Κεντρική / History & Games / Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ – Fields of Green

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ – Fields of Green

Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

Ένα από τα κύρια σημεία ενός παιχνιδιού που βοηθάει στο να «βουτήξει» κάποιος στο θέμα του, είναι και η εικονογράφηση. Μια όμορφη εικονογράφηση, στο εξώφυλλο, πολλές φορές είναι εκείνη η συνθήκη που, στην περίπτωση μου, θα με οδηγήσει στο ένα επιλέξω ένα παιχνίδι από κάποιο άλλο, όταν έχω να αποφασίσω μεταξύ τους.

Στη συνέχεια όλα τα στοιχεία της εικονογράφησης, στο rulebook, στο ταμπλό στις κάρτες κλπ μπορεί να κάνει την εμπειρία του παιχνιδιού εξαιρετική. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το Fields of Green. Αφού κατάλαβα τι ήταν το παιχνίδι και τους μηχανισμούς του, το κουτί (ικανοποιώντας το μοντέλο AIDA) με έκανε να μετακινηθώ από τη θέση Will Buy στη θέση Must Buy.

Ο χαμογελαστός αγρότης πάνω στο Massey Ferguson τρακτέρ του με έβαλε κατ’ ευθείαν στις ΗΠΑ κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 40 με αρχές της δεκαετίας του 50 και το έκανα αυτό επιλέγοντας να αγνοήσω το ντύσιμό του και τους γλάρους που πετούν πάνω του, που μάλλον σε Βρεττανό θα ταίριαζαν. Οι κάρτες ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την τοποθέτηση στο χώρο και στο χρόνο. Αυτό που πραγματικά ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που πρόσθεσε το κάτι παραπάνω ήταν στο βιβλίο κανόνων το σήμα του κυβερνητικού προγράμματος για επιστροφή των κατοίκων των πόλεων στην αγροτική παραγωγή (με μικρή ένσταση για το γραφικό του σήματος μιας και δεν «ταιριάζει» χρονικά με τα υπόλοιπα στοιχεία).

Πράγματι σε αυτό το χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ υπήρξαν τέτοια προγράμματα και όχι φυσικά για να ξεφύγουν οι κάτοικοι μιας πόλης από τη μόλυνση ή τη φασαρία (δεν ήταν τόσο οξυμένα αυτά τα προβλήματα τότε) όπως αναφέρει ο συντάκτης του εισαγωγικού στους κανόνες, αλλά σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές οικολογικές καταστροφές που συνέβησαν ποτέ στον πλανήτη μας, τόσο σε έκταση όσο και σε χρονική διάρκεια.

Τα τέλη της δεκαετίας του 20 βρίσκουν τις ΗΠΑ σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Το χρηματιστηριακό κραχ της 24ης-29ης  Οκτωβρίου 1929 δημιουργεί τεράστιες αναταράξεις στη βιομηχανική παραγωγή της χώρας και κατά συνέπεια παρασύρει και τους κλάδους του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών. Σε πολλές μεγάλες πόλεις οι κάτοικοι πέρα από την απώλεια των εισοδημάτων τους έχουν να αντιμετωπίσουν την πείνα. Σε μια οικονομία, που εκείνη την εποχή βασίζεται ακόμα σε σημαντικό βαθμό στην αγροτική παραγωγή, η ανάγκη για περισσότερα και φθηνότερα τρόφιμα γίνεται επιτακτική.

Οι περιοχές που «ταΐζουν» σχεδόν ολόκληρες τις ΗΠΑ είναι τα μεγάλα λιβάδια των κεντρικών πολιτειών. Απέραντες περιοχές από Τέξας και το Κάνσας μέχρι τη Βόρεια Ντακότα παράγουν εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων με σκοπό να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ενός έθνους που διαρκώς μεγαλώνει σε πληθυσμό ήδη από τα τέλη του 1800. Ορθές πρακτικές γεωργικής καλλιέργειας δεν ακολουθούνται και η γη πιέζεται για να δώσει τους καρπούς της. Η διαδικασία αυτή έχει οδηγήσει σε αλλαγή της μορφολογίας του ανώτατου μέρους των εδαφών με αποτέλεσμα το πάνω μέρος του χώματος να γίνεται όλο και πιο λεπτό σε κόκκους.

Η άρδευση αυτών των πεδιάδων γίνεται κατά κύριο λόγο από τις βροχές. Μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 20 όλα κυλούν ομαλά ή σχεδόν ομαλά με λίγες χρονιές λιγότερης βροχής, όποτε και τα προβλήματα λόγω του τρόπου παραγωγής δεν γίνονται αντιληπτά ή δεν τους δίνεται η σημασία που πρέπει. Η κατάσταση αυτή θα ανατραπεί απότομα ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 1930 και κρατώντας μια ολόκληρη δεκαετία. Οι βροχές σταματούν και οι μέσες θερμοκρασίες των περιοχών αυτών ανεβαίνουν. Έτσι ξεκινά μια δεκαετία που για στις ΗΠΑ θα χαρακτηριστούν σαν Dirty Thirties και ένα φαινόμενο που αργότερα θα πάρει τον τίτλο Dust Bowl.

Η ανομβρία αρχίζει σιγά σιγά να κάνει το χώμα λεπτό σα σκόνη, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το απέραντο ανοιχτό τοπίο δημιουργούν έντονους ανέμους. Οι άνεμοι αυτοί παρασύρουν το στεγνό λεπτό χώμα «ξυρίζοντας» τα χωράφια και ανεμοθύελλές παρόμοιες με αυτές της ερήμου κάνουν την εμφάνισή τους. Στις 11 Νοεμβρίου 1933 η πρώτη μεγάλη τέτοια θύελλα ξεσπά στη Νότια Ντακότα και θα είναι μόνο η πρώτη από μια σειρά που θα ακολουθήσουν. Στις 9 Μαΐου 1934 μια διήμερη γιγάντια ανεμοθύελλα χτυπά το κέντρο των μεγάλων λιβαδιών στα σύνορα των πολιτειών Τέξας, Κάνσας, Οκλαχόμα και Κολοράντο. Χιλιάδες τόνοι σκόνης χώματος θα σαρωθούν. Χωριά και χωράφια αρχίζουν να θάβονται κάτω από αυτή. Τα σύννεφα σκόνης θα φτάσουν στο Σικάγο όπου υπολογίζεται ότι έπεσαν πάνω από 5.500 τόνοι σκόνης ενώ δύο μέρες αργότερα φτάνουν μέχρι τη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη. Η συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα ήταν τόσο υψηλή που το χειμώνα του 1934-1935 το χιόνι που έπεφτε στη Νέα Αγγλία ήταν κόκκινο.

Στις 14 Απριλίου 1935, γνωστή και ως «Μαύρη Κυριακή» είκοσι από τις χειρότερες μαύρες ανεμοθύελλες ξεσπούν ταυτόχρονα σε μια περιοχή από τα σύνορα του Καναδά και φτάνουν νότια μέχρι το Τέξας. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, αν και με ηπιότερους ρυθμούς μέχρι το 1941, όπου οι βροχές θα επιστρέψουν.

Στη δεκαετία αυτή εκτιμάται ότι πάνω από 2.500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν σε μεγάλες πόλεις (κυρίως στην Καλιφόρνια) μόνο και μόνο για να βρουν κι εκεί δύσκολες συνθήκες λόγω της μεγάλης ύφεσης. Η αναγκαστική αυτή μετακίνηση είναι μία από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία. Η οικονομική απώλεια στη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης υπολογίστηκε σε 25.000.000 $ την ημέρα (440.000.000$ την ημέρα με σημερινές αξίες).

Το αποτύπωμα που άφησε στην Αμερικάνικη κοινωνία ήταν τεράστιο σε όλα τα επίπεδα. Τα «Σταφύλια της Οργής» του John Steinbeck αφορούν αυτό το γεγονός, ενώ μέχρι και τις μέρες μας γίνονται αναφορές στο Dust Bowl με πιο γνωστή αυτή στην ταινία Interstellar.

Η τεράστια αυτή τεχνίτη οικολογική καταστροφή, αναμφίβολα μας έμαθε πράγματα. Δε νομίζω όμως πως μας έκανε σοφότερους. Έτσι λοιπόν σε μια μελλοντική παρτίδα Fields of Green αν κάποια κάρτα σας φανεί σκονισμένη αφήστε τη έτσι και παίξτε με το Dust Bowl expansion (hint to Artipia)!

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Αντρέας Δάγλας

Αντρέας Δάγλας
Τι πρέπει να ξέρει κάποιος για τον Αντρέα που να είναι τόσο ενδιαφέρον για να το διαβάσει; Μάλλον τίποτα. Αν όμως φτάσατε μέχρι εδώ διαβάζοντας, τότε θα πάτε και παρακάτω. Γεννήθηκε το 1968 (μια μάλλον μέτρια χρονιά για τα κρασιά), στη Λευκάδα. Φοίτησε στη Βιομηχανική Πειραιά, αλλά βιομήχανος δεν έγινε. Έγινε όμως πατέρας δύο παιδιών και πασχίζει να είναι καλός σ αυτό το ρόλο. Λατρεύει τα κόμικς, την ιστορία και να παίζει. Προσωπικός του παράδεισος είναι το Μεγανήσι Λευκάδας.

Δείτε επίσης...

Mansions of Madness (2nd Edition) – How to Play Video

Το Επιτραπαίζουμε ετοίμασε άλλο ένα νέο Video που μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε. Δείτε πρώτοι το …