Βαθμολογία: 7.60
Κατάταξη: 719
Σχεδιαστής | David Sanders |
Παίκτες | 2–2 |
Διάρκεια | 30–45 λεπτά |
Ηλικίες | 12 |
Γλώσσα | Μέτρια ύπαρξη κειμένου μέσα στο παιχνίδι, Χρειάζεται βοηθητικό σημείωμα ή επικόλληση κειμένου |
Κατηγορία | Card Games (Παιχνίδια Καρτών),Fantasy (Φαντασίας),Fighting (Μάχης),Miniature Games (Παιχνίδια με Μινιατούρες) |
Εκδόσεις | Games Workshop Ltd. |
Το Warhammer Underworlds Shadespire είναι ένα παιχνίδι τακτικής και μάχης σε αρένα. Αποτελεί ένα σύστημα σχεδιασμένο για μικτής κλίμακας ισορροπημένες παρτίδες, το οποίο μπορεί να παιχτεί εύκολα από τον καθένα, ωστόσο καταφέρει να κρατήσει το ενδιαφέρον υψηλά ακόμα και σε έμπειρους παίκτες. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σχεδιασμένοι για ανταγωνιστικό παιχνίδι και οι παρτίδες διαρκούν περίπου 45 λεπτά απαιτώντας μικρότερη συνολική επιφάνεια για να παιχθούν, κάτι το οποίο το καθιστά ιδανικό για τουρνουά ή για παιχνίδι σε gaming clubs. Οι δυνάμεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι παίκτες έρχονται θεματικά από τις φυλές των βασιλείων των θνητών, συμπεριλαμβάνοντας κάποιες φατρίες που από το Age of Sigmar. Κάθε τέτοιο σετ αποτελείται από μικρές ομάδες, οι οποίες ετοιμάζονται εύκολα τοποθετώντας τις φιγούρες εύκολα στις ειδικές βάσεις τους, δίνοντας σας την δυνατότητα να ξεκινήσετε να παίζετε σχεδόν αμέσως αφού ανοίξετε τα κουτιά τους. Το Warhammer Underworlds Shadespire παίζεται με ειδικά διαμορφωμένες τράπουλες αλλά και ζάρια τα οποία κατά γενικό κανόνα είναι αποκλειστικά σε κάθε φυλή. Οι τράπουλες τις κάθε πλευράς μπορούν να διαμορφωθούν από τους παίκτες, επιλέγοντας συνδυασμούς ιδιοτήτων αλλά και σκοπών που πρέπει να επιτευχθούν στην παρτίδα. Αυτό είναι και ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του παιχνιδιού μιας και σημαίνει ότι μια φυλή μπορεί να παιχτεί με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το στήσιμο που θα επιλέξει ο παίκτης που την χειρίζεται…
Κριτική Παιχνιδιού
Θέμα - 8
Ευκολία Εκμάθησης - 8
Διασκέδαση - 8
Περιεχόμενα - 8
Στρατηγική - 7
Απουσία Τύχης - 6.5
7.6
Καλό
Διαβάστε το άρθρο του Αχιλλέα Γαρυφάλου στην στήλη του ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ & ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ εδώ ή και παρακάτω:
Καλησπέρα φίλες και φίλοι του Επιτραπαιζουμε. Επιτέλους έφτασε η άνοιξη, ανοίγει ο καιρός και κόντρα στο κλίμα που λέει ότι όσο ανοίγει ο καιρός τίποτα καλύτερο από μια βόλτα εγώ θα αντιπροτείνω το έξης καλύτερο μια μάζωξη σε σπίτια ή εστιακούς χώρους και να παίζουμε τα αγαπημένα μας επιτραπέζια? Για αυτό λοιπόν αυτόν το μήνα θα μιλήσω για ένα νέο παιχνίδι που εκμεταλλεύεται το τεράστιο όνομα του κι έχει κάνει πάταγο από την αρχή στους λάτρεις του είδους κι όχι μονό καθώς είναι πολύ σύντομο σε διάρκεια και είναι φτιαγμένο κυρίως για τουρνουά λόγος φυσικά για το Warhammer Shadespire!!!
Στο Shadespire 2 παίκτες διαλέγουν μια από τις 6 (μέχρι στιγμής) φυλές που υπάρχουν στο παιχνίδι(bersekers, undead, skavens, dwarves, orcs και κάτι σαν paladins)και μπαίνουν σε μια αρένα με σκοπό να μαζέψουν περισσότερους πόντους από τον αντίπαλο τούτο παιχνίδι αγγίζει ελαφρώς την λογική summoner wars δηλαδή γρήγορο κι εύκολο gameplay με μάχες με ζάρι αλλά διαφοροποιείται στον τρόπο νίκης. Αντίθετα με το summoners που πρέπει να σκοτώσεις τον αντίπαλο summoner στο Shadespire μπορείς να νικήσεις ακόμα κι αν χάσεις όλες τις μονάδες σου!!!
Το παιχνίδι είναι φτιαγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σε πορίσει να φτιάξεις το δικό σου deck μέσα από πολύ απλούς κανόνες και να κατέβεις στα οποία τουρνουά γίνονται τα οποία μάλιστα είναι και παρά πολλά ήδη. Σαφώς τα παιχνίδια είναι διασκέδαση όμως η σκέψη να αναμετρηθείς με άλλους παίκτες και μάλιστα άγνωστους, με εξιτάρει και με κάνει να θέλω ν ασχοληθώ με το παιχνίδι πιο πολύ από ότι θα ήθελα αν το έπαιρνα για να παίζω μονό με τον κολλητό μου.
Πάμε όμως να δούμε λίγο τι ακριβώς γίνεται στο παιχνίδι:
Το παιχνίδι αποτελείται από 2 ταμπλό διπλής όψης, 2 αφύλαχτους bersekers και τους paladins στο βασικό) και από 2 deck καρτών ένα deck με action cards κι ένα με objective cards για κάθε φιλέτο παιχνίδι ευτυχώς ή δυστυχώς για κάποιους ξεκάνει από το σετ απ το οποίο έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασιακού παίκτες επιλέγουν ένα ταμπλό από τα 4 διαθέσιμα το τοποθετούν βάσει τον κανόνων του παιχνιδιού κι εν συνεχεία τοποθετούν τα objective hexes τα οποία θεματικά είναι σημαντικά σημεία που πρέπει να ελέγχουν, κακό σ αυτό είναι ότι αυτά τα objectives τοποθετούνται ναι μεν από τους παίκτες αλλά οι παίκτες δεν ξέρουν ποιο objective τοποθετούν καθώς δεν τα βλέποντα objective hexes δεν είναι τίποτα παραπάνω από άπλα εξάγωνα με νούμερα πάνω από το 1-5 τα οποία αργότερα στο παιχνίδι θα δώσουν πόντους στη φυλή που τα ελέγχει. Αφού ολοκληρωθεί το στήσιμο οι παίκτες γυρίζουν τα objectives hexes ώστε να φαίνονται τα μονοήμεροι παίκτες τραβάμε 5 action cards & 3 objective cards τοποθετούν τις μονάδες τους επάνω στο ταμπλό κι ήμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει το παιχνίδι.
Πάμε λοιπόν να δούμε πως παίζεται ο γύρος πιο αναλυτικά:
Κάθε παίχτης θα κάνει 4 ενέργειες στη διάρκεια του γύρου κι εν συνεχεία θα προχωρήσουμε στον 2ο γύρο και μετά στον 3ο και θα ολοκληρωθεί το παιχνιδιών καλά καταλάβατε συνολικά σε όλο το παιχνίδι θα γίνουν 12 ενέργειες από κάθε παίχτη. Πάμε να δούμε λοιπόν τι ενέργειες μπορεί να κάνει ο κάθε παίχτης:
- Κίνηση: Μπορεί να κινήσει μια μονάδα όσο αναγράφεται στην κάρτα της. Προσοχή κάθε μονάδα μπορεί να μετακινηθεί μόλις μια φορά σε όλο το γύρο έτσι αν ξαναενεργοποιηθει η ιδία μονάδα δεν μπορεί να ανακινηθεί!
- Επίθεση: Ο παίχτης επιτίθεται σε μια αντίπαλη μονάδα μέσα στην εμβέλεια δράσης του που καθορίζεται από τα στατιστικά της μονάδας του. Αντίθετα με την κίνηση οι μονάδες μπορούν να επιτεθούν πολλές φορές στον ίδιο γύρο.
- Να μπει σε επαγρύπνηση (guard mode): Αυτό γίνεται μια φορά ανά γύρο και η μονάδα του παίχτη κερδίζει για όλο τον υπόλοιπο γύρο έξτρα άμυνα. Θα εξηγήσω στη μάχη παρακάτω)
- Charge: Τέλος μια μονάδα μπορεί να κινηθεί και να επιτεθεί στην ιδία ενεργεία αλλά αν το κάνει αυτό δεν μπορεί να ξαναενεργοποιηθει στον ίδιο γύρο για κανένα λόγο ούτε για σκέτη επίθεση ούτε για να μπει σε guard mode).
Αυτές οι 4 ενέργειες είναι που μπορεί να κάνει ο κάθε παίχτης με τις μονάδες του. Επιπλέον όμως μπορεί να κάψει μια κάρτα objective για να τραβήξει μια άλλη από το objective deck του ή να τραβήξει απλώς μια κάρτα από το action deck του.
Αφού ο ενεργός παίχτης κάνει 1 ενεργεία από τις παραπάνω ανοίγει το κλασικό παράθυρο που υπάρχει σε όλα τα παιχνίδια Warhammer οπού πρώτα ο ενεργός παίχτης κι εν συνεχεία ο μη ενεργός μπορούν να παίξουν action cards από το χέρι τουρκεύω να σημειωθεί ότι οι action cards χωρίζονται σε “upgrade” cards οι όποιες τοποθετούνται στις μονάδες τους και τους δίνει έξτρα προνομία και στις “ploy” cards οι όποιες είναι κάποια event που γίνονται μια κι έξω.
Όταν πασάρουν κι οι 2 παίκτες τότε ο μη ενεργός παίχτης γίνεται ενεργός και κάνει αυτός με τη σειρά του μια από τις παραπάνω ενέργειες κι όλα όσα είπα επαναλαμβάνονται μέχρι να έχουν ολοκληρωθεί 4 ενέργειες από κάθε παίχτη οπότε περνάμε στην end phase η οποία έχει ως έξης:
Οι παίκτες σκοράρουν τα objectives που έχουν ολοκληρώσει. Καινέ όσα θέλουν από το χέρι τους που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν άμεσα ή εύκολα, παίζουν μονό upgrade κάρτες στις μονάδες τους και καινέ όσες action cards δε θέλουν. Στην συνεχεία τραβάμε από τα αντίστοιχα decks ώστε να έχουν 3 κάρτες objective και 5 action cards στο χέρι κι αρχίζει ο 2ος γύρος. Στο τέλος του 3ου γύρου ο παίχτης με τους περισσότερους πόντους είναι ο νικητής!
Να σημειώσω λίγο άδω ότι για να παίξεις upgrade card σε κάποια μονάδα σου πρέπει οπωσδήποτε να έχεις κερδίσει τουλάχιστον έναν πόντο. Μονό όταν έχεις πόντους διαθέσιμους μπορείς να τους γυρίσεις face down και να τοποθετήσεις upgrade στην μονάδα σου! Ο πόντος δεν χάνεται όμως δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί για να τοποθετήσεις και 2η κάρτα upgrade, αντιθέτως πρέπει να κερδίσεις 2ο πόντο για να την τοποθετήσεις. Πόντους κερδίζεις ολοκληρώνοντας objectives ή πιο άπλα σκοτώνοντας μονάδες του αντίπαλου!
Πάμε να δούμε λίγο και την μάχη του παιχνιδιού κι έτσι θα έχουμε πλέον ολοκληρωμένη εικόνα για το παιχνίδι: Κάθε μονάδα έχει τα δικά της στατιστικά όσον αφορά την κίνηση της, την επίθεση της και την εμβέλεια της κατά την επίθεση της. Όταν ένας παίχτης ενεργοποιήσει μια μονάδα για να επιτεθεί τότε στοχεύει μια μονάδα όντος της εμβέλειας του και ρίχνει τόσα ζαριά όσα αναγράφονται στην καρτέλα της μονάδας του που επιτίθεται. Κάθε μονάδα λέει στην καρτέλα της αν πετυχαίνει με τσεκούρια ή με σπαθιά! Τα τσεκούρια υπάρχουν στο 6πλευρο ζάρι σε περισσότερες πλευρές (2) από τα σπαθιά (1) ενώ επίσης υπάρχει και το critical χτύπημα. Αν η επιτιθέμενη μονάδα φέρει το σύμβολο που χρειάζεται (τσεκούρια ή σπαθιά) τότε ο αμυνόμενος ρίχνει τα ζαριά να αμυνθεί κι αν φέρει τόσες ασπίδες όσα χτυπήματα έφερε ο επιτιθέμενος δεν δέχεται ζημιά. Διαφορετικά θα δεχτεί τόση ζημιά όση αναγράφει η κάρτα της μονάδας που επιτίθεται. Προσοχή δεν δέχεται ζημιά όπως στα αλλά παιχνίδια ιδία με τη διάφορα. Μπορεί να περάσει ένα χτύπημα από τα ζαριά η μονάδα που επιτίθεται αλλά να προκαλέσει 2 ή 3 πόντους ζημιάς στον αντίπαλο αναλόγως τα στατιστικά της.
Το άλλο ιδιαίτερο στη μάχη είναι το έξης: Αν μια πλευρά φέρει κριτικά στο ζάρι ενώ η άλλη δεν έχει φέρει κριτικά τότε νικήσει αυτομάτως ανεξαρτήτως τα υπόλοιπα σύμβολα. Για παράδειγμα αν η επιτιθέμενη μονάδα φέρει 2 τσεκούρια και πετυχαίνει 2 χτυπήματα κι ο αμυνόμενος ρίξει ένα ζάρι άμυνας και φέρει κριτικά τότε αποκρούει όλη τη ζημιά. Το ίδιο λειτουργεί κι ανάποδα αν ο επιτιθέμενος κάνει ένα κριτικά ενώ ο αμυνόμενος φέρει 2 ασπίδες τότε ο επιτιθέμενος παίρνει τη ζημιά παρά τις ασπίδες του αμυνόμενου!
Σίγουρα αυτός ο μηχανισμός είναι πρωτότυπος όμως δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει καθότι μπορεί κάποιος με την εύνοια της τύχης και μόλις ένα ζάρι να επικρατήσει κάποιου που ρίχνει 3 ή παραπάνω ζάρια. Όμως αυτή εάν η ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού κι οφείλουμε να την σεβαστούμε. Όταν λοιπόν φτάσουμε στο τέλος του 3ου γύρου κι αφού σκορπιστούν όλα τα objectives ο παίχτης με τους περισσότερους πόντους είναι ο νικητής.
Αυτό φίλες και φίλοι ήταν το νέο παιχνίδι της games workshop το οποίο έχει ταράξει τα νερά με μόλις 2 μήνες κυκλοφορίας. Ένα σωρό τουρνουά έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ αλλά τόσα ετοιμάζονται με τους παίκτες να γίνονται συνεχώς όλο και πιο έμπειροι. Εσείς φίλες και φίλοι τι λέτε? Ποια φυλή θα θέλατε να δοκιμάσετε? Θα τα καταφέρετε να αντεπεξέλθετε απέναντι στους αντίπαλους σας ή θα καταλήξετε να γίνεται άλλο ένα από τα θύματα τους? Η απάντηση μπορεί να δοθεί μονό μέσα στην αρένα… Καλή επιτυχία!!!
Κριτική Παιχνιδιού
Θέμα - 8
Ευκολία Εκμάθησης - 8
Διασκέδαση - 8
Περιεχόμενα - 8
Στρατηγική - 7
Απουσία Τύχης - 6.5
7.6
Καλό
Σχεδιαστής | David Sanders |
Εικονογράφηση | Uncredited |
Εκδόσεις | Games Workshop Ltd. |
Χρονιά | 2017 |
Αριθμός Παικτών | 2–2 |
Προτείνεται για | 2–2 παίκτες |
Διάρκεια | 30–45 λεπτά |
Ηλικίες | 12 |
Εξάρτηση από γλώσσα | Μέτρια ύπαρξη κειμένου μέσα στο παιχνίδι, Χρειάζεται βοηθητικό σημείωμα ή επικόλληση κειμένου |
Κύρια Ονομασία | Warhammer Underworlds Shadespire |
Εναλλακτικές Ονομασίες | |
Κατηγορία | Card Games (Παιχνίδια Καρτών), Fantasy (Φαντασίας), Fighting (Μάχης), Miniature Games (Παιχνίδια με Μινιατούρες) |
Μηχανισμοί | Area Control and Area Influence (Ελέγχου Επιρροής Περιοχών), Deck, Bag and Pool Building (Διαμόρφωσης Τράπουλας, Πουγκιού και Αποθέματος), Dice Rolling (Χρήση Ζαριών), Hand Management (Διαχείρισης Καρτών Χεριού), Modular Board (Ταμπλό που Αλλάζει), Variable Player Powers (Εναλλαγής Δυνατοτήτων Παίκτη) |
Βραβεία | |
Παίξτε το Online | |
Κανόνες (Αγγλικά) | |
Κανόνες (Ελληνικά) |