Κεντρική / Hot Topics / 10 Tips: Πώς να διδάξετε ένα παιχνίδι στην παρέα – Πήγαινε Παίξε
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

10 Tips: Πώς να διδάξετε ένα παιχνίδι στην παρέα – Πήγαινε Παίξε

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που σπάνια έχει συζητηθεί (αν και εξαιρετικά μεγάλης σημασίας) είναι το πως πρέπει να διδάσκουμε/μαθαίνουμε ένα παιχνίδι για πρώτη φορά σε άλλους στην παρέα. Πολλές φορές έχει τύχει να κάτσουμε σε κάποιο τραπέζι και να μην καταφέρουμε να παρακολουθήσουμε αυτόν/αυτήν που εξηγεί το παιχνίδι. Μα τι φταίει όμως σε αυτήν την περίπτωση?

Τι κάνει λάθος το άτομο που εξηγεί? Πως μπορεί να βελτιωθεί η μεταδοτικότητα και η απορρόφηση της επεξήγησης από το ακροατήριο? Αν οι τελευταίες ερωτήσεις σας έχουν προβληματίσει σε μια η περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και αν δεν σας έχει περάσει ακόμα από το μυαλό αλλά βρίσκεται κάποια ταύτιση στην παραπάνω κατάσταση τότε ήρθατε στο σωστό μέρος. Μαζέψαμε τις καλύτερες συμβουλές από φίλους και φίλες που έχουν πραγματικά χάρισμα στο να εξηγούν παιχνίδια στην παρέα και σας τις παραθέτουμε παρακάτω. Διαβάστε προσεκτικά…

pigaine-paikse_1

1. Κάντε το απαραίτητο Homework/Διαβάστε προσεκτικά τους κανόνες από την προηγούμενη μέρα. Ακόμα και σε περιπτώσεις που γνωρίζετε πολύ καλά την παρέα και τα άτομα στα οποία θα επεξηγήσετε το παιχνίδι  παρόλο αυτά θα πρέπει να έχετε εξοικειωθεί με τους κανόνες του παιχνιδιού που σκοπεύετε να παρουσιάσετε στο τραπέζι. Αν η εξήγηση που προσφέρετε για το παιχνίδι είναι μια απλή ανάγνωση στους φίλους σας, των οδηγιών του παιχνιδιού, τότε να είστε σίγουροι ότι θα χάσετε το ενδιαφέρον του γκρουπ μέσα σε λίγα κι όλας δευτερόλεπτα. Αν δεν είστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση αυτού που εξηγείτε οι ακροατές σας θα αρχίσουν να σας διακόπτουν με ερωτήσεις πιστεύοντας ότι κάτι δεν έχετε διαβάσει καλά και θα σας ζητάνε να ανατρέξετε στο φυλλάδιο οδηγιών. Το να γνωρίζετε καλά τους κανόνες λύνει πολλά από τα αρχικά προβλήματα που μπορείτε να αντιμετωπίσετε και σας καθιερώνει σαν την πηγή πληροφοριών που το κοινό πρέπει να παρακολουθήσει για να μπει δυναμικά στο παιχνίδι. Αν έχετε απορίες ή και ακόμα και αν θέλετε να δείτε κάποια παραδείγματα γύρων στην πράξη σας προτείνουμε στο ανατρέξετε σε κάποιες βίντεο παρουσιάσεις. Το Επιτραπαίζουμε διαθέτει ήδη μια μεγάλη γκάμα από βίντεο που συνεχώς εμπλουτίζεται ενώ υπάρχουν και πολλοί reviewers στα αγγλικά που κάνουν εξαιρετική δουλειά (π.χ. Watch it Played, Tabletop ή Rahdo Runs Through), δείτε τα βίντεο  που υπάρχουν για το παιχνίδι την προηγούμενη μέρα.

pigaine-paikse_2

2. Μην συμπεριφέρεστε σαν μηχανικό ρομπότ. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς όταν εξηγεί κανόνες για παιχνίδι είναι να τους απαγγέλλει σαν το σύστημα φωνητικών εντολών του GPS, “Τώρα στρίψτε δεξιά…”, “Σε 400 μέτρα πάρτε την στροφή ανοιχτά…”. Η φωνή σας πρέπει να είναι ζεστή, με ανεβοκατεβάσματα και συμπερασματικούς τόνους έτσι ώστε να καθηλώνει τους αποδέκτες του λόγου σας. Αν η φωνή σας είναι μονότονη και δεν τραβάει το ενδιαφέρων την παρέας τότε σύντομα θα τους χάσετε από θα αφαιρεθούν. Μερικές φορές είναι βοηθητικό να ρωτάτε αν το καταλάβανε όλοι μέχρι στιγμής (χωρίς φυσικά να περιμένετε απάντηση για να συνεχίσετε). Έχει βρεθεί ότι το μέσο αυτί λαμβάνει τις ερωτήσεις σε προσωπικό επίπεδο και αυξάνει κατά πολύ την προσοχή τους όταν ο ομιλητής ρωτάει ερωτήσεις διαρκώς (φυσικά δεν πρέπει να το παρακάνετε). Φυσικά μπορεί όλα να μην είναι πάντα ρόδινα και να βρείτε απέναντι σας κάποιον που να μην τα πάει καλά με το να ακούει και να καταλαβαίνει κανόνες όσο ενδιαφέρον και αν είναι ο λόγος σας. Στην περίπτωση αυτή θα συμβουλεύαμε να δείχνετε πρακτικά με τα χέρια σας στην πράξη τι είναι αυτό που λέτε, για παράδειγμα σε κάποιους μηχανισμούς του παιχνιδιού. Εναλλακτικά θα μπορούσατε μετά την επεξήγηση  όλων των κανόνων να παίξετε δοκιμαστικά λίγους γύρους για να βεβαιωθείτε ότι το εν λόγω άτομο έχει εμπεδώσει στην πράξη αυτά ου μόλις εξηγήσατε. Μπορείτε επίσης να αναφέρεστε ανάμεσα στους κανόνες λίγο στο θέμα του παιχνιδιού και πως αυτό δένει με αυτά που κάνετε επάνω στο ταμπλό ή στο τραπέζι. Η κατάλληλη ισορροπία θα αλλάζει ανάλογα με το γκρουπ που θα έχετε απέναντι σας και το ενδιαφέρον που δείχνουν στο θέμα του παιχνιδιού.

pigaine-paikse_3

3. Η επικοινωνία είναι το παν. Τόσες φορές και αν το πούμε δεν θα είναι αρκετές για αυτό μην αμελήσετε την πραγματική επικοινωνία γιατί το παιχνίδι χάθηκε. Το τελευταίο είναι κάτι που το έχω μάθει και στην πραγματική μου ζωή από τα χρόνια που πέρασα να διδάσκω στις αίθουσες του πανεπιστημίου. Αν κάποιος έχει πραγματικό πρόβλημα κατά την διάρκεια στην οποία του διδάσκουν κάτι το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι το άτομο αυτό να μην επικοινωνήσει τη δυσκολία που έχει να και να σιωπήσει. Είμαστε άνθρωποι πριν από όλους τους άλλους ρόλους που αναλαμβάνουμε, μπορούμε να μάθουμε τα πάντα αρκεί να υπάρξει η σωστή επικοινωνία. Αν διαπιστώσετε ότι το κοινό σας μένει πίσω ή ότι αρχίζει να ενοχλείται με κάτι μην το αφήσετε να περάσει απαρατήρητο, αφιερώσετε μερικά λεπτά για να λύσετε το πρόβλημα. Το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να επεξεργαστεί συγκεκριμένο όγκο πληροφοριών, οπότε να το έχετε πάντα κατά νου και αν χρειαστεί να επανέρχεστε ή να διευκρινίζετε. Αν κάποιος λόγω έλλειψης επικοινωνίας κατά την διάρκεια της εξήγησης σας ενοχληθεί ή δεν παρακολουθήσει κάτι, τότε μπορεί να βρεθείτε στην δύσκολη θέση να έχετε απέναντι σας στην παρτίδα ένα άτομο που δεν διασκεδάζει και δεν ευχαριστιέται την παρτίδα, πρακτικά αδιέξοδο μιας και η συμπεριφορά αυτή αργά ή γρήγορα θα αγγίξει τους πάντες.

pigaine-paikse_4

4. Πείτε στους γύρω σας πως να κερδίσουν το παιχνίδιΊσως ο καλύτερος τρόπος να ξεκινάτε μια εξήγηση είναι να λέτε στο ακροατήριο σας πως κερδίζει το παιχνίδι. Φανταστείτε να έχετε απέναντι σας κάποιον που εξηγεί υπέροχα αυτό που θα παίξετε και μετά από όλο το λόγο τους να σας λέει στο τέλος πως κερδίζετε το παιχνίδι. Ο μέσος άνθρωπος θέλει να ακούσει το σκοπό από την αρχή μιας και του είναι πιο λογικό όταν του δίνεται αυτή η πληροφορία στα πρώιμα στάδια. Όλοι θέλουν να κερδίσουν ανεξάρτητα το πόσο ανταγωνιστικά ή μη παίζουν, για αυτόν το λόγο έκατσαν στο τραπέζι απέναντι σας, για κερδίσουν. Μη τους στερείτε λοιπόν την πιο πολύτιμη πληροφορία από όλες. Πείτε τους πως να κερδίσουν δίνοντας ένα γρήγορο μικρό tip χωρίς να μπαίνετε σε λεπτομέρειες.

pigaine-paikse_55. Βάλτε τα περιεχόμενα  στα χέρια τουςΓενικά οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αφαιρεθούν ή να αποσπαστεί η προσοχή τους όταν κάποιος μιλάει. Αυτό είναι σχετικά κοινό φαινόμενο. Ένας από τους πιο απλούς τρόπους να τους κρατήσετε απασχολημένους ενώ παραθέτετε την ιστορία σας και τους κανόνες του παιχνιδιού είναι να τους βάλετε στα χέρια μερικά από τα περιεχόμενα του παιχνιδιού έτσι ώστε να είναι απασχολημένοι αλλά κυριότερο να είναι εστιασμένοι σε κάτι. Εάν για παράδειγμα το παιχνίδι έχει χρωματιστά περιεχόμενα σε διαφορετικά χρώματα για να πάρει ο κάθε παίκτης, τότε δώστε τους τα στα χέρια. Βάλτε τους να διαλέξουν ένα χρώμα (γιατί όχι το αγαπημένο τους αν είναι εύκολο για όλους) πείτε τους πάρτε το αγαπημένο σας χρώμα και τα περιεχόμενα για κάθε παίκτη στο χρώμα του. Θα επικρατήσει το αίσθημα της κυριότητας για τα αντικείμενα του παίκτη στο χρώμα του. “Αυτά είναι τα δικά μου…” Αφήστε τα υπόλοιπα να δουλέψουν από μόνα τους.

pigaine-paikse_6

6. Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσειΠοτέ άλλοτε μια λαϊκή παροιμία δεν θα ήταν τόσο ταιριαστή όσο εδώ. Εάν γενικά ανήκετε σε μια κατηγορία ανθρώπων που ξέρουν πολλά παιχνίδια και συχνά τα μαθαίνουν σε νέο κόσμο για να τα παίξουν (όπως εγώ) τότε είναι λογικό όταν βρεθείτε σε ένα τραπέζι όπου κάποιος άλλος εξηγεί ένα παιχνίδι, από συνήθεια και μόνο θα θέλετε να μιλήσετε, να επέμβετε, να προσθέσετε… Στο νου σας θα έχετε ότι βοηθάτε, ωστόσο το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αποσυντονίζετε τον ομιλητή και να δημιουργήσετε πρόβλημα στην ροή του αλλά και στο τι αποτυπώνουν οι υπόλοιποι από το”μάθημα”.  Αν δεν είστε ο δάσκαλο σε αυτό το μάθημα, αντισταθείτε και μην μιλήσετε, όσο και αν κάτι μέσα σας σας τρώει. Θα δείτε θα βγει σε καλό στο τέλος. Εάν φυσικά δείτε κάποιον που εξηγεί να δυσκολεύεται με κάποιους κανόνες, τότε είναι οk να προσφέρετε βοήθεια ή και να αναλάβετε να εξηγήσετε αυτό το κομμάτι. Απλά πρώτα ρωτήστε ευγενικά τον ομιλητή αν το επιθυμεί και αν είναι σύμφωνος συνεχίστε.  Αναφερθείτε στο 3. ξανά παραπάνω.

pigaine-paikse_7

7. Δικηγορικό Γραφείο Κανόνων ο κ. “Ειδικός”. Θα διερωτάστε τι είναι δικηγόρος κανόνων? Υπάρχει όντως κάτι τέτοιο? Και αν ναι τι ακριβώς κάνει? Ο ρόλος του/της είναι πολύ συγκεκριμένος, είναι κυριολεκτικά εστιασμένος με όλες τις παραμικρές λεπτομέρειες των κανόνων του παιχνιδιού και δεν μπορεί να ηρεμήσει ούτε στιγμή, αν κάτι δεν δεν γίνει ακριβώς όπως ορίζει το φυλλάδιο των κανόνων. Φυσικά και δεν πρέπει να παίζει κανείς το παιχνίδι με λάθους κανόνες ωστόσο υπάρχει διαφορά από αυτήν την κατάσταση και την απύθμενη δίψα για την παραμικρή ασήμαντη πολλές φορές λεπτομέρεια που δεν αλλάζει και τίποτα στο παιχνίδι. Ωστόσο είναι γραμμένο στους κανόνες ή στα Errata ή σε κάποια F.A.Q. άρα πρέπει να εφαρμοστεί. Μην αφήσετε τον δικηγόρο κανόνων να σας πάρει την υπόθεση από τα χέρια. Εσείς εξηγείτε το παιχνίδι και για το λόγο αυτό ζητήστε του ευγενικά πάντα να τελειώσετε το έργο σας. Αναφερθείτε στο 3. ξανά παραπάνω. Όταν έχετε μια γενική ιδέα για την κατεύθυνση που θέλετε να πάρει η εξήγηση που θα δώσετε (συνήθως ακολουθώντας την σειρά με την οποία είναι γραμμένοι οι κανόνες) τότε να επιμένετε στο γενικό σας πλάνο. Κάποιες φορές οι παίκτες θα ξεκινήσουν να κάνουν ερωτήσεις στην μέση της εξήγησης. Όταν θα συμβεί αυτό, τότε πρέπει να κάνετε μια συνειδητή επιλογή ουσίας “Πρέπει να απαντηθεί τώρα αυτό ή θα χαλάσει τη ροή και θα αποσυντονίσει?”. Αν κρίνετε ότι η απάντηση γέρνει προς το δεύτερο, τότε απευθυνθείτε σε αυτόν που σας ρώτησε και πείτε πάντα ευγενικά ότι υπάρχει η στιγμή που αυτό απαντάτε παρακάτω…

pigaine-paikse_8

8. Το σημείο χωρίς επιστροφή. Θα έχετε βρεθεί σίγουρα σε κάποια δύσκολη στιγμή όταν έχετε ήδη ξεκινήσει να εξηγείτε τους κανόνες ενός παιχνιδιού να περάσουν κάποια λεπτά και μετά από λίγο να εμφανιστεί κάποιος άλλος φίλος ή φίλη που να θέλει να παίξει το παιχνίδι και να κάτσει μαζί με την παρέα στο τραπέζι. Εάν έχετε μόλις ξεκινήσει να εξηγείτε τους κανόνες μπορεί πριν από ένα, δυο ή τρία λεπτά να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα να ξαναξεκινήσετε από την αρχή. Εάν έχουν περάσει ίσως και πέντε ή δέκα λεπτά πριν κάποιος έρθει να κάτσει για να παίξει μαζί σας τότε ίσως να ήταν καλύτερα να ρωτήσετε αν έχει ξαναπαίξει το παιχνίδι. Αν όχι τότε ευγενικά πάντα καλύτερα να του προτείνατε να κάτσει μαζί σας να σας δει να παίζετε ωστόσο θα ήταν κουραστικό για όλους τους υπόλοιπους να ακούσουν ξανά από την αρχή τους ιδιους πάλι κανόνες. Φυσικά όλα αυτά εξαρτώνται από την πολυπλοκότητα του παιχνιδιού, τον χρόνο που παίρνει μια παρτίδα και την παρέα και την ανοχή της. Μην αισθανθείτε όμως άσχημα αν θα πρέπει ευγενικά να πείτε όχι.

pigaine-paikse_99. Μην ξεχνάτε το θέμα του παιχνιδιού. Κάποιες φορές από τη βιασύνη μας να παίξουμε όταν ξεκινάμε να εξηγούμε το παιχνίδι μας ξεχνάμε το θέμα του. Πολλές φορές μπαίνουμε κατευθείαν στους κανόνες χωρίς καν να μιλήσουμε για το αντικείμενο του, την εποχή που πραγματεύεται ή τον κόσμο στον οποίο ταξιδεύει. Μέγα λάθος. Αφιερώστε μερικά λεπτά για να ξεκινήσετε μια ιστορία όπως της αξίζει με το θέμα και τα χρώματα που έχουν σχεδιαστεί για να την ντύσουν. Μπείτε στο κλίμα, αγκαλιάστε το, ζήστε το και πάνω από όλα μεταδώστε το στους άλλους. Όλοι θέλουν μια καλή ιστορία…

pigaine-paikse_10

10. Πυροδότηση της βόμβας. Θα έχετε φτάσει στο τέλος της επεξήγησης των κανόνων του παιχνιδιού που θα παίξετε και κάποιος ή κάποια θα εκφράσει τη δυσαρέσκεια του να παίξει ή θα δείξει αδιαφορία για το παιχνίδι εξ’ αρχής. Σκεφτείτε σοβαρά την επιλογή να τους αφήσετε να φύγουν από την παρτίδα πριν ξεκινήσετε να παίζετε. Εάν καταλάβετε ότι απλά δεν έχουν πιάσει τους κανόνες και αισθάνονται αμήχανα για να παίξουν, προσφέρετε τους βοήθεια αν το επιθυμούν χωρίς φυσικά να πιέζετε καταστάσεις. Εάν κάποιος όμως γνήσια δεν θέλει να παίξει μην επιμείνετε και αφήστε τους να φύγουν από το τραπέζι. Τα παιχνίδια πρέπει να φέρνουν διασκέδαση και οι άνθρωποι να ευχαριστιούνται παίζοντας τα. Αν κάποιος δεν θα είναι χαρούμενος να το κάνει μην επιμείνετε. Μπορεί αν σας ακούσει να γελάτε, να είστε καθηλωμένοι και βουτηγμένοι στο παιχνίδι που θέλετε να αλλάξει γνώμη και να θέλει να ξανακάτσει στο τραπέζι στην δεύτερη παρτίδα. Αν όχι τότε θα δοκιμάσετε να παίξετε κάτι άλλο…Δεν είναι όλα τα παιχνίδια για όλους…

Αυτές είναι οι συμβουλές μας για να καταφέρνει κανείς να μαθαίνει ένα παιχνίδι στην παρέα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ελπίζουμε να σας δώσαμε μερικές ιδέες και εναύσματα για σκέψη. Κάθε περίσταση είναι διαφορετική αλλά το πλαίσιο πάντα ίδιο τα παιχνίδι είναι για να διασκεδάζουμε, με μερικές απλές συμβουλές όπως οι παραπάνω είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουμε να εξηγήσουμε το παιχνίδι όσο το δυνατόν καλύτερα και γρήγορα να βουτήξουμε σε αυτά που έχει να μας προσφέρει, χωρίς παρεμβολές.

Πήγαινε Παίξε…

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Ευάγγελος Κεφάλας

Ο Βαγγέλης ως γνήσιος χημικός, από το πρώτο του πτυχίο μέχρι και το διδακτορικό του πάντα του άρεσε πάντα η έρευνα και η χαρά της ανακάλυψης. Έτσι έχει πάντα όρεξη για νέα παιχνίδια ενώ τελευταία "πειραματίζεται" και με τη δημιουργία νέων επιτραπέζιων παιχνιδιών. Του αρέσουν κάθε λογής παιχνίδι και η φιλοσοφία του είναι ότι για κάθε περίσταση και κάθε παρέα υπάρχει ένα διαφορετικό παιχνίδι που κάνει κλικ. Του αρέσουν τα όμορφα παιχνίδια από άποψη παραγωγής και θέματος και πιστεύει ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι για το μυαλό ότι το γυμναστήριο για το σώμα. Σώματι υγιεί εν νου υγιή...

Δείτε επίσης...

NEA: HUANG το νέο Tigris & Euphrates από την PHALANX

Ανακοίνωση νέου παιχνιδιού της PHALANX με τίτλο HUANG το οποίο είναι το παλιό  Tigris & Euphrates του …