πότε θα πάμε στη Majorca για… farming”! Και να που έφτασε η μέρα… ετοιμάσαμε βαλίτσες και με το πρώτο αεροπλάνο βρεθήκαμε Majorca, όχι για διακοπές αλλά για τρύγο και κτηνοτροφικαί εργασίαι!!! Players: 1-4 , Playing Time: 90-120min

Λίγα Λόγια για το Παιχνίδι
To La Granja, είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής που χρειάζεται σωστό σχεδιασμό τον κινήσεών σου, ώστε να αναπτύξεις την φάρμα σου και στο τέλος ν΄αποκτήσεις τον τίτλο του ” La Granja” – Αρχιαγρότη!!! Το story διαδραματίζεται στη νήσο Majorca, και οι φάρμες των παιχτών βρίσκονται στο χωριό Esporles. Ο κάθε επίδοξος “La Granja” καλλιεργεί σταφύλι, σιτάρι και ελαιόδενδρα, παράλληλα με την εκτροφή χοίρων (Γουρούνια στην αργκό… }, με απώτερο στόχο την διάθεσή τους στην τοπική αγορά, είτε ως έχουν, είτε ως παράγωγα προϊόντα (Κρασί, φαγητό και κρέας) ώστε να κερδίσουν VP…Δεν έχει δύσκολους κανόνες, πάνω στο 20λεπτο μπορούν να εξηγηθούν και ν’ αρχίσει η δράση!!

Το παιχνίδι παίζεται σε 6 γύρους και ο κάθε γύρος αποτελείται από 4 φάσεις (Ι. farm Phase, II. Revenue Phase, III. Transportation Phase, και IV. Scoring Phase). Κλασσικά, όποιος έχει τα περισσότερα VP στο τέλος του 6ου γύρου είναι ο Νικητής. (αφού σου δίνει την ευκαιρία το παιχνίδι στο τέλος να πουλήσεις τα προϊόντα που σου χουν μείνει στις αποθήκες σου και απ΄τα χρήματα να πάρεις VP με αναλογία 5:1)

Πώς Παίζεται…
Η κεντρική τοπική αγορά, είναι το κοινό ταμπλό (1η Εικόνα) και από εκεί και πέρα κάθε παίχτης έχει μπροστά του τη φάρμα του (2η Εικόνα, με αποθήκες σιτηρών, σταφυλιού και ελιών, έναν αχυρώνα, χώρο εκτροφής χοίρων, αποθήκες για τα παράγωγα προϊόντα (upgraded products), θέσεις για τα craft markers και κατάλληλα διαμορφωμένες εσοχές για τοποθέτηση των καρτών)

Κάθε παίχτης ξεκινά το παιχνίδι, με 1 VP και 1 φράγκο (ανοιχτοχέρηδες οι εμπνευστές) και αφού καθοριστεί το turn order (που ενδέχεται να αλλάξει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού) και καθοριστεί το initial Setup, οι παίχτες με τη σειρά τους επιλύουν τις φάσεις του παιχνιδιού.

  • Ι. Farm Phase: Σε γενικές γραμμές αποτελεί την φάση “ανασυγκρότησης” δυνάμεων πριν ξεκινήσει η ουσία..Οι παίχτες τοποθετούν κάρτες και αναλόγως σε ποια από τις 4 πλευρές της φάρμας θα την εφαρμόσουν, διαφοροποιείται και ο ρόλος τους. Αν την εφαρμόσουν στη δεξιά πλευρά, η κάρτα αποτελεί χωράφι (Field), αν την τοποθετήσουν αριστερά αποτελεί επέκταση (extension), στο κάτω μέρος αποτελεί συγκεκριμένη ιδιότητα (helper) και στο πάνω αποτελεί χειράμαξα (barrow). H πάνω και κάτω πλευρά έχει όριο 3 κάρτες. Οπότε καταλαβαίνουμε πως κάθε κάρτα έχει 4 διαφορετικές χρήσεις… Εν συνεχεία έχουμε το “εισόδημα”, την παραγωγή προϊόντων στα χωράφια και την αναπαραγωγή των χοίρων (αν είναι ζευγαράκι…) και την αγορά στεγών για των αχυρώνα με συγκεκριμένες ιδιότητες..
  • ΙΙ. Revenue Phase: Μέσα από μια διαδικασία επιλογή ζαριού και action, οι παίχτες αποκτούν κάποια “συν”. Εφόδια για τις αποστολές τους στις επόμενες φάσεις.
  • ΙΙΙ. Transportation Phase: Σ΄αυτή τη φάση ουσιαστικά παίζεται όλο το παιχνίδι, που μέσω combo-actions ο κάθε παίχτης επιλέγει πόσες αποστολές (deliveries) προϊόντων θα κάνει στην τοπική αγορά στα 6 διαθέσιμα κτήρια και στης χειράμαξες (Barrow)… Πόσο θα ξεκουραστεί (Siesta track) και πόσο θα εκτοπίσει τον αντίπαλο από την αγορά!!! Σ΄αυτή τη φάση για κάθε επιτυχή αποστολή κερδίζονται VP , εμπορεύματα ανταλλαγής (trade commodities) και craft markers με instant και permanent use.
  • IV. Scoring Phase: Πραγματοποιείται ένα σκοράρισμα ανά γύρω ανάλογα την παρουσία σου στην αγορά και τη θέση σου στο siesta track.

Μηχανισμοί
Το παιχνίδι έχει ένα αρκετά πρωτότυπο μηχανισμό τοποθέτησης των καρτών, στοιχεία area-control στην αγορά, οικονομική διαχείριση πόρων και αγαθών, αρκετά combo-action και τέλος μια λογική εξέλιξη για τις φάρμες των παικτών! Οι κάρτες πιστεύω πως πάνε το παιχνίδι σ’ ένα άλλο επίπεδο. Έχει στοιχεία farming παιχνιδιών αλλά περισσότερο σε κερδίζει η κάρτα και το ζάρι.Με 2 παίχτες παίζεται αρκετά καλά αλλά θα ήθελα να το δω φουλ!

Artwork
To Artwork είναι αρκετά καλό και πιστεύω αντικατοπτρίζει την ισπανική αγροτική εποχή, τα ταμπλό είναι αρκετά καλά σχεδιασμένα και το player aid αρκετά χρήσιμο!Από κει και πέρα έχουμε το στοιχείο του ξύλου στα components και στα ζάρια. Τα craft markers είναι με χρώματα ανάλογα με τη φάση που χρησιμοποιούνται αρκετά βολικό και χρήσιμο! – Στέφανος Κόκλας Leone di Zante.

Σχετικά με Leone di Zante

Οι Φίλοι Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Ζακύνθου “Leone di Zante” ξεκίνησαν σαν ιδέα, από ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια αγάπη και δίψα, για τα επιτραπέζια παιχνίδια και που συγκεντρώνονταν κατά καιρούς από σπίτι σε σπίτι. Η ομάδα του Leone di Zante χει ως σημείο συνάντησης το κέντρο της Ζακύνθου και αριθμεί αρκετά μέλη στην πλειοψηφία ηλικίας άνω των 30 ετών. Λάτρεις των επιτραπέζιων παιχνιδιών στη Ζάκυνθο και δηλωμένοι ταξιδιώτες σ’ έναν φανταστικό και ιστορικό κόσμο!

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …