Κεντρική / Board Games / REVIEW: Masters of the Night

REVIEW: Masters of the Night

Στο Masters of the Night οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο χαρακτήρων σε μια οικογένεια βαμπίρ που μόλις ξυπνούν στον σύγχρονο κόσμο. Αποδυναμωμένοι και χωρίς τις δυνάμεις τους από τους αιώνες ύπνου, πρέπει σιγα σιγά να ξανακερδίσουν τις δυνάμεις τους για να ολοκληρώσουν το τελετουργικό “Blood Moon Ritual” προτού τους πιασουν οι πράκτορες (agents) μιας μυστικής αδελφότητας (order) που κυνηγάει vampires.

Πρόκειται για ένα συνεργατικό παιχνίδι για 1-5 παίκτες όπου οι παίκτες αναλαμβάνουν την πλευρά του κακού.

Καθώς ξυπνάτε από τους κουραστικούς ήχους ενός τρένου, συνειδητοποιείτε ότι σύντομα θα φτάσετε σε ένα νέο μέρος, που προορίζεται να γίνει είτε ένας νέος παράδεισος είτε ένας τελικός τάφος για την οικογένειά σας. Χωρίς αμφιβολίες, θα υπάρξουν νέες αρχές σε αυτήν τη νέα πόλη. Αλλά η τρέχουσα κατάστασή σας είναι στην καλύτερη περίπτωση – σας αναγκάζει να κρυφτείτε σε ένα αυτοκίνητο αποσκευών, μέσα σε κουτιά γεμάτα βρωμιά. Όλα αυτά είναι για την προστασία της οικογένειάς σας μέχρι να ξυπνήσουν από τον ύπνο τους. Όλοι ξοδέψατε πολύ χρόνο να ονειρεύεστε. Χρόνια, ίσως και δεκαετίες. Αλλά τώρα ήρθε η ώρα να επαναφέρετε τα πράγματα στα χέρια σας. Παίξτε ως μέλος μιας οικογένειας βαμπίρ, μόλις έφτασε μετά από ένα μακρύ ταξίδι σε μια νέα, άγνωστη πόλη. Θα επιβιώσετε και θα θεσπίσετε τον κανόνα σας; Ποιοι είναι οι μυστηριώδεις πράκτορες που προσπαθούν να σας σταματήσουν? Το Masters of the Night είναι ένα πλήρως συνεργατικό επιτραπέζιο παιχνίδι για 1 έως 5 παίκτες. Ευχάριστη αλλαγή θεματικά αυτή τη φορά στο παιχνίδι, όπου οι παίκτες  αναλαμβάνουν πλέον την πλευρά του κακού με σκοπό να κυριαρχήσουν στην νέα πόλη που έφτασαν και η οικογένεια τους να εξασφαλίσει μια συνεχή ροή τροφής και θυμάτων. Το Masters of the Night δίνει νέα πνοή σε ένα θέμα Underworld που το έχουμε δει συχνά πριν, ενώ παράλληλα δίνει την δυνατότητα όλοι οι παίκτες να παίξουν ως “κακοί” μέσα από τους συνεργατικούς μηχανισμούς του παιχνιδιού. Δεν παλεύετε να εξολοθρεύσετε vampires εδώ, αλλά αντίθετα είστε εσείς και οι φίλοι σας vampires σε μια αναζήτηση να ξαναγινετε παντοδύναμοι μαζί με την οικογένεια σας.

Από Θέμα Ποιότητας Παραγωγης: 
Σε γενικές γραμμές η εταιρεία που μας φέρνει το παιχνίδι έχει αποδείξει έμπρακτα την υψηλή ποιότητα παραγωγής. Τόσο τα κουτιά της όσο και τα ταμπλό που χρησιμοποιεί είναι από σκληρό, flat, linen finish χαρτόνι, τα οποία έχουν mat εκτύπωση και δεν γυαλίζουν. Ένα μεγάλο ατού του συγκεκριμένου παιχνιδιού είναι το art και η εικονογραφηση. Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η πανέμορφη ατμόσφαιρα/φωτογραφία του Sin City. Μιλάμε για έντονη χρήση του άσπρου/μαύρου με έντονο άρωμα film noir, ενώ παράλληλα highlights ξεπέτα εδώ και εκεί με έντονο κόκκινο χρώμα. Για παράδειγμα μια γυναίκα με ένα έντομο κόκκινο φόρεμα. Πραγματικά εξαιρετικό οπτικό αποτέλεσμα σε όλα τα πλακιδια τοποθεσιών, όσο και στο art των χαρακτήρων vampires, τα αντικείμενα relics που βρίσκουμε στο μουσείο κλπ. Θα θέμαμε τα event cards εκτός από το πλέγμα και το κείμενο να έχουν ωστόσο και αυτά κάποιο art, αλλά αυτό είναι μικρό παράπονο μιας και τα aesthetics του παιχνιδιου είναι πολύ καλά. Καλές είναι και οι μινιατούρες των 6 χαρακτήρων που υπάρχουν στο βασικό κουτί, με λεπτομέρειες και ωραίες πόζες, ταιριάζουν γάντι με την εικονογραφηση στα player boards. Κάτι που μπορεί να φανεί περίεργο είναι ότι το βασικό κουτί έχει σχετικά λίγα περιεχόμενα μέσα στο πακέτο, όπως μιας τράπουλα με κάρτες, 6 μινιατούρες, και vampire sheets, κάποια tokens και 9 μικρα ταμπλό για να φτιάξουν οι παίκτες το πλέγμα 3×3 της πόλης με τις 9 περιοχές. Δίνει την αίσθηση το κουτί ότι περισσότερο άδειο είναι πάρα γεμάτο. Ωστόσο το παιχνιδι βγάζει αρκετό gameplay. Να ποη ε εδώ ότι το Deluxe Upgrade από το kickstarter “Dark City” προσθέτει ωραίες αναβαθμίσεις όπως blood drops, μεταλλικά token, και πολύ ωραίες μινιατούρες για τους agents και τα minions των παικτών που δουλεύουν όμορφα στο να προσθέσουν και άλλο 3D aspect. Με μια γρήγορη ματιά δεν ξεχωρίζουν τόσο καλά μεταξύ τους, ιδίως αν δεν βάψει κάνεις τις μινιατούρες, αλλά αν πχ κρατάμε συστηματικά τα minions στην αριστερή πλευρά της κάθε περιοχής και τους agents στη δεξιά το πρόβλημα λύνεται. Γενικά αν σας αρέσει το παιχνίδι ή deluxe έκδοση αξίζει εδώ.

Από Θέμα Παικτικης Εμπειρίας:
Το Masters of the Night έχει ωραία ροή και η ευκολία σε κανόνες μαζί με το θέμα του παιχνιδιού το βοηθάνε να ξεδιπλωθεί όμορφα. Το παιχνίδι διαρκεί μια σειρά παό γύρους και ανάλογα το επίπεδο δυσκολίας αυτό σημαίνει 18, 15, 12 γύρους για εύκολο, μεσαίο και δύσκολο παιχνίδι πραγματική πρόκληση. Κάθε γύρος χωρίζεται στην φάση της ημέρας και στη φάση της νύκτας, Την ημέρα κυρίως δρα το παιχνίδι, επιλύονται οι διάφορες τοποθεσίες όπου έχουμε day effect σύμβολο και σε κάθε μια έχουμε ένα μικρό tug of war όπου αν έχουμε περισσότερα minions θα συμβεί κάτι καλό ή θα πάρουμε οι βρυκόλακες κάποιο bonus, ενώ αντίθετα αν οι agents είναι περισσότεροι θα έχουμε κάποια ποινή ή κάτι κακό θα μας συμβεί. Ακούγεται απλό αλλά η διαχείριση όλων αυτών των σχοινιών τα οποία τραβάνε αντίθετα είναι πολύ σημαντική στην έκβαση της παρτίδας και την πιθανή επιτυχία. Οι παίκτες πρέπει να προσέχουν διαρκών ποιό σχοινί να αφήσουν λίγο και ποιό να τραβήξουν περισσότερο με τις ενέργειες τους μέσα στην νύχτα. Κατόπιν θα ανοιχτεί μια κάρτα η οποία θα εμφανίσει νέους agents σε συγκεκριμένα σημεία στην πόλη ενώ θα μας δώσει επιλογή και για 1-2 ακόμα αν θα το βάλουμε σε ένα ή ένα άλλο σημείο. Αν μπουν πράκτορες σε περιοχές με minions ή vampires, πέφτει το veil marker.  Τι είναι το veil ρωτάτε, άλλο ένα tug of war που δείχνει θεματικά πόσο η πόλη πέφτειστην επιρροή των βρυκολάκων ή πόσο οι πράκτορες κάνουν δουλειά και τους στριμώχνουν. στις θέσεις 6, 5, 4 κάνουμε spawn λιγότερους πρακτορες ενώ αν πέσει στις θέσεις 3, 2, 1 περισσότερους. Σαν να μην έφταναν οι νέοι πράκτορες, κάθε κάρτα event έχει και κάτι επιπλέον κακό σαν κείμενο που συμβαίνει. Θα σας πω αμέσως πως αρχικά μπορεί να είνια κατι απλό όπως να βγεί ένα ακόμα πράκτορας επάνω στην πόλη κάπου, αλλά όσο προχωράμε το πράγμα χειροτερεύει και πολλές κάρτες event μένουν πάνω σε περιοχές με συνεχή ποινές και προβλήματα. μέχρι οι παίκτες να κάνουν κάτι συγκεκριμένο για να τις ξεφορτωθούν. Τέλος αν υπάρξουν κάπου 3 πράκτορες όπου υπάρχει vampire το πρωί, γίνεται μάχη. Η μαχη το πρωί είναι πάντα χειρότερη, πρώτον γιατι όταν συμβαίνει είναι απρόβλεπτη, δεύτερον γιατί οι παίκτες πρέπει να επιλέγουν πρώτα τα χαμηλότερης αξίας ζάρια. Θα επαλέλθουμε στην μάχη.

Το βράδυ οι παίκτες παίρνουν την σειρά τους ο ένας μετά τον άλλον, ο κάθε ένας στο γύρο του έχει συνήθως 2 action points να ξοδέψει για να κάνει διάφορες ενέργειες. Το ωραίο στοιχείο του παιχνιδιού είναι ότι ξεκινα΄με αδύναμοι με μηδέν kill-count και συγκεκριμένες διαθέσιμες ενέργειες και όσο σκοτώνουμε πράκτορες αυξάνουμε το kill-count μας προχωρόντας το δείκτη μας προς τα κάτω στο προσωπικό μας ταμπλό χαρακτήρα και έτσι ξεκλειδώνουμε και άλλες ενέργειες και επιλογές. Με μηδέν kill-count επιλογές είναι να κινηθούμε μια θέση οριζόντια και κάθετα μέσα στην πόλη, να κάνουμε expose πράκτορες για να μπορούμε μελλοντικά να τους πολεμήσουμε (flip token), να πολεμήσουμε τους φανερούς πράκτορες, να κάνουμε recruit ένα minion και να αυξήσουμε το veil (2 action points), να χρησημοποήσουμε το night effect μιας τοποθεσίας στην πόλη και τέλος να χάσουμε ένα blood drop (stamina) για κα κάνουμε το blood ability του χαρακτήρα μας. Όταν φτάσουμε ένα kill-count μπορούμε να κυνηγήσουμε (hunt) για αίμα και να πάρουμε ένα blood drop (stamina). Όταν φτάσουμε δυο kill-count μπορούμε να κουβαλάμε ένα relic από το μουσείο (που μας δίνει χρήσιμες ιδιότητες πχ 6 ζωή αντί για 4 κλπ). Όταν φτάσουμε τέσσερα kill-count μπορούμε να κάνουμε wild hunt για να πάρουμε πίσω όλα μας τα blood drops (μέχρι το μέγιστο) αλλά δυστυχώς πέφτει το veil πέφτει κατα μια θέση λόγω που πανικού που σπέρνουμε. Όταν φτάσουμε πέντε kill-count μπορούμε να κουβαλάμε ένα relic από το μουσείο. Όταν φτάσουμε έξι kill-count μπορούμε να κάνουμε το δυνατό darkness ability του χαρακτήρα μας αλλά δυστυχώς πέφτει το veil πέφτει κατα μια θέση. Τέλος όταν φτάσουμε εννιά kill-count μπορούμε να βάλουμε την σφραγίδα μας σε μια περιοχή, τοποθετώντας το sigil μας που μας δίνει μια ιδιότητα για την περιοχή αυτή, πχ της Agniezska το sigil όταν βγαίνει από αυτήν την περιοχή οποισδήποτε βρικόλακας δεν ξοδεύει action point.

Η μάχη είναι πολύ απλή και εδώ η διαφορά της νύχτας, όπου τα vampires είναι πιο δυνατα, επιλέγουν όποιο ζάρι θέλουν από το pool για την μάχη. Η επίλυση της μάχης πολύ απλή, ανάλογα με την αξία του ζαριού που χρησημοποιείται: 5-6 επιτυχία αφαιρούμε τον agent και ανεβάζουμε το kill-count, 3-4 επιτυχία με απώλειες, αφαιρούμε τον agent και ανεβάζουμε το kill-count αλλά ο βρυκόλακας μας χάνει ένα blood drop, 1-2 αποτυχία δεν αφαιρούμε τον agent και ο βρυκόλακας μας χάνει ένα blood drop. Το παιχνίδι δεν έχει player elimination, αν ένας βρυκόλακας χάσει όλο του το αιμα, πέφτει κάτω, στην αρχή του επόμενου γύρου σηκώνεται με μια σταγόνα, ωστόσο το το veil πέφτει κατα μια θέση. Το παιχνίδι τελειώνει με ήττα για όλα τα vampires αν τελειώσει το event deck, το veil πέσει στο μηδέν όπου θεματικά μας έχουν νικήσει οι πρακτορες. Ενώ το παιχνίδι τελειώνει με νίκη για εμας αν καταφέρουμε να κάνουμε το blood moon ritual με ένα action point, όταν όλα τα vampires έχουν βάλει τα sigil token τους στην πόλη, είναι μαζι σε μια τοποθεσία και έχουν μαζί τους ίσο αριθμό από minions…

Τελική Αποψη:
Υπάρχουν αρκετά πράγματα στο Masters of the Night για να τραβήξουν το ενδιαφέρον, για παράδειγμα οι εύκολοι κανόνες και η ευκολία να το μαθει κάποιος σε νέους παίκτες ωστόσο προσφέρει, πρόκληση και απαιτεί καλή διαχείρηση, έτσι ώστε να το ευχαριστηθούν οι περισσότερο έμπειροι παίκτες. Το παιχνίδι προσφέρει αρκετή επαναπαιξιμότητα και ποικιλία, από την επιλογή διαφορετικών συνδιασμών χαρακτήρων vampires με άλλα δυνατά και αδύνατα σημεία (άλλα blood abilities και άλλα darkness abilities), μέχρι το διαφορετικό τρόπο που στήνεται η πόλη με το modular (board), τα διαφορετικά και πολλά events που βγάζουν αλλού πρακτορες και τέλος τα διαφορετικά δυνατά relics. Ένα ακόμα θετικό σημείο του παιχνιδιού είναι η αίσθηση της εξέλιξης καθώς τα vampires των παικτών δυναμώνουν (βέβαια το ίδιο γίνεται και με τα αρωητικά events) και γενικά το παιχνίδι στην διάρκεια του δίνει την αίσθηση του tug of war, αλλά και της κλιμάκωσης καθώς δυσκολεύει προοδευτικά πτος το τέλος. Το βιβλίο κανόνων και αυτό αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για την Ares Games είναι κατανοητό, ευκολοδιάβαστο και ξεκάθαρο. Το Masters of the Night θα λέγαμε ότι είναι το παιχνίδι των όμορφων αντιθέσεων μιας και είμαστε ισχυροί vampires αλλά παράλληλα και ευάλωτοι. Είμαστε κακοί αλλά θέλουμε να συνεργαστούμε σωστά για να κερδίσουμε. Είμαστε βρυκόλακες και πίνουμε το αίμα αθώων αλλα εδώ για κάποιο περίεργο λόγο είναι οκ, ίσως θεματικά οι χαρακτήρες στέκονται σαν μέσα από κάποιο TV Series οπότε μπορεί να βοηθάει και αυτό. Γενικά πρόκειται για ένα θεματικό παιχνίδι με σφιχτή διαχείριση παρά την απλότητα του, καθαρή κα εύκολη μάχη με ζάρια που επιτρέπει στους παίκτες να προγρταματίσουν για τα κακά αποτελέσματα και ωραίο προδευτικό gameplay που σε κερδίζει. Ένα άλλο συνεργατικό παιχνίδι που μας βγάζει αυτήν την αίσθηση είναι το Dead Men Tell No Tales το οποίο παρόλο που παίζει διαφορετικά αφήνει την ίδια επίγευση και το προσθέτουμε αυτό με όλη την καλή πρόθεση. Δύσκολα μπορείτε να κάνετε λάθος με το Masters of the Night και αποτελεί και αξαιρετική επιλογή και για solo…

ΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ:
+ Όμορφο art παραπέμπει σε Sin City
+ Πολύ καλό και σαν coop και σαν solo
+ Άπλό σε κανόνες αλλά με καλή διαχείριση
+ Κλιμάκωση στην πορεία και αυξανόμενη δυσκολία

ΣΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ:
– Σχετικά άδειο κουτί, θα μπορούσε να χωρέσει εύκολα σε μικρότερο
– Θα θέλαμε λίγο art και στα event cards
– Κάνει δελεαστική την αναζήτηση για το deluxe upgrade
– Απουσία player aids με βασικές πληροφορίες κλπ

Unboxing & Impressions Video για το παιχνίδι παρακάτω:

How to Play Video για το παιχνίδι παρακάτω:

Live Playthrough για το παιχνίδι παρακάτω:

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …