Κεντρική / Board Games / DE BELLO ANTIQUIS ET MODERNIS: Virgin Queen
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

DE BELLO ANTIQUIS ET MODERNIS: Virgin Queen

De Bello, antiquis et modernis. Γεια σας και πάλι! Καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι, βρέθηκε η ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε ένα ακόμα πολεμικό παίγνιο στρατηγικής, όχι όμως για δύο παίκτες όπως έχετε συνηθίσει μέχρι τώρα, αλλά για έξι! Ο λόγος για το Virgin Queen, ένα παιχνίδι της GMT Games που επικεντρώνεται στα γεγονότα που συγκλόνισαν το γνωστό κόσμο στο δεύτερο μισό του 16 αιώνα.

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας λίγα λόγια για τις δυνάμεις της εποχής. Οι έξι μεγάλες δυνάμεις, μη συμπεριλαμβανόμενης της Ρωσίας, που μπορεί να ελέγξει ένας παίκτης του παιχνιδιού είναι:
1. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, με σουλτάνο το Σουλεϊμάν Α΄. Με τις κτήσεις της να εκτείνονται από τη Βαλκανική χερσόνησο μέχρι και την Ουγγαρία, καθώς και τον παράδεισο των κουρσάρων στο Αλγέρι, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. (11 αρχικοί πόντοι νίκης-VP)
2. Η Ισπανία, με βασιλιά το Φίλιππο Β΄ και κτήσεις σε Ολλανδία, Βέλγιο, Βόρεια και Νότια Ιταλία καθώς και πλούσιες αποικίες στο νέο κόσμο. Είναι η υπερδύναμη της εποχής, με κραταιό στόλο και ναυτικό, πρόμαχος του καθολικισμού στην Ευρώπη, το μεγαλείο της οποίας επιβουλεύονται όλες οι άλλες δυνάμεις. (17 αρχικά VP)
3. Η Αγγλία, με βασίλισσα την Ελισάβετ Α΄, που έχοντας πρόσφατα ασπαστεί τον Προτεσταντισμό, έχει βλέψεις στην επέκταση της επιρροής της σε όλη τη Γηραιά Αλβιόνα, στο Νέο Κόσμο και στα πλούτη της Ισπανικής Αυτοκρατορίας εκεί, ακόμα και στην Ευρώπη. (6 αρχικά VP)
4. Η Γαλλία, με βασιλιά τον Κάρολο Θ΄, μια δύναμη στο κέντρο της Ευρώπης, με σχετικά αδύναμο στρατό και στόλο, που περιοχές της έχουν ασπαστεί των Προτεσταντισμό ενώ η βασιλική της οικογένεια είναι ακόμα προσκολλημένη στον Πάπα, με πλήθος αρσενικών και θηλυκών γαλαζοαίματων να περιμένουν ένα βασιλικό γάμο. (9 αρχικά VP)
5. Η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, με αυτοκράτορα το Μαξιμιλιανό Β΄, με κτήσεις στη Γερμανία και Αυστρία του σήμερα και κύριο σκοπό των αφανισμό των απίστων Οθωμανών. (8 αρχικά VP)
6. Τέλος, όχι σαν δύναμη της εποχής, αλλά σαν ο συλλογικός δάκτυλος των θρησκευτικών επαναστάσεων σε κάθε γωνιά της Ευρώπης της εποχής, ο Προτεστάντης παίκτης με αρχηγούς δύο Ολλανδούς και δύο Ουγενότους (Γάλλους) διαμαρτυρόμενους ευγενείς. Οργανώνει μεταστροφές της πίστης των απλών κατοίκων όλων των χωρών, σχεδιάζει επαναστάσεις σε Ολλανδία και Γαλλία, είναι ουσιαστικά ο αθέατος και αστάθμητος παράγοντας της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον υπόψη αιώνα. (1 αρχικό VP)
7. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού παίζουν και οι μικρές δυνάμεις της εποχής που είναι το Βατικανό, η Ιρλανδία και η Σκωτία, η Βενετία και η Πορτογαλία, με το στρατό και το στόλο της η καθεμία, καθώς και τα ιστορικά εδάφη που έλεγχαν. Οι έξι παίκτες μπορούν να επενδύσουν στις διπλωματικές σχέσεις με αυτές τις μικρές δυνάμεις ώστε να τις πάρουν με το μέρος τους, επεκτείνοντας την σφαίρα επιρροής τους.

virgin-queen_1
Ο χάρτης του παιχνιδιού χωρίζεται σε δύο κομμάτια: Το Ευρωπαϊκό εκτείνεται από την Ισπανία και την Ιρλανδία έως την Ολλανδία, τα Βαλκάνια και την Κύπρο και από τη Σκωτία έως τη Βόρεια Αφρική, ενώ ο Νέος Κόσμος περιλαμβάνει τις αποικίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην Αμερική και τις Ανατολικές Ινδίες. Στον Ευρωπαϊκό εκτυλίσσονται κυρίως οι προσπάθειες των Μεγάλων Δυνάμεων για την επικράτηση, ενώ ο Νέος Κόσμος δέχεται τον αποικισμό, την εξερεύνηση και την πειρατεία τους! Οι περιοχές στην Ευρώπη είναι τριών ειδών: Οι απλές ανοχύρωτες πόλεις, τα κάστρα της εποχής που επιδέχονται πολιορκίας από τον εκάστοτε εχθρό και οι πόλεις-κλειδιά, η κατοχή των οποίων δίνει εξαιρετικά πλεονεκτήματα στον κάτοχό τους, όπως κάρτες ενεργειών και VP. Το πλήρες σενάριο του παιχνιδιού παίζεται σε εφτά γύρους των 4-5 χρόνων πραγματικής διάρκειας, που σε χρόνο παιχνιδιού είναι περίπου 8 με 10 ώρες, αν κάποια Δύναμη δεν κερδίσει αυτόματα πιο νωρίς.

virgin-queen_3
Θα καταλάβατε ότι οι Δυνάμεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού συλλέγουν VP, οπότε όταν μία από αυτές φτάσει στους 25 πόντους Νίκης ανακηρύσσεται νικήτρια. Εδώ βρίσκεται και όλη η μαγεία του παιχνιδιού, στους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί ένας παίκτης να συλλέξει πόντους Νίκης και να κερδίσει. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά! Στην καρδιά του κάθε γύρου είναι η Φάση των Ενεργειών (Action Phase). Σε αυτή, κάθε παίκτης με προκαθορισμένη σειρά, παίζει μία κάρτα για τους Πόντους ενεργειών ή για το ειδικό γεγονός της. Έχοντας μπροστά του το ταμπλό της Δύναμης που ελέγχει, κάθε παίκτης λαμβάνει στην αρχή του γύρου από μια κοινή στοίβα καρτών ένα αριθμό από αυτές ανάλογα με τις πόλεις-κλειδιά που κατέχει στο χάρτη. πχ. στον πρώτο γύρο, οι Οθωμανοί, ελέγχοντας 6 πόλεις-κλειδιά παίρνουν 4 κάρτες, οι Ισπανοί, ελέγχοντας 11 πόλεις-κλειδιά παίρνουν 5 κάρτες και ούτω καθεξής. Κάθε Δύναμη, ελέγχοντας τον ίδιο αριθμό κλειδιών δεν παίρνει τον ίδιο αριθμό καρτών με τις άλλες Δυνάμεις, πχ. ο Προτεστάντης, ελέγχοντας 1 κλειδί στην Ολλανδία και ένα στη Γαλλία παίρνει 5 κάρτες στην αρχή του γύρου!!!!!

virgin-queen_4
Κάθε κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το ειδικό γεγονός που αναγράφει, γεγονός που συνέβει την εποχή εκείνη και που συνήθως θα ωφελεί μία από τις 6 Δυνάμεις. Αντί αυτού, κάθε κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση ενεργειών από τον παίκτη που την παίζει. Εδώ μπαίνει η ασυμμετρία του παιχνιδιού, αφού όλοι οι παίκτες δεν μπορούν να κάνουν όλες τις πιθανές ενέργειες. Στο ταμπλό της υπερδύναμης που ελέγχει ο παίκτης μπορεί να δει τις διαθέσιμες ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί (διαφορετικές ανά Δύναμη), χρησιμοποιώντας τους πόντους ενεργειών μιας κάρτας, καθώς και το ανάλογο κόστος της κάθε ενέργειας. Όλες οι διαθέσιμες ενέργειες είναι οι παρακάτω:
1. Στρατολόγηση στρατού, τακτικού ή μισθοφορικού και στρατολόγηση ιππικού μόνο για τους Οθωμανούς
2. Κατασκευή ναυτικού, ανοικτής θάλασσας για τις όλες σχεδόν τις δυνάμεις, γαλερών για τη Μεσόγειο και κουρσάρων για τους Οθωμανούς.
3. Κίνηση, μιας στρατιάς σε ανοιχτό ή ορεινό έδαφος ή όλων των ναυτικών δυνάμεων ενός κράτους, με ότι αυτό συνεπάγεται: μάχη στο τέλος της κίνησης αν η κινούμενη δύναμη συνάντησε τον εχθρό, πολιορκία αν η ενεργοποιημένη δύναμη ξεκίνησε το γύρο της σε εχθρικό κάστρο, ναυμαχία, αναχαίτιση της κινούμενης δύναμης από γειτονικές εχθρικές δυνάμεις, αποφυγή μάχης από γειτονικές δυνάμεις, αιχμαλωσία των ηττημένων στρατηγών, κ.α.
4. Επέκταση της επιρροής του κράτους σε συνοριακή όμορη ανοχύρωτη πόλη ή αγορά διπλωματικής επιρροής σε μια από τις μικρότερες Δυνάμεις του παιχνιδιού.
5. Μεταφορά χερσαίων δυνάμεων με στόλο, οχύρωση τοποθεσιών, πειρατεία στο Νέο ή και στον Παλιό Κόσμο, Δημιουργία Αποικιών στο Νέο Κόσμο.
6. Οικονομική ενίσχυση ενός καλλιτέχνη ή επιστήμονα του κράτους, ώστε οι καλλιτεχνικές ή επιστημονικές εργασίες αυτού να καταλήξουν σε ένα αριστούργημα ή σε μια τεχνολογική ανακάλυψη (πάντα με ανάλογους πόντους Νίκης!)
7. Μετά τον τρίτο γύρο, μπαίνουν στο παιχνίδι και οι δολοφονίες, η τοποθέτηση κατασκόπων και η χρήση μυστικών πληροφοριοδοτών στις πρωτεύουσες των άλλων κρατών.

virgin-queen_6
8. Τέλος, οι θρησκευτικές επιχειρήσεις. Ανάλογα με το θρησκευτικό προσανατολισμό κάθε κράτους (εκτός των Οθωμανών και των Ρωμαίων) μπορεί να εκτελέσει:
• Καταστολή αιρέσεων για να μειωθεί η επιρροή του Προτεσταντισμού στη σφαίρα επιρροής του κράτους
• Κήρυξη του Νέου ή του Παλιού Ευαγγελίου, με σκοπό την αύξηση των πιστών των δυο ρευμάτων της Πίστης
• Ο Προτεστάντης και μόνο μπορεί να κηρύξει Θρησκευτική Εξέγερση, έτσι ώστε να εμφανίσει χερσαίες δυνάμεις στο χάρτη και να αποκτήσει εδάφη από το πουθενά, εκμεταλλευόμενος την νέα θρησκευτική ορμή των Προτεσταντών.
Και πως συλλέγει τελικά ο παίκτης Πόντους Νίκης;
• Αν καταφέρει και κατακτήσει όλα τις απαιτούμενες από το ταμπλό του πόλεις-κλειδιά, τότε κερδίζει αυτομάτως! Προηγουμένως, κάθε κλειδί που κατακτά του δίνει προκαθορισμένο αριθμό VP.
• Με την οικονομική ενίσχυση καλλιτεχνών και επιστημόνων
• Με τη δημιουργία αποικιών στο Νέο Κόσμο
• Με την πειρατεία
• Με την επέκταση ή την καταστολή του Προτεσταντισμού στην Ευρώπη, ανάλογα το θρησκευτικό προσανατολισμό κάθε κράτους. πχ. αν σε όλη την Ευρώπη οι πιστές στον Προτεσταντισμό περιοχές είναι 40 έως 44, παίρνουν:
Ισπανία 1, Αγγλία 3, Προτεστάντης 6, Α.Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία 5 ή 0, ανάλογα τον προσανατολισμό που διάλεξε μυστικά στην αρχή του παιχνιδιού.
Στις 9 περιοχές αυτόματα κερδίζει η Γαλλία ή η Ισπανία ανάλογα το που είναι αυτές οι περιοχές και στις 50 αυτόματα κερδίζει ο Προτεστάντης.
• Παντρεύοντας τους πρίγκιπες και τις πριγκίπισσες της μέσω διπλωματικών συμφωνιών με άλλα κράτη.
• Οι Οθωμανοί, ενισχύοντας οικονομικά την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ και οι Γάλλοι με κάθε γάμο διαθέσιμου μέλους της βασιλικής οικογένειας.

virgin-queen_5
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η φάση της Διπλωματίας, πριν από κάθε φάση Ενεργειών, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να διαπραγματευτούν σχεδόν τα πάντα στο παιχνίδι: Γάμους, Ανταλλαγή εδαφών, μισθοφόρων ή δανεισμό ναυτικών δυνάμεων, Ειρήνη αν έχει προηγηθεί κήρυξη πολέμου, Ανταλλαγή καρτών ή Θησαυρών από το Νέο Κόσμο (ειδικές κάρτες, διαθέσιμες μόνο στην Ισπανία και την Πορτογαλία, στόχο της πειρατείας στο Νέο Κόσμο με ευεργετικά εφέ), Συμμαχία ή Ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Από όλες τις παραπάνω δυνατότητες λοιπόν, η παρουσίαση των οποίων σκοπό είχε μόνο να δείξει το πόσο πλούσιο σε επιλογές είναι το παιχνίδι Virgin Queen, καταλαβαίνουμε ότι η κάθε παρτίδα είναι μια μοναδική εμπειρία, ένα ξαναγράψιμο της Ιστορίας σε κοσμοϊστορικό επίπεδο, μια πάλη των Ευρωπαϊκών Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής για την επικράτηση σε όλο τον κόσμο. Αξίζει να διαθέσει κανείς, μαζί με την παρέα του, το χρόνο στη μελέτη των κανόνων (43 σελίδες στα αγγλικά) και πολύ περισσότερο το χρόνο για να το παίξει!

virgin-queen

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Δημήτρης Καπογεώργος

Ο Δημήτρης δεν θα μπορούσε παρά να είναι λάτρης των Wargames, εκτιμάει τα καλοδουλεμένα παιχνίδια και είναι πάντα διατεθειμένος να τους αφιερώσει τον χρόνο που απαιτούν. Με βαθιές στρατηγικές αλλά και τακτικές γνώσεις σε θέματα πολέμου, χαίρεται να τα βλέπει να εφαρμόζονται μέσα στα αγαπημένα του παιχνίδια...

Δείτε επίσης...

Pandemic Legacy Season 1 – How to Play Video

Το Επιτραπαίζουμε ετοίμασε άλλο ένα νέο Video που μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε. Δείτε πρώτοι το …