- Βαγγέλης Π: “Θεωρώ ότι είναι πολύ έξυπνος ο μηχανισμός με τον χρόνο. Μπορείς αν θελήσεις να προσπαθήσεις να το τρέξεις λίγο παραπάνω, ειδικά προς το τέλος αν νομίζεις ότι προηγείσαι. Γενικά οι μηχανισμοί του παιχνιδιού λειτουργούν πολύ καλά και ο κεντρικός μηχανισμός είναι πρωτότυπος και φέρνει κάτι το καινούργιο. Η διάρκεια ίσως είναι ένα κλικ παραπάνω με τέσσερις παίκτες. Κυρίως γιατί συνηθίζεις στην αρχή που οι γύροι φεύγουν νερό και μετά επιβραδύνει κάπως. Οι κανόνες είναι απλοί και δεν έχει κανείς πολλές λεπτομέρειες στο μυαλό του. Θεωρώ επιτυχία με απλό σύστημα να βγάζεις κάτι τόσο καλό που να σε βάζει κάθε φορά σε σκέψη, πως να προχωρήσεις και τι να κάνεις μετά. Νομίζω ότι έχει γλυκό κάψιμο και αυτό το λέω με την καλή έννοια…”
- Γιώργος: “Πολύ καλό παιχνίδι, αν και στην αρχή μοιάζει να είναι εύκολο και για λιγότερο έμπειρους παίκτες στην πορεία γεμίζει από τις επιλογές και αυτό μου άρεσε. Τα components του παιχνιδιού είναι πολύ όμορφα, μου άρεσαν πολύ και αυτό συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην παικτική εμπειρία. Ίσως με 3 παίκτες να μειώνεται αισθητά ο χρόνος του παιχνιδιού και μιας και ήταν πρώτη μας παρτίδα μπορεί να πήρε λίγο παραπάνω, περιμένω στα επόμενα plays σίγουρα θα μειωθεί. Μου άρεσε αρκετά το Player interaction και ας δέχτηκα αρκετά πυρά…”
- Βαγγέλης Κ: “Αρχικά με τράβηξαν πολύ τα aesthetics του παιχνιδιού τα οποία τα βρήκα πολύ προσεγμένα. Ένα άλλο στοιχείο που μου άρεσε πολύ είναι ότι τα πλακίδια με τα κτίρια σε κάθε παρτίδα βγαίνουν αλλού και αυτό προσφέρει πολύ επαναπαιξιμότητα στο παιχνίδι κάνοντας το rondel χάρτη κάθε φορά να έχει διαφορετική δυναμική και διαφορετική πόλωση στην παραγωγή επάνω στο ταμπλό. Οι κανόνες δεν είναι δύσκολοι, καθώς προχωράς τις αποφάσεις σου τις ψήνεις λίγο περισσότερο και κάθε μία έχει σημασία και θέλει προσοχή, ειδικά προς το τέλος. Πολύ ωραίο robust σύστημα και ο σχεδιαστής εδώ έχει δέσει ένα εξαιρετικά ευφυές σύστημα στο παιχνίδι που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα τελευταία παιχνίδια των σύγχρονων, γνωστών σχεδιαστών. Θα ήθελα να δω σε κάποια μελλοντική επέκταση ακόμα περισσότερες κατάρες και ακόμα πιο πολύ αλληλεπίδραση ανάμεσα στους παίκτες (όχι γιατί δεν έχει ήδη το βασικό, αλλά γιατί δείχνει να ταιριάζει πολύ στο στυλ του παιχνιδιού). Η παραγωγή και η υλοποίηση φοβερή και προσθέτει πολύ στο παιχνίδι, θα το πρότεινα εύκολα και γενικά μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις…”
- Δημήτρης: “Medium worker/dice placement με πολύ ωραίους μηχανισμούς. Το οπτικό κομμάτι και το artwork είναι πάρα πολύ καλά. Το θέμα όπως και σε κάθε medium heavy eurogame μετά από λίγο χάνεται αλλά είναι ok εδώ. Στην αρχή το παιχνίδι σε οδηγεί από μόνο του για να φτιάξεις γρήγορα τα heirlooms σου και από εκεί και πέρα μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Από εκεί και πέρα ίσως υπάρχει ένα μικρό θέμα με το downtime μέχρι να έρθει πάλι η σειρά σου να παίξεις, ειδικά όταν όλοι πάρουν και το δεύτερο τους ζάρι, βέβαια σου δίνει το χρόνο να σκεφτείς όσο αυτό γίνεται μιας και έχει αρκετά ευμετάβλητα στοιχεία. Τα beasts είναι μεγάλο μέρος του παιχνιδιού όπως και το player interaction είναι μεγάλο με τις κατάρες. Ξαναλέω για τους μηχανισμούς μου άρεσαν πολύ, είναι θεματικοί και δένουν καλά μεταξύ τους. Στην πορεία αν κάποιος θέλει να το τρέξει λίγο , με τις επιλογές τους μπορεί. Θα το έβαζα σε μια μεσαία κατηγορία δυσκολίας, ενώ η αρχή του ξεγελάει ότι είναι πιο introductory game μετά οι επιλογές και οι στρατηγικές αυξάνουν, οπότε αυτό για μένα είναι και από τα θετικά του, γενικά πολύ θετικό πρόσημο…”
Δεν υπάρχει καλύτερος τόπος για να καταλάβει κανείς πως παίζει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, από το να δει ζωντανά μια παρτίδα. Η ομάδα του επιτραπαίζουμε μόλις ετοίμασε ένα νέο Live Playthrough Video για το Nocturion. Σε αυτήν την παρτίδα που διάρκεσε περίπου 140 λεπτά οι παίκτες που συμμετείχαν επέλεξαν τα παρακάτω χρώματα: Βαγγέλης (μπλε), Γιώργος (πράσινο), Βαγγέλης (κίτρινο), & Δημήτρης (κόκκινο). Τελικό score Βαγγέλης (30 VPs), Γιώργος (25 VPs), Βαγγέλης (41 VPs) & Δημήτρης (39 VPs) link ΕΔΩ.
- Δείτε πως παίζει το παιχνίδι στο How to Play Video μας ΕΔΩ.
- Δείτε όλη την πατρίδα που παίξαμε ζωντανά στο LIVE Playthrough Video μας ΕΔΩ.
- Δείτε τη συζήτηση που κάναμε μετά, στο Review & Casual Chat Video μας ΕΔΩ.
Περισσότερες πληροφορίες για το Nocturion, από τον σχεδιαστή George Skourtis. Ένα παιχνίδι για 2-4 παίκτες διάρκειας περίπου 40-70 λεπτά που απευθύνεται σε ηλικίες από 14 ετών και πάνω. Δείτε το βίντεο παρουσίαση από αυτό το έξυπνο, καλοσχεδιασμένο και πρωτότυπο παιχνίδι τοποθέτησης εργατών και διαχείρισης πόρων, με ένα πανέμορφο κεντρικό ταμπλό αλλά και art στις κάρτες…
Η αυτοκρατορία του Evergreen βρίσκεται στο χείλος της αφανισμού. Μετά την παρεμπόδιση της θανατηφόρας εισβολής των elementals, ο νεαρός Αυτοκράτορας Alexius IV προσπαθεί να ανακτήσει για το λαό του, τον χαμένο πλούτο και την αξιοπρέπειά της αυτοκρατορίας, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να προστατεύσει μόνος του το βασίλειο. Οι οίκοι των Ευγενών του Evergreen κατέχουν εξουσία και τους πολύτιμους και απαραίτητους πόρους, αλλά λόγω των συμφερόντων τους δεν συνεργάζονται ποτέ, διατηρώντας μεγάλες αντιπαλότητες. Ο Αλέξιος πρέπει να μάθει ποιος από τους ευγενείς Οίκους είναι πιο αξιόλογος και πιο πιστός σε αυτόν και να τον θέσει ως πρώτο μεταξύ “ίσων”. Στο Nocturion, οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο των ευγενών Οίκων που προσπαθούν να εκπληρώσουν διαφορετικές αποστολές του Αυτοκράτορα Alexius IV προκειμένου να αποδείξουν την αφοσίωσή τους και να σταθούν δίπλα στον Αυτοκράτορα. Το Nocturion είναι ένα παιχνίδι τοποθέτησης εργατών με ζάρια και διαχείρισης πόρων, το οποίο φέρει ένα έξυπνο και πρωτότυπο κεντρικό μηχανισμό με τον οποίο τροφοδοτούνται με υλικά τα διάφορα κτίρια στην πόλη. Οι παίκτες προσπαθούν να εκπληρώσουν quests και να βρουν τα θρυλικά τους heirlooms συγκεντρώνοντας πόρους και σφυρηλατώντας ισχυρούς στρατούς τεράτων στην πορεία με ασύμμετρες δυνάμεις. Στο τέλος της παρτίδας ο παίκτης που θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους επιρροής θα είναι και ο νικητής στο παιχνίδι…
Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: