Κεντρική / Game / Lisboa (2017)

Lisboa (2017)

Το Lisboa είναι ένα παιγνίδι που πραγματεύεται την αναδόμηση της Λισαβόνας μετά από τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό του 1755, ο οποίος είχε ισοπεδώσει σχεδόν τα πάντα στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Την 1η Νοεμβρίου του 1755, η Λισαβόνα αντιμετώπισε έναν από τους πιο μεγάλους σεισμούς στην ιστορία της της τάξεως των 8.5-9.0 βαθμών Richter, ο οποίος ακολουθήθηκε από ένα μεγάλο tsunami και τρεις ημέρες πυρκαγιών στην πόλη. Η πόλη σχεδόν καταστράφηκε ολοσχερώς και ο Marquis of Pombal – Sebastião José de Carvalho e Melo, οποίος εκείνη την εποχή είχε τον ρόλο του Υπουργού Εξωτερικών, ανατέθηκε από τον Βασιλιά με το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης της ιστορικής πόλης. Ο Marquis of Pombal συγκέντρωσε μια ομάδα μηχανικών και αρχιτεκτόνων και οι παίκτες αποτελούν μέρος των ευγενών, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην πόλη για να να επισκευάσουν και να ανακατασκευάσουν την νέα Λισαβόνα. Μέσα στο παιχνίδι θα εργαστείτε στο πραγματικό κεντρικό χάρτη της πόλης, με τον Marquis για να αναπτύξετε το εμπόριο και το βασιλιά για να εγκαινιάσετε όλα τα κτίρια. Ωστόσο ο πραγματικός σκοπός για τον οποίο θα ιδρώσετε σε αυτό το παιχνίδι δεν είναι η δόξα, η φήμη ή η περιουσία, αλλά για το σημαντικότερο πράγμα της εποχής, τι άλλο από τις πολυτελείς περούκες (πόντους νίκης). Το Lisboa περιέχει έναν πραγματικό χάρτη του παλιού κέντρου της Λισαβόνας. Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του νέου κέντρου της πόλης, ο τύπος της επιχείρησης σε κάθε έναν από τους κεντρικούς δρόμους ήταν αποφασισμένος από πριν. Η οικονομική μηχανή του παιχνιδιού διέπεται από τον πλούτο του βασιλικού θησαυροφυλακίου, ο οποίος επηρεάζεται μέσα στο παιχνίδι από τις πράξεις των παικτών, προσδίνοντας έτσι σε κάθε παρτίδα μια μοναδική εμπειρία. Το παιχνίδι τελειώνει μετά από μια σειρά προκαθορισμένων γύρων και ο παίκτης που θα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τις περισσότερες περούκες μέσα στην παρτίδα με τις ενέργειες του, θα είναι και ο νικητής. Σε κάθε γύρο οι παίκτες παίρνουν μια σειρά κατά την οποία παίζουν μια από τις κάρτες που έχουν στο χέρι τους είτε στο προσωπικό τους ταμπλό είτε στο κεντρικό. Μέσα από ακροάσεις μέσα στην παρτίδα, οι παίκτες προσπαθούν να κερδίζουν εύνοια από τους κεντρικούς χαρακτήρες, σε σχέση με τις εμπορικές, κατασκευαστικές δραστηριότητες και δεξιώσεις τους. Το σκοράρισμα κατά την κατασκευή κτιρίων, προσδίνει έξτρα εισόδημα στους παίκτες,κ οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν την επιρροή τους, τις κατασκευαστικές τους άδειες, τις άδειες καταστημάτων, την δύναμη του κλήρου, τους εργάτες και τα χρήματα. Ενδιαφέρον στοιχείο του παιχνιδιού ότι το κόστος σε εργάτες εξαρτάται από το κύρος των παικτών…

Το Lisboa είναι ένα παιγνίδι που πραγματεύεται την αναδόμηση της Λισαβόνας μετά από τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό του 1755, ο οποίος είχε ισοπεδώσει σχεδόν τα πάντα στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Την 1η Νοεμβρίου του 1755, η Λισαβόνα αντιμετώπισε έναν από τους πιο μεγάλους σεισμούς στην ιστορία της της τάξεως των 8.5-9.0 βαθμών Richter, ο οποίος ακολουθήθηκε από ένα μεγάλο tsunami και τρεις ημέρες πυρκαγιών στην πόλη. Η πόλη σχεδόν καταστράφηκε ολοσχερώς και ο Marquis of Pombal - Sebastião José de Carvalho e Melo, οποίος εκείνη την εποχή είχε τον ρόλο του Υπουργού Εξωτερικών, ανατέθηκε από τον Βασιλιά με το δύσκολο…

Κριτική παιχνιδιού

Θέμα - 8
Ευκολία Εκμάθησης - 6.5
Διασκέδαση - 9.5
Περιεχόμενα - 10
Στρατηγική - 10
Απουσία Τύχης - 10

9

Εξαιρετικό

Οικονομικό παιχνίδι στρατηγικής από τον γνωστό σχεδιαστή Vital Lacerda που ειδικεύεται στα παιχνίδι medium-heavy και το Lisboa συνεχίζει εξαίσια σε αυτήν την κατηγορία...

User Rating: 2.93 ( 3 votes)

Διαβάστε το άρθρο από τους Leone di Zante στην στήλη τους εδώ ή και παρακάτω:

Ιστορικά Στοιχεία: Ένας μεγάλος σεισμός 8,5 – 9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ χτυπάει την Λισαβόνα την 1η Νοεμβρίου του 1755 με αποτέλεσμα να καταστρέψει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης. Σαν να μην έφθανε αυτό ακολούθησε ένα σαρωτικό τσουνάμι που καταβρόχθισε τα πάντα στον διάβα του. Ότι είχε καταφέρει να απομείνει καταστράφηκε από την 3ήμερη φωτιά που ακολούθησε. Μετά από 3 ημέρες ο Βασιλιάς Rei D. José I δίνει εντολή στον Πρωθυπουργό Marquis de Pombal για την πλήρη ανοικοδόμηση της πόλης. Η δουλειά ανατίθεται στον Αρχικτίστη Manuel da Maia ο οποίος αποφασίζει με τα ήδη υπάρχοντα μπάζα από τα ερείπια να ανακατασκευάσει την Λισαβόνα.

Σκοπός του Παιχνιδιού
Είσαι ένας από τους 4 εργολάβους, που σε συνεργασία με τους τρεις Ευγενείς (Βασιλιά, Πρωθυπουργό και Αρχικτίστη) θα ξαναχτίσεις την πόλη, θα φτιάξεις τα κατεστραμμένα δημόσια κτήρια και μαγαζιά, θα παράγεις υλικά που θα τα πουλάς στα εμπορικά καράβια έναντι αντιτίμου κλπ. Για να φτιάξεις Δημόσια Κτήρια θα πρέπει πρώτα να έχεις εξασφαλίσει τα κατάλληλα Σχέδια που με την βοήθεια αρχιτεκτόνων θα το χτίσεις και θα το επανδρώσεις με το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό. Επίσης θα χρειαστείς να έχεις τον κατάλληλο βαθμό Επιρροής και Υλικών/Χρυσού ώστε να μπορείς να επισκεφτείς ο ίδιος έναν από τους 3 Ευγενείς από όπου θα μπορείς να κάνεις μία από τις ενέργειες (State/Noble Actions) που προσφέρει ο κάθε ένας ή τέλος θα μπορείς να επισκεφτείς τον Επίσκοπο όπου θα σου δώσει μόνιμες Δυνάμεις. Και γιατί όλα αυτά? Νικητής του παιχνιδιού είναι αυτός που στο τέλος θα έχει μαζέψει τις περισσότερες Περούκες…τρίχες δηλαδή!

Τρόπος Παιξίματος
Το παιχνίδι χωρίζετε σε 2 περιόδου, όπου η κάθε περίοδο έχει κάποιους αριθμού γύρων που θα εξηγήσουμε παρακάτω πως καθορίζονται. Στην σειρά σου παίζεις 1 από τις 5 Κάρτες Πολιτικής που έχεις στο χέρι σου, κάνεις 1 από τα 4 διαθέσιμα Actions και μετά επιλέγεις μία Κάρτα Πολιτικής (4 είδη – 3 Noble Cards και 1 Treasury Card) από τις ήδη ανοιγμένες που βρίσκονται κάτω και εν συνεχεία παίζει ο επόμενος…Απλό…? Όχι όσο νομίζεις…

Τέλος Παιχνιδιού
Όταν ένας παίχτης συμπληρώσει 2 σετ από τα 3 διαφορετικά κατεστραμμένα υλικά ή όταν 3 από τις 4 στοίβες Πολιτικών Καρτών αδειάσουν, τελειώνει η πρώτη περίοδος και ξεκινάει η δεύτερη. Όταν ένας παίχτης συμπληρώσει 4 σετ από τα 3 διαφορετικά κατεστραμμένα υλικά ή όταν 3 από τις 4 στοίβες Πολιτικών Καρτών αδειάσουν, τελειώνει το παιχνίδια και μετράμε Περούκες…

Ταμπλό παιχνιδιού
Στην αριστερή μεριά του ταμπλό έχουμε τους 3 Ευγενείς. Κάτω ακριβώς από τον κάθε Ευγενή είναι οι διαθέσιμες θέσεις Πολιτικού Προσωπικού όπου κάθε παίχτης μπορεί να στείλει֗ και κάτω από αυτούς απεικονίζονται οι διαθέσιμες ενέργειες του κάθε ένα Ευγενή. Εξ αριστερών των Ευγενών τοποθετούνται οι διαθέσιμες Πολιτικές Κάρτες ανά είδος και εκ δεξιών των Ευγενών είναι η δείκτης της Εκκλησίας. Στα δεξιά του ταμπλό είναι η περιοχή που γίνεται η ανοικοδόμηση της Λισαβόνας. Στην μέση μπαίνουν τα μαγαζιά και περιμετρικά μπαίνουν τα Δημόσια Κτήρια.
Περιμετρικά του χώρου μπαίνουν τυχαία μικρά καβάκια που αντιστοιχούν στα μπάζα από τις 3 καταστροφές. Καφέ για τα μπάζα, Μπλε για την πλημμύρα και Κόκκινα για την φωτιά.

Ταμπλό παίκτη
Από αριστερά προς τα δεξιά: Οι αποθήκες για τα υλικά σου. Οι θέσεις που βάζεις τα μπάζα που παίρνεις όταν χτίσεις δημόσιο κτήριο ή όταν αγοράσεις οικόπεδο για το μαγαζί ανά χρώμα. Κάτω από αυτό οι θέση για τα Royal Favors. Οι θέσεις για τα Plans. Οι θέσεις για τα διαθέσιμα μαγαζιά που μπορείς να χτίσεις, Πάνω από αυτά οι θέσεις για τις μόνιμες Δυνάμεις που έχεις πάρει από την Εκκλησία. Επίσης υπάρχουν 2 μεγάλα κενά πάνω και κάτω (Portofolio) που χωράνε το μέγιστο 3 κάρτες το κάθε ένα. Πάνω τοποθετείς τις παιγμένες Πολιτικές Κάρτες και κάτω τις Treasury κάρτες. Στην αρχή μπορείς να έχεις συνολικά 2 παιγμένες κάρτες (ξεσκαρτάρεις/τοποθετείς) και στην συνέχεια για κάθε σετ μπαζών αυξάνετε το όριο κατά +1.

Στην Σειρά σου Συνοπτικά
Παίζεις μία κάρτα και επιλέγεις να κάνεις ένα Action. Αν την τοποθετήσεις στο Portofolio σου (μπροστά σου) τότε:
Action 1, Πουλάς αγαθά.
Action 2, Αν την τοποθετήσεις στο Portofolio σου (μπροστά σου) τότε:
Κάνεις Trade με τους Ευγενείς, όπου ανάλογα το αξίωμά του ο κάθε ένας δίνει κάποιες ενέργειες (State Actions), τις οποίες μπορείς να κάνεις μόνο αν του δώσεις το αντίστοιχο υλικό που θέλει (μέγιστος αριθμός ενεργειών 2 διαφορετικές):

  • Αν κάνεις Trade με τον Αρχικτίστη Manuel da Maia τότε
  • Τοποθετείς 2 πολιτικού υπαλλήλους στα γραφεία των Ευγενών ή
  • Παίρνεις ένα Plan
  • Αν κάνεις Trade με τον Πρωθυπουργό Marquis de Pombal
  • Αγοράζεις Πλοίο ή
  • Παράγεις Υλικά από τα δικά σου μαγαζιά
  • Αν κάνεις Trade με τον Βασιλιάς Rei D. José I
  • Συνάντηση με Καρδινάλιο στην Εκκλησιά ή
  • Παίρνεις μία Βασιλική Χάρη

Action 3, Αν τοποθετήσεις μία Πολιτική Κάρτα στο ταμπλό, στην θέση πάνω από του Ευγενείς (Visit a Noble) και πληρώνοντας Influence, τότε εκτός από μια δωρεάν State Action έχεις πρόσβαση και σε μία Noble Action… Αν επιλέξεις τον Αρχικτίστη Manuel da Maia τότε χτίζεις ένα Store (παραγωγή υλικών) Αν επιλέξεις τον Πρωθυπουργό Marquis de Pombal παίρνεις ένα Degree (πολλαπλασιαστές για Περούκες/VP) Αν επιλέξεις τον Βασιλιάς Rei D. José I χτίζεις ένα Public Building (tiles που δίνουν VP όταν τοποθετούνται και που επηρεάζουν τους πολλαπλασιαστές για Περούκες/VP)
Action 4, Αν τοποθετήσεις μία Treasury Κάρτα στο ταμπλό, στην θέση πάνω από του Ευγενείς τότε πληρώνεις το αναλογούν χρήμα και συνήθως κερδίζεις ότι λέει η κάρτα.
Όλα αυτά και κάποια ακόμα που δεν συμπεριέλαβα για να χωρέσουν σε μία σελίδα του Φόρουμ, αποτελούν το Lisboa.

Προσωπικό Συμπέρασμα
Ομολογουμένως το παιχνίδι είναι αρκετά βαρύ σε αυτόν που θα το ακούσει πρώτη φορά. Οι συνεχόμενες εξηγήσεις των ενεργειών σε φουσκώνουν εγκεφαλικά που στο τέλος σε οδηγούν σε εγκεφαλικό μποτιλιάρισμα. Στην δικιά μας περίπτωση μας πήρε 1 ώρα να στήσουμε και να πούμε αναλυτικά τους κανόνες και μετά από μία μικρή παρτίδα των τεσσάρων γύρων, μία κακή από εμένα λάθος ανάγνωση σε έναν κανόνα που εμφανίστηκε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, μας οδήγησε στην απόφαση να το ξαναρχίσουμε από την αρχή.

Θεωρώ ότι όλοι είχαμε την ίδια άποψή, ότι το παιχνίδι είναι περισσότερο απλό από αυτό που φαίνεται. Όλα έχουν μία φυσιολογική ροή την οποία πρέπει να ακολουθήσεις. Αλλά η πληθώρα επιλογή καρτών (Degrees) που θα επιλέξεις να πάρεις και μετέπειτα θα καθορίσουν τα VP σου (και μόνο σου) είναι η επιλογή αυτή που θα σου δείξει τον πιο επικερδή τρόπο ανάπτυξης.

Φυσικά αν και δεν αναφέρθηκε λόγω οικονομίας χώρου, σημαντική είναι και η αλληλεπίδραση των παιχτών ως προς την πώληση των αγαθών σου δίνεται η δυνατότητα να πουλήσεις αγαθά σε καράβια αντιπάλων εισπράττοντας εσύ το χρήμα και αυτοί την δόξα (Influence) ή όταν πχ ένας παίχτης Visit a Noble τότε μπορεί εμβόλιμα κάποιος αντίπαλος να τον ακολουθήσει (πληρώνοντας και αυτός Influence) και να επικαρπωθεί μια Action. Ελπίζω να μην σας κούρασα. – Πέτρος Ψάρρης Leone di Zante.

 

Το Lisboa είναι ένα παιγνίδι που πραγματεύεται την αναδόμηση της Λισαβόνας μετά από τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό του 1755, ο οποίος είχε ισοπεδώσει σχεδόν τα πάντα στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Την 1η Νοεμβρίου του 1755, η Λισαβόνα αντιμετώπισε έναν από τους πιο μεγάλους σεισμούς στην ιστορία της της τάξεως των 8.5-9.0 βαθμών Richter, ο οποίος ακολουθήθηκε από ένα μεγάλο tsunami και τρεις ημέρες πυρκαγιών στην πόλη. Η πόλη σχεδόν καταστράφηκε ολοσχερώς και ο Marquis of Pombal - Sebastião José de Carvalho e Melo, οποίος εκείνη την εποχή είχε τον ρόλο του Υπουργού Εξωτερικών, ανατέθηκε από τον Βασιλιά με το δύσκολο…

Κριτική παιχνιδιού

Θέμα - 8
Ευκολία Εκμάθησης - 6.5
Διασκέδαση - 9.5
Περιεχόμενα - 10
Στρατηγική - 10
Απουσία Τύχης - 10

9

Εξαιρετικό

Οικονομικό παιχνίδι στρατηγικής από τον γνωστό σχεδιαστή Vital Lacerda που ειδικεύεται στα παιχνίδι medium-heavy και το Lisboa συνεχίζει εξαίσια σε αυτήν την κατηγορία...

User Rating: 2.93 ( 3 votes)
Σχεδιαστής Vital Lacerda
Εικονογράφηση Ian O'Toole
Εκδόσεις Angry Lion Games, Eagle-Gryphon Games, Giochix.it, HOBBITY.eu, Mandala Jogos
Χρονιά 2017
Αριθμός Παικτών 1–4
Προτείνεται για 1–4 παίκτες
Διάρκεια 60–120
λεπτά
Ηλικίες 12
Εξάρτηση από γλώσσα Δεν υπάρχει κείμενο μέσα στο παιχνίδι
Κύρια Ονομασία Lisboa
Εναλλακτικές Ονομασίες
Κατηγορία City Building (Κτίσιμο Πόλης), Economic (Οικονομικά & Εμπορίου), Political (Πολιτικής), Solo (Για έναν παίκτη), Strategy (Στρατηγικής)
Μηχανισμοί Area Control and Area Influence (Ελέγχου Επιρροής Περιοχών), Card Drafting (Τράβηγμα Καρτών), Hand Management (Διαχείρισης Καρτών Χεριού), Tile Placement (Τοποθέτηση Πλακιδίων)
Βραβεία
Παίξτε το Online
Κανόνες (Αγγλικά)
Κανόνες (Ελληνικά)
more games

Messina 1347 (2021)
Arkham Horror The Card Game Revised Core Set (2016)
Maquis (2013)
Eldritch Horror (2013)
7 Wonders Architects (2021)
Golem (2021)
Boonlake (2021)
Euthia Torment of Resurrection (2021)
Pandemic Legacy Season 1 (2015)
Ark Nova (2021)
Tinners' Trail (2021)
Arkham Horror (Third Edition) (2018)
Anno 1800 (2020)
Tranglar (2021)
Stardew Valley The Board Game (2021)
MicroMacro Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις (2021)

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …