Ο ελεύθερος χρόνος μας τον τα σαββατοκύριακα είναι πάντα περισσότερος και έτσι οι συγκεντρώσεις με φίλους ευνοούνται. Χαλαρώστε, λοιπόν, μαζί με τους αγαπημένους σας και απολαύστε για ακόμη μια φορά τα αγαπημένα σας επιτραπέζια παιχνίδια. Η δική μου πρόταση για αυτό το τεύχος, είναι το Between Two Cities.
Ένα παιχνίδι κυκλοφορίας του 2015 που παίζεται από έναν έως και επτά παίκτες, με μέση διάρκεια τα 20 με 30 λεπτά. Πρόκειται για ένα παιχνίδι όπου οι παίκτες χτίζουν την πόλη τους και διαπραγματεύονται μεταξύ τους για να το κάνουν αυτό όσο το δυνατόν καλύτερα. Γενικότερα τραβάν και παίζουν κάρτες, τοποθετούν πλακίδια και συγκεντρώνουν σετ πλακιδίων για να σκοράρουν τους περισσότερους πόντους νίκης στο τέλος του παιχνιδιού.
Το Between Two Cities είναι ένα παιχνίδι έντονης οικοδόμησης και αστικοποίησης. Οι παίκτες παίζουν τον ρόλο διάσημων και καταξιωμένων σχεδιαστών πόλεων, στους οποίους έχει ζητηθεί να επανασχεδιάσουν δυο διαφορετικές πόλεις. Φυσικά τέτοια projects απαιτούν την εμπειρία και την γνώση όχι μόνο ενός σχεδιαστή, αλλά περισσοτέρων. Έτσι λοιπόν, για να φέρετε εις πέρας τις αποστολές σας με επιτυχία πρέπει να συνεργαστείτε με κάποιον από τους συμπαίκτες σας. Θα χωριστείτε σε ζευγάρια ανάλογα με το πώς κάθεστε στο τραπέζι, θα συζητάτε και θα υλοποιείτε με την βοήθεια του κάθε συνεργάτη σας τα σχεδία, τις ιδέες και τις προτάσεις σας για την οικοδόμηση των πόλεων που έχετε υπό την ευθύνη σας. Η ομαδικότητα, η συνεργασία, η στρατηγική και οι σχεδιαστικές ικανότητες είναι απαραίτητα συστατικά στο παιχνίδι. Ο παίκτης που θα καταφέρει να σχεδιάσει την πιο εντυπωσιακή πόλη στο κόσμο θα ανταμειφτεί με τους περισσότερους πόντους νίκης και θα είναι φυσικά και ο νικητής του παιχνιδιού.
Πάμε να δούμε με λίγα λόγια πως παίζεται το παιχνίδι: Το Between Two Cities είναι ένα παιχνίδι συνεργασίας και διαχείρισης πλακιδίων. Όπως ήδη έχει αναφερθεί κάθε παίκτης θα προσπαθήσει να σχεδιάσει δυο πόλεις. Έτσι κάθε φορά στον γύρο του τραβάει δύο πλακίδια και τα τοποθετεί στις δύο πόλεις που έχει ξεκινήσει να οικοδομεί μπροστά του. Κάθε μια από τις δύο πόλεις θα χτιστεί σε ένα πλαίσιο 4*4. Προσοχή όμως, κάθε πλακίδιο δεν μπορεί να αλλάξει θέση, όπου τοποθετηθεί θα μείνει μέχρι το τέλος του παιχνιδιού και για αυτό οι παίκτες πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί στις κινήσεις τους. Τα πλακίδια απεικονίζουν μέρη των πόλεων, δηλαδή μπορεί να είναι ένα σπίτι, ένα εργοστάσιο, ένα κατάστημα, ένα πάρκο, ένα γραφείο, μια ταβέρνα ή και κάποιο αξιοθέατο.
Οι παίκτες στο παιχνίδι καλούνται να αναπτύξουν δυο συνεργασίες. Συνεργάζονται με τον παίκτη που κάθετε αριστερά τους για να σχεδιάσουν την μια πόλη και συνεργάζονται επίσης και με τον παίκτη που κάθετε δεξιά τους για να σχεδιάσουν την δεύτερη πόλη τους. Το παιχνίδι παίζεται σε γύρους, σε κάθε γύρο οι παίκτες επιλέγουν από ένα deck πλακιδίων ποια δυο πλακίδια θα κρατήσουν, ένα για κάθε πόλη και έπειτα δίνουν κλειστά τα υπόλοιπα πλακίδια στον παίκτη στα αριστερά τους. Μόλις όλοι οι παίκτες διαλέξουν από δυο πλακίδια, τα αποκαλύπτουν όλοι μαζί ταυτόχρονα και συζητούν με κάθε ένα από τους δυο συνεργάτες τους ξεχωριστά για το ποιο πλακίδιο θα τοποθετήσουν σε ποια πόλη. Έτσι λοιπόν, οι παίκτες τοποθετούν και ανταλλάσσουν τα πλακίδια που έχουν στο χέρι τους μέχρι ως ότου να μείνει μόνο ένα πλακίδιο από το αρχικό deck και έτσι ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζεται το παιχνίδι, μέχρι να παιχτούν όλοι οι γύροι.
Στο τέλος του παιχνιδιού κάθε πόλη σκοράρει πόντους ανάλογα με την δομή της, δηλαδή τα διάφορα κτίρια που έχουν τοποθετηθεί σε αυτήν. Τα πάρκα σκοράρουν περισσότερους πόντους αν είναι πολλά μαζί, τα καταστήματα σκοράρουν περισσότερους πόντους αν είναι στην ίδια ευθεία (είτε κάθετα είτε οριζόντια), τα πλακίδια ταβέρνας δηλαδή εκείνα που απεικονίζουν εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ ή νυχτερινά club σκοράρουν περισσότερους πόντους για κάθε ένα διαφορετικό που έχει χτιστεί σε μια πόλη, τα γραφεία σκοράρουν επιπλέον πόντους αν έχουν τοποθετηθεί κοντά σε κάποιο από τα προηγούμενα τέσσερα είδη ταβέρνας, σχετικά με τα εργοστάσια η πόλη με τα περισσότερα θα πάρει και τους περισσότερους πόντους (max 4 πόντους) και τέλος τα σπίτια σκοράρουν πόντους ανάλογα με τα καταστήματα, τα εργοστάσια, τις ταβέρνες, τα γραφεία και τα πάρκα που έχει η πόλη, ωστόσο αν κάποιο σπίτι είναι χτισμένο κοντά σε ένα εργοστάσιο σκοράρει μόνο έναν πόντο. Το τελικό σκορ του κάθε παίκτη είναι αυτό που του δίνει η μια εκ των δυο πόλεων και συγκεκριμένα η πόλη εκείνη που κατάφερε να συγκεντρώσει την χαμηλότερη βαθμολογία. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, κάθε παίκτης να δίνει ισάξια προσοχή στον σχεδιασμό και των δυο πόλεων που έχει υπό τον έλεγχο του, γιατί η πόλη που θα μετρήσει στο τέλος είναι εκείνη που θα τους δώσει τους λιγότερους πόντους. Ο παίκτης με το υψηλότερο σκορ είναι και ο νικητής του Between Two Cities.
Ένα ιδιαίτερο παιχνίδι στρατηγικής και συνεργασίας, με όμορφη εικονογράφηση και πολύ καλής ποιότητας περιεχόμενα που παίζεται εξίσου καλά με τρεις έως και επτά παίκτες, όσο και με δυο παίκτες καθώς επίσης παίζεται ευχάριστα και με μια παραλλαγή για έναν παίκτη. Μην καθυστερείτε λοιπόν, καλέστε τους φίλους σας σπίτι και δοκιμάστε μια παρτίδα Between Two Cities, θα περάσετε σίγουρα μια όμορφη Χριστουγεννιάτικη βραδιά! Για τον αγαπημένο μου αυτό μήνα, τον Δεκέμβριο, που οι συγκεντρώσεις με αγαπημένα πρόσωπα είναι must προτείνω να παίξουμε, μεταξύ άλλων φυσικά, Between Two Cities. Να περνάτε υπέροχα με πολλές καλές παρτίδες!
Δείτε το Video Παρουσίαση του παιχνιδιού από το Επιτραπαίζουμε: