Κεντρική / Hot Topics / CONFESSIONS of a GAMER: “Boardshame: Πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε το 2017”

CONFESSIONS of a GAMER: “Boardshame: Πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε το 2017”

Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

Είναι γνωστό σε όλους ότι όταν έρχεται ένας νέος χρόνος, βγαίνουν πολλοί και μιλάνε για το τι πρέπει να κάνετε όταν έρχεται το νέο έτος. Για παράδειγμα «πως θα χάσετε τα κιλά των Εορτών» που είναι τα πιο συνηθισμένα αλλά και τι πρέπει να προσέξετε στον εαυτό σας ώστε να σας βγει καλύτερα από τον προηγούμενο.

Έτσι και εγώ αποφάσισα να φτιάξω έναν οδηγό για τις πιο λίγο ντροπιαστικές στιγμές, που μπορεί να συμβούν ενώ παίζετε ένα επιτραπέζιο. Εντάξει δεν είναι και λίγες οι φορές που κάποιος, κάπως θα παρεκτραπεί και θα είστε εσείς ο «ενοχλητικός» της παρτίδας. Για αυτό με αυτόν τον οδηγό όχι μόνο θα γίνετε καλύτερος gamer αλλά μπορεί να είστε ΑΥΤΟΣ ο gamer που θα τον φωνάζουν ώστε να παίζουν συνέχεια με παρέες. Δώστε λοιπόν βάση και ξεκινάμε.

Είναι αρχή της παρτίδας. Η ώρα έχει πάει κάπου δέκα και μόλις έχει τελειώσει το στήσιμο. Ενώ είστε παράλληλα σε ένα κόσμο ενθουσιασμού που θα παίξετε τρέχουν σκέψεις στο μυαλό σας τύπου «Έκανα καλά αυτό στην δουλειά σήμερα?» ή «Τι να πω στο έτερο ήμισυ για να μη πάμε στα πεθερικά?» ή «άραγε θα έχω λεφτά για να περάσω τον μήνα?»…. Έτσι πως βυθίζεστε μέσα στις σκέψεις σας, φαίνεται τελικά να χάνετε λίγο την αίσθηση του χρόνου και το που βρίσκεστε, μέχρι μια φωνή που γίνεται ολοένα και εντονότερη (και λίγο ενοχλητική όσο πάει) σας επαναφέρει απότομα λέγοντας σας «Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε». Και κάπου εκεί σας λούζει κρύος ιδρώτας. Αναρωτιέστε για το πως είμαστε έτοιμοι και συνειδητοποιείτε ότι δεν ακούσατε τίποτα από τους κανόνες. Δεν έχετε ιδέα τι πρέπει να κάνετε. Αχ! Αυτοί οι κανόνες! Γιατί «χάνεστε» κάθε φορά που σας τους εξηγούν? Τώρα θα πρέπει να κάνετε ένα κάρο ερωτήσεις μπας και βγάλετε άκρη! Για αυτό λοιπόν συγκεντρωθείτε αυτή την χρονιά. Δεν θέλετε να είστε ο σπασικλάκης που θα διακόπτει την παρτίδα γιατί ήταν αλλού!

Εντάξει τώρα και σε ποιον δεν έχει τύχει το παρακάτω. Νέο επιτραπέζιο, κάνετε την σεμνή τελετή: Πρώτα σνιφάρετε για να πάρετε λίγη δόση καινουργίλας, μετά ακολουθεί το σκίσιμο της ζελατίνας, περιεργαζόσαστε τα περιεχόμενα και μετά ακολουθεί το να μάθετε τους κανόνες. Είναι και που τα φιλαράκια σας θα έρθουν το βράδυ, επομένως η χαρά και η ανυπομονησία είναι μεγάλη επομένως τίποτα δεν πρέπει να πάει στραβά. Όταν ένα rulebook έχει μάλιστα και φανταστικές εικόνες και επιπρόσθετες πληροφορίες, θέλετε να τα απορροφήσετε όλα σαν σφουγγάρι. Και έρχεται το βράδυ. Η παρέα σας κάθετε στον καναπέ μετά από μια τόσο συναρπαστική παρτίδα, όπου ο Αντώνης σας λέει «Φίλε είναι παιχνιδάρα! Και ειδικά αυτή η κίνηση που έκανες στο τέλος και σου έδωσε 15 πόντους νίκης, έγραψες!». Και τότε έτσι πως ψιλοτσεκάρετε τους κανόνες βλέπετε ότι έχετε παίξει ένα άλλο επιτραπέζιο. Μια δικιά σας εκδοχή που δεν θυμίζει τίποτα στο νέο σας επιτραπέζιο. Στο να πείτε «Ωχ» δεν είναι ότι καλύτερο γιατί, θα σας κοιτάξουν όλοι ταυτοχρόνως! Επομένως το λέτε ή όχι? Ελάτε που θέλετε να είστε όμως δίκαιος. Και τότε αρχίζει το πανηγύρι «Όχι πάλι βρε Πολύκαρπε! Και το είπα εγώ δεν μπορεί να πήρες έτσι δεκαπέντε πόντους! Και τώρα πότε θα το ξαναπαίξουμε? Και σου είπα μην διαβάζεις έτσι τους κανόνες να το χουμε σίγουρο το ρημάδι!». Επομένως αυτή την χρονιά μην διαβάζετε γρήγορα τους κανόνες γιατί κάποιος θα έρθει σε λίγη ώρα και θα «πρέπει» να το παίξετε. Εξάλλου, υπάρχουν τόσες άλλες επιλογές.

Μερικές φορές ασυναίσθητα λέμε πράγματα που δεν πρέπει να πούμε. Για παράδειγμα βλέπετε την αγαπημένη σας σειρά και μετά ποστάρετε από τον ενθουσιασμό σας στο φόρουμ που είστε ότι ο Τζον πέθανε! Μισό λεπτάκι.. Εσείς μπορεί να το είδατε ότι πεθαίνει ο Τζον, αλλά οι συμφορίτες σας δεν έχουνε ιδέα τι μπορεί να συμβεί στην εξίσου αγαπημένη τους σειρά. Έτσι λοιπόν υπάρχουν στιγμές στα επιτραπέζια που σας βγαίνει ένας αυθορμητισμός. Δεν μπορείτε να το ελέγξετε. Είναι σαν να βγαίνει η λέξη μόνη της από το στόμα σας. Και εκεί που η παρτίδα κυλάει ομαλά ξαφνικά το χάος. Πάρτε για παράδειγμα το BANG! «Παιδιά πέθανα αλλά ξέρω ότι η Μαρία είναι ο αναρχικός». Ακόμα χειρότερα να μπείτε σε μια αίθουσα που παίζουν άλλοι ένα παιχνίδι τύπου Scotland Yard και να πείτε σε αυτόν που κάνει τον Mr X «Βρε Σπύρο στο 127 κρύβεσαι? Και γαμώ τις κρυψώνες!». Επειδή στην ζωή μας δεν υπάρχει ένα rewind όπου θα διορθωνόντουσαν όλα, προσπαθήστε αυτή την χρονιά να είστε πιο συγκρατημένος γιατί μετά θα μείνετε να παίζετε μόνο σόλο παιχνίδια.

Η παρτίδα φαίνεται να κυλάει πολύ ομαλά. Τόσο ομαλά που καμιά φορά μοιάζει να είναι τόσο καλό για να είναι αληθινό. Όμως εκεί που σας παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία, ίσως που με αυτή θα μπορούσατε να κερδίσετε όχι μόνο την παρτίδα αλλά και τουρνουά, εσείς την αγνοείτε και παίζετε κάτι παντελώς άσχετο. Ίσως ένα περίεργο κοίταγμα από ένα συμπαίχτη σας ή απλά ένα κρυφό γελάκι, δεν περνάνε δευτερόλεπτα και εσείς… Σπρώχνετε το χέρι του συμπαίχτη σας που ήταν η σειρά του να παίξει μετά από εσάς, σηκώνετε όρθιος και λέτε πανηγυρικά «Το παίρνω πίσω δεν μου αρέσει» ώστε να παίξετε την σωστή κίνηση. Καμιά φορά, ανάλογα και το πόσο «σας παίρνει» μπορεί να κλαφτείτε και να πείτε «Βρε παιδάκια, τώρα το είδα πως θα μπορούσα να είχα παίξει έτσι, αφήστε τον φτωχό σας συμπαίχτη να πάρει πίσω την κίνηση». Και μετά όλοι κουνάνε το κεφάλι τους, γύρω από το τραπέζι δείχνοντας κατανόηση, αλλά εσείς εκεί αδίστακτος, στην επόμενη παιξιά σας να ‘στε και πάλι «Ω ρε μάγκα! Αυτό κάνει combo και το σπάω το παιχνίδι! Ρε σεις αφήστε με και πάλι να το κάνω αυτό δεν το είδα!». Καμιά φορά οι συμπαίχτες είναι αγανακτισμένοι, αλλά δεν μιλάνε γιατί μάλλον σας αγαπούν πολύ. Αλλά αυτή την χρονιά πραγματικά, μην παίρνετε συνέχεια πίσω της κινήσεις σας. Δεν είναι δίκαιο για τους συμπαίχτες σας και δεν θα δείχνουν πάντα κατανόηση!

Εντάξει καταλαβαίνω πως μπορεί μια παρτίδα να μη σας πάει καθόλου. Μπορεί να μη γουστάρετε το παιχνίδι. Και μάλιστα να για παράδειγμα παίζετε ένα «Power Grid: First Sparks!». Το παιχνίδι αν δεν παίξεις καλά μπορεί να σε βάλει μέσα σε μια λούπα στο να μην κάνεις τίποτα. Σαν player elimination ένα πράγμα. Αν μάλιστα σας συμβεί αυτό από την αρχή μπορεί να είναι και μεγάλο σπάσιμο. Όπως και να έχει, εσείς δεν θα είστε αυτός που θα κάθεστε να παρακολουθεί τους συμπαίχτες σας. Όχι σε καμία περίπτωση. Επειδή χάσατε και μάλιστα με ένα τόσο μάλλον «ντροπιαστικό» τρόπο, θα πρέπει να βρείτε ελάττωμα στο παιχνίδι. «Και αυτό να θέλει να σε τιμωρεί έτσι είναι απαράδεκτο!». Εν τω μεταξύ οι συμπαίχτες σας συνεχίζουν να παίζουν αλλά και εσείς συνεχίζετε να σχολιάζετε. Δεν θα σταματήσετε αν δεν καταλάβουν οι συμπαίχτες σας ΑΚΡΙΒΩΣ τι εννοείτε, αλλιώς πολύ απλά δεν θα τους αφήσετε να παίξουνε. Κάπου εκεί χάνετε το δίκιο σας και γίνεστε μια «γκρινιάρα πεθερά» που δεν σταματάει να σχολιάζει. Ακόμα και αν οι συμπαίκτες σας, έχουνε πάρει χαμπάρι τι προσπαθείτε να κάνετε, εσείς εκεί τον χαβά σας. Κάποια στιγμή κάποιος συμπαίχτης σας, μάλλον αγανακτισμένος, θα σηκωθεί και θα πει «¨Εντάξει ρε φίλε! Ήταν βλακεία αυτό που έγινε, αλλά πρέπει να τελειώσουμε την παρτίδα». Εκεί κάπου ξέρετε ότι έχετε νικήσει. Γιατί όχι μόνο πήρατε ικανοποίηση που κάποιος σας πρόσεξε, αλλά καταφέρατε να την σπάσετε τους συμπαίχτες σας. Γι’ αυτό την νέα Χρονιά ελπίζω να καταλάβετε ότι «Αυτά συμβαίνουν!». Δεν βλάπτει και λίγο τακτ στην τελική!

Όπως και να έχει μην ξεχνάτε ότι παίζετε μόνο ένα επιτραπέζιο. Δεν χρειάζεται ούτε υπερβολική σκέψη (λες και προσπαθείτε να λύσετε ένα άλυτο μαθηματικό πρόβλημα) ούτε μια extreme συμπεριφορά, γιατί στην τελική εσείς θα είστε αυτός που θα δείχνουν όλοι με το δάχτυλο. Και ξέρετε τι λένε? Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα. Ακούστε με και εμένα γιατί μπορεί τα παραπάνω να μην είναι και τόσο «τυχαία» γεγονότα. Αλλιώς για το τι «εξομολογήσεις» θα μιλάγαμε τώρα? Επομένως το 2017, ας είναι η χρονιά που θα προσπαθήσετε να γίνετε ένας καλύτερος gamer όχι μόνο παίζοντας, αλλά προσέχοντας τον εαυτό σας.

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Δημήτρης Δρακόπουλος

O Δημήτρης δουλεύει σε ταξιδιωτικό πρακτορείο και στον ελεύθερο χρόνο του, του αρέσει να ταξιδεύει σε άπειρες παρτίδες gaming… Διαθέτει αδυναμία για τα παράξενα παιχνίδια και είναι γνωστός για την ικανότητα του να βγάζει στο τραπέζι ότι πιο παράξενο και πρωτότυπο υπάρχει στο χώρο των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Δηλώνει φανατικός gamer και μας εξομολογείται τις ιστορίες του ενώ ως σχεδιαστής παιχνιδιών μας έχει χαρίσει το πανέμορφο Drum Roll, έξυπνο eurogame στο χώρο του Τσίρκου...

Δείτε επίσης...

Masters of the Night – How to Play Video

Το Επιτραπαίζουμε ετοίμασε άλλο ένα νέο Video που μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε. Δείτε πρώτοι το …