Λονδίνο 1888. Ώρα 7:12. Η πρωινή ομίχλη σκεπάζει τα στενοσόκακα της πόλης σαν ένα αέρινο πέπλο. Ακούγεται ήχος από τις οπλές των αλόγων μιας άμαξας και ξαφνικά μια στριγκλιά από μια γυναικεία φωνή… “ Oh my god!!! She is dead…..She is dead…..” (Ω θεέ μου!!! Είναι νεκρή,,,, είναι νεκρή….) με βαθειά λονδρέζικη προφορά!
Μια υπηρέτρια του ξενοδοχείου Piccadilly στην βορειοδυτική πλευρά της πόλης, που βγήκε για να πετάξει τα σκουπίδια βρήκε το πτώμα μιας γυναίκας στο στενοσόκακο της Clarges street. Είχε ένα χτύπημα στην πίσω πλευρά του κεφαλιού και μια λίμνη αίματος είχε ποτίσει τον νωπό ακόμα από την χθεσινή βροχή δρόμο. Δεν φαινόταν όμως να λείπει κάτι από τα προσωπικά της αντικείμενα. Η τσάντα της, το ρολόι και τα κοσμήματα της όλα στην θέση τους.
– «Μάλλον πρόκειται για έγκλημα ζήλιας ή πάθους» Παρατήρησε ο επιθεωρητής Lestrad που μόλις είχε φτάσει στο σημείο.
– «Η κυρία φαίνεται να ήταν πλούσια αν κρίνουμε από το ντύσιμο και τα κοσμήματα της.Μα για μια στιγμή!! Νομίζω ότι την γνωρίζω!!! Ω θεέ μου.. Είναι η σύζυγος του Δημάρχου… Ας μην καθυστερούμε άλλο… Νομίζω αυτό είναι δουλειά για τον Sherlock Holmes. Φεύγω ευθείς αμέσως για την Baker street στο σπίτι του ώστε να τον ενημερώσω για το συμβάν! Είναι ο μόνος που μπορεί να λύσει την υπόθεση πιο γρήγορα από κάθε άλλον και να βρει τον ένοχο!»
Στο παιχνίδι αυτό είμαστε μέλη των Baker street irregulars (αλητάκια της πόλης που βοηθάμε τον Σέρλοκ στις υποθέσεις του) και προσπαθούμε να τις λύσουμε πριν από εκείνον και να σκοράρουμε όσο περισσότερους πόντους μπορούμε. Μέσα στο κουτί θα βρούμε δέκα υποθέσεις που θα προσπαθήσουμε να λύσουμε, δέκα εφημερίδες της London times με ημερομηνίες ίδιες με αυτές της κάθε υπόθεσης, ένα χάρτη του Λονδίνου χωρισμένο σε τέσσερα section με τους δρόμους της πόλης, ξενοδοχεία, πρεσβείες και άλλα σημεία ενδιαφέροντος και ένα διευθυνσιολόγιο με τα ονόματα των κατοίκων και πληροφορίες και διευθύνσεις ξενοδοχείων κτλ. Αφού διαλέξουμε ποια υπόθεση θα λύσουμε – προτείνετε να τις λύσουμε με την σειρά- παίρνουμε το βιβλιαράκι της συγκεκριμένης υπόθεσης, την εφημερίδα που αντιστοιχεί στην ημερομηνία αλλά και όλες τις προηγούμενες – Στην πρώτη υπόθεση δηλαδή μία εφημερίδα ενώ στην τελευταία όλες.Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνετε να παίξουμε τις υποθέσεις με την σειρά- το διευθυνσιολόγιο και ανοίγουμε και τον χάρτη μπροστά μας. Τετράδιο και στυλό για τις σημειώσεις μας και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.
Διαβάζουμε την υπόθεση κρατάμε σημειώσεις όποτε χρειάζεται και θέλουμε και αποφασίζουμε σαν άλλοι Σέρλοκ από πού θα ξεκινήσει η έρευνα μας.
Μπορούμε για παράδειγμα να επισκεφτούμε τον τόπο του εγκλήματος για αρχή ή να αναζητήσουμε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ώστε να το ανακρίνουμε ή να επισκεφτούμε κάποιο σημείο ενδιαφέροντος που θα μπορέσουμε ίσως να πάρουμε χρήσιμες πληροφορίες. Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε και δέκα “συνεργάτες” που μπορούμε να αναζητήσουμε για πληροφορίες όπως τον επιθεωρητή Lestrad, τον Ιατροδικαστή Jasper Meeks, Τον Mycroft Holmes αδερφό του Sherlock που ξέρει τα πάντα για τις κυβερνητικές υποθέσεις και άλλους. Ακόμα και τον ίδιο τον Sherlock στο σπίτι του ώστε να μας βοηθήσει αν βλέπουμε ότι η έρευνα μας έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Όταν λοιπόν αποφασίσουμε που θα πάμε, διαβάζουμε μέσα από το βιβλιαράκι της υπόθεσης τι συμβαίνει εκεί, με ποιον μιλάμε, τι πληροφορίες μας δίνει κτλ. Φυσικά όλα αυτά μπορούμε να τα σημειώσουμε αλλά και να επιστρέψουμε και να τα ξαναδιαβάσουμε αν χρειαστεί. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να σημειώσουμε όμως είναι το που πήγαμε γιατί μετράει στο τελικό σκοράρισμα.
Όταν κάποια στιγμή αφού θα έχουμε αρκετές πληροφορίες στα χέρια μας και πιστεύουμε ότι έχουμε διαλευκάνει την υπόθεση, πηγαίνουμε στο κομμάτι των ερωτήσεων που χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μας ρωτάει βασικά πράγματα για τον φόνο. Ποιος ή ποια τον έκανε, για ποιο λόγο, με τι τρόπο κτλ. Το δεύτερο μας ρωτάει δευτερεύοντα πράγματα που αν δεν έχουμε επισκεφτεί αρκετά μέρη ίσως και να μην τα γνωρίζουμε. Τέλος βλέπουμε πόσες τοποθεσίες χρειάστηκε να επισκεφτεί ο Sherlock και μας λέει ποιος ήταν ο συλλογισμός του για να λύσει την υπόθεση. Το συγκρίνουμε με αυτό για να βρούμε το τελικό μας σκορ. Ο Sherlock σκοράρει πάντα 100 (κάτι που μου φαντάζει αδύνατο να φτάσουμε). Ότι σκορ όμως και να χτυπήσουμε ακόμα και αρνητικό θα έχουμε την ευκαιρία μας στην επόμενη υπόθεση…
Συμπερασματικά ένα καθαρό deduction παιχνίδι που αν είστε φαν των μυθιστορημάτων του Ντόιλ θα το απολαύσετε σίγουρα και θα περάσετε μερικές ευχάριστες ώρες λύνοντας την κάθε υπόθεση.Το παιχνίδι παίζεται από 1 μέχρι 7 παίκτες όπως λέει το κουτί είτε συνεργατικά είτε ανταγωνιστικά, αλλά φυσικά και έχει θέση σε αυτήν εδώ την στήλη γιατί είναι ένα από τα καλύτερα games που κυκλοφορούν και παίζονται σόλο.Αρπάξτε λοιπόν την πίπα σας και το σημειωματάριο σας, ξαπλώστε στην σεζλονγκ σας και με συντροφιά το κύμα και το θαλασσινό αεράκι μιας και είναι καλοκαίρι βυθιστείτε στον υπέροχο κόσμο του Sherlock Holmes!!!