Κεντρική / Board Games / FAMILY GAMES: Kingdomino
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

FAMILY GAMES: Kingdomino

Ξεκινάμε με αρχικό tile το κάστρο μας και γύρω του τοποθετούμε πλακίδια με βουνά, ποτάμια, λίμνες, χωράφια και βοσκοτόπια. Όσα περισσότερα ίδια κομμάτια γης καταφέρουμε να ενώσουμε τόσους περισσότερους πόντους νίκης θα κερδίσουμε.

Ο λόγος για ένα ευχάριστο και εύκολο παιχνίδι για κάθε περίσταση και κάθε στιγμή της μέρας. Ετοιμαστείτε να δοκιμάσουμε το Kingdomino.

Λίγα λόγια για να μπούμε στο θέμα:

Στο παιχνίδι, οι παίκτες ως αφέντες/βασιλιάδες  της εποχής αναζητούν νέα γη για να επεκτείνουν το βασίλειο τους. Φυσικά, θέλουν να επιλέξουν τα καλύτερα κομμάτια στον πλανήτη και για να το πετύχουν αυτό χρειάζεται να εξερευνήσουν τα πάντα. Οι παίκτες λοιπόν, είναι έτοιμοι να ψάξουν ανάμεσα σε χωράφια, λίμνες και βουνά προκειμένου να εντοπίσουν τα πιο κατάλληλο μέρη για να τα προσθέσουν στο βασίλειο τους. Προφανώς, όμως τα πιο ζηλευτά κομμάτια γης διεκδικούνται και από άλλα βασίλεια. Οι παίκτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στην στρατηγική τους, για να καταφέρουν να αποκτήσουν την γη που επιθυμούν. Το Kingdomino, παίζεται από 2 έως 4 παίκτες, έχει διάρκεια 15 με 20 λεπτά και απευθύνεται σε ηλικίες από 8 και πάνω. Πρόκειται για ένα ευχάριστο παιχνίδι διαχείρισης και τοποθέτησης πλακιδίων, από τον διάσημο σχεδιαστή Bruno Cathala κυκλοφορίας του 2016.

Πάμε να δούμε πως παίζεται το παιχνίδι:

Το παιχνίδι, παίζεται σε 12 γύρους και οι παίκτες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα φτιάξει το πιο κερδοφόρο σε VPs βασίλειο. Οι παίκτες αρχικά επιλέγουν και έπειτα τοποθετούν πλακίδια σε ένα πλαίσιο 5×5, επεκτείνοντας έτσι το βασίλειο τους. Στο παιχνίδι υπάρχουν έξι διαφορετικοί τύποι γης και κάθε πλακίδιο αποτελείται από δυο τετράγωνα γης, είτε ίδια είτε διαφορετικά. Σε κάθε γύρο οι παίκτες, επιλέγουν ένα πλακίδιο από αυτά που είναι ανοικτά στο κέντρο του τραπεζίου και το προσθέτουν στο βασίλειο τους. Για να τοποθετήσουν κάποιο νέο πλακίδιο στο βασίλειο τους, πρέπει να προσέξουν να ταιριάζει τουλάχιστον μια πλευρά του με κάποια πλευρά από τα πλακίδια που έχουν ήδη στο βασίλειο τους, για παράδειγμα να ενώσουν βουνό με βουνό, πεδιάδα με πεδιάδα κτλ, να ταιριάζει δηλαδή ο τύπος γης. Ο σκοπός είναι να τοποθετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα συνδεδεμένα πλακίδια με το ίδιο τοπίο, καθώς έτσι θα κερδίσουν περισσότερους πόντους νίκης.

Στο παιχνίδι υπάρχουν 48 πλακίδια, το καθένα με έναν μοναδικό αριθμό από το 1 μέχρι το 48. Όσο μεγαλύτερο το νούμερο τόσο καλύτερο είναι το πλακίδιο. Σε κάθε γύρο ανοίγονται τόσα πλακίδια όσα και ο αριθμός των παικτών και τοποθετούνται σε αύξουσα αριθμητική σειρά. Ο τρόπος με τον οποίον οι παίκτες επιλέγουν ένα νέο πλακίδιο απ’ την αγορά είναι ιδιαίτερος. Ποιος παίκτης διαλέγει πρώτος εξαρτάται από  το ποιο πλακίδιο επέλεξε την  προηγούμενη φορά. Η σειρά με την οποία οι παίκτες επιλέγουν τα πλακίδια, εξαρτάται από το ποιο πλακίδιο επέλεξαν την τελευταία φορά. Δηλαδή αν κάποιος παίκτης επέλεξε το πιο ισχυρό σε αριθμό πλακίδιο στον προηγούμενο γύρο, τότε σε αυτόν τον γύρο θα επιλέξει τελευταίος. Πολύ σημαντικά για το τελικό σκοράρισμα είναι τα πλακίδια που φέρουν πάνω τους την κορώνα, καθώς πολλαπλασιάζουν την άξια του συγκεκριμένου τύπου γης στο τέλος του παιχνιδιού και έτσι δίνουν περισσότερους πόντους νίκης.

Μετά από 12 γύρους και αφού ιδανικά όλοι οι παίκτες έχουν ολοκληρώσει το βασίλειο τους, έχουν τοποθετήσει δηλαδή τα πλακίδια γης που επέλεξαν απ την αγορά σε ένα πλαίσιο 5×5, τότε το παιχνίδι τελειώνει. Υπολογίζονται οι πόντοι νίκης ανάλογα με τον αριθμό των συνδεδεμένων πλακιδίων και φυσικά προσθέτοντας στο τελικό σκορ και τις κορώνες που τυχόν έχουν αποκτήσει οι παίκτες με τα πλακίδια που επέλεξαν και νικητής του Kingdomino είναι ο παίκτης που κατάφερε να συγκεντρώσει τους περισσότερους VPs.

Ένα γρήγορο και απλό σε κανόνες παιχνίδι που ωστόσο απαιτεί αρκετά στρατηγική σκέψη απ’ τους παίκτες. Είναι καλοσχεδιασμένο και σίγουρα θα το παίξετε εύκολα πολλές πολλές φορές με την παρέα σας. Έχει όμορφα χρωματιστά tiles και ευχάριστο θέμα, που νομίζω για μια αυγουστιάτικη παρτίδα είναι ότι πρέπει. Επίσης, είναι ιδανικό παιχνίδι για «νέους» παίκτες, καθώς οι κανόνες του είναι ζήτημα μερικών λεπτών. Για αυτόν τον μήνα λοιπόν, προτείνω να απολαύσετε μερικές παρτίδες Kingdomino.

Το Επιτραπαίζουμε έχει κάνει ένα σύντομο βίντεο επεξήγησης και κριτικής για το παιχνίδι που μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω.

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Έλια Κεφαλά

Η Έλια έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και international marketing. Όπως μας εκμυστηρεύεται το μυστικό για να χαλαρώσει κανείς από το απαιτητικό περιβάλλον της δουλειάς, είναι ένα παιχνίδι με τους φίλους της. Έχει αδυναμία στα οικογενειακά παιχνίδια με όμορφη εικονογράφηση και πάντα ένα παιχνίδι που δείχνει όμορφο στο μάτι την τραβάει περισσότερο, ανεξάρτητα από το επίπεδο δυσκολίας. Πιστεύει ότι τα καλά επιτραπέζια παιχνίδια, αρκεί να έχουν λίγους και απλούς κανόνες, ενώ ταυτόχρονα έχει πάντα ιδιαίτερη αγάπη για τα παιχνίδια που ξεκινάς και τα παίζεις χωρίς να ακούς ιδιαίτερα πολλούς κανόνες μιας και τους μαθαίνεις στην πορεία του παιχνιδιού...

Δείτε επίσης...

NEA: HUANG το νέο Tigris & Euphrates από την PHALANX

Ανακοίνωση νέου παιχνιδιού της PHALANX με τίτλο HUANG το οποίο είναι το παλιό  Tigris & Euphrates του …