Κεντρική / Game / Autokrator (Αυτοκράτωρ) (2012)

Autokrator (Αυτοκράτωρ) (2012)

Stars: StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty

Βαθμολογία: 7.93

Κατάταξη: 501

Σχεδιαστής Lefteris Iroglidis
Παίκτες 2–4
Διάρκεια 90–90
λεπτά
Ηλικίες 12
Γλώσσα Δεν υπάρχει κείμενο μέσα στο παιχνίδι
Κατηγορία Fighting (Μάχης),Medieval (Μεσαίωνας),Negotiation / Trading (Διαπραγμάτευσης / Εμπορίου),Wargames (Πολεμικά)
Εκδόσεις Diachron Games

Το Autokrator (Αυτοκράτωρ) είναι ένα μεσαιωνικό παιχνίδι στρατηγικής και πολέμου (euro/wargame) που αναφέρεται χρονολογικά στην περίοδο από τον έβδομο έως και τον ενδέκατο αιώνα μετά Χριστό. Πραγματεύεται τους σκληρούς πολέμους ανάμεσα στους Χριστιανούς και τους Μωαμεθανούς την εποχή εκείνη!!! Στο Autokrator (Αυτοκράτωρ) οι παίκτες ελέγχουν ένα από τα μεγάλα βασίλεια της εποχής (Franks/Holy Roman Empire, Moors, Saracens, East Roman Empire (Byzantines) ). Τα βασίλεια αυτά αναμετρούνται για κυριαρχία και επεκτατισμό σε ένα όμορφα δεμένο και έξυπνα σχεδιασμένο παιχνίδι!!!

Οι παίκτες έχουν 4 χαρακτήρες για να διαλέξουν σε κάθε γύρο, το Βασιλιά τους, το Στρατηγό της Στρατιάς που ελέγχουν, τον Ναύαρχο του στόλου τους και τέλος τα κτίρια της φρουράς τους!!! Το παιχνίδι παίζεται σε 5 γύρους και οι παίκτες κερδίζουν ή χάνουν πόντους νίκης ανάλογα με τις μάχες και τις περιοχές που ελέγχουν. Κάθε παίκτης παίρνει από την αρχή του παιχνιδιού τη δικιά του τράπουλα με στρατούς και καλείται να τις οργανώνει και να τις παρατάσσει ανάλογα με εξυπνάδα και στρατηγική σε κάθε γύρο, ανάλογα με το τι ισχύει στον χάρτη και με το τι προσπαθούν να κάνουν οι αντίπαλοι του. Το σύστημα μάχης με τις κάρτες βασίζεται στις επιλογές που ελέγχουν οι παίκτες και τις μάχες που δίνουν στα διαφορετικά πεδία μάχης (Πεδιάδες, Λόφοι, Δάση, Πόλεις και Ενέδρες). Κάντε τις επιλογές σας με σοφία και διορατικότητα, για να καταφέρετε να είστε εσείς ο νέος Autokrator (Αυτοκράτωρ). Μάθετε περισσότερα για το Autokrator (Αυτοκράτωρ) στη σελίδα της εταιρείας εδώ: Diachron Games

Το Autokrator (Αυτοκράτωρ) είναι ένα μεσαιωνικό παιχνίδι στρατηγικής και πολέμου (euro/wargame) που αναφέρεται χρονολογικά στην περίοδο από τον έβδομο έως και τον ενδέκατο αιώνα μετά Χριστό. Πραγματεύεται τους σκληρούς πολέμους ανάμεσα στους Χριστιανούς και τους Μωαμεθανούς την εποχή εκείνη!!! Στο Autokrator (Αυτοκράτωρ) οι παίκτες ελέγχουν ένα από τα μεγάλα βασίλεια της εποχής (Franks/Holy Roman Empire, Moors, Saracens, East Roman Empire (Byzantines) ). Τα βασίλεια αυτά αναμετρούνται για κυριαρχία και επεκτατισμό σε ένα όμορφα δεμένο και έξυπνα σχεδιασμένο παιχνίδι!!! Οι παίκτες έχουν 4 χαρακτήρες για να διαλέξουν σε κάθε γύρο, το Βασιλιά τους, το Στρατηγό της Στρατιάς που ελέγχουν, τον Ναύαρχο του στόλου τους και τέλος τα κτίρια της φρουράς τους!!!…

User Rating: 3.25 ( 1 votes)

 To Autokrator (Αυτοκράτωρ) είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής και πολέμου με στοιχεία eurogame, πέραν αυτού όμως είναι ένα παιχνίδι που παραδίδει αυτό που υπόσχεται από τον τίτλο και μόνο!!! Μια παρτίδα διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και στο χρόνο αυτό οι παίκτες θα βυθιστούν σε επεκτατικές πολιτικές και μάχες για να επεκτείνουν την επιρροή τους αλλά και την κυριαρχία τους, σε ένα όμορφο μεσαιωνικό χάρτη της μεσογείου. Στα θετικά του παιχνιδιού συγκαταλέγεται το γεγονός ότι είναι αρκετά εύκολο να το εξηγήσει κανείς και γρήγορα οι παίκτες μπορούν να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι δεν προσφέρει δυνατότητες στρατηγικής και επιλογές, το αντίθετο μάλιστα!!! Ένα άλλο αξιοσημείωτο στην περίπτωση του Autokrator (Αυτοκράτωρ) είναι η υψηλή ποιότητα κατασκευής: τόσο το ίδιο το κουτί, όσο το ταμπλό, οι κάρτες τα περιεχόμενα αλλά και το φυλλάδιο οδηγιών διακρίνονται για την λεπτομέρεια αλλά και το άριστο της παραγωγής. Οι κάρτες είναι ανθεκτικές και το ίδιο το ταμπλό από την πίσω πλευρά, κοσμεί την υπέροχη σύνθεση του εξωφύλλου. Το παιχνίδι πέραν τόσο από πλευράς σχεδιασμού όσο και από πλευρά παραγωγής και διάθεσης είναι εξολοκλήρου 100% ελληνικό.

Ωραία όλα αυτά αλλά όμορφο κουτί και όμορφα περιεχόμενα από μόνα τους δεν κάνουν ένα καλό παιχνίδι! Έχει το Autokrator (Αυτοκράτωρ) λόγο να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη σας? Η απάντηση είναι και βέβαια ΝΑΙ!!! Στο Autokrator 2 έως 4 παίκτες ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας της περιόδου από τον έβδομο έως τον ενδέκατο αιώνα μ.Χ. Οι παίκτες μπορούν να διαλέξουν πιο λαό να οδηγήσουν και έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στους Franks, Saracens, Moors και Byzantines, με τους οποίους καλούνται να κατακτήσουν περιοχές και να αποκρούσουν τις επιθέσεις των αντιπάλων σε συνολικά 5 γύρους. Ο νικητής του παιχνιδιού στο τέλος θα είναι εκείνος που κατάφερε να συλλέξει περισσότερους πόντους νίκης (VPs). Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να μαζέψει κανείς πόντους νίκης, με τον επικρατέστερο το να κατακτήσει άλλες περιοχές, μπορεί ωστόσο να κυνηγήσει τη συλλογή χρυσού ή να σκοτώσει αντίπαλους βασιλιάδες, στρατηγούς και ναυάρχους, όλα αυτά αποφέρουν επιπλέον πόντους νίκης στο τέλος!!! Το Autokrator  είναι ουσιαστικά ένα παιχνίδι με ελάχιστο βαθμό τύχης, όπου οι παίκτες καλούνται να διαχειριστούν σωστά τους πόρους τους για να επεκταθούν, και όλα αυτά είναι όμορφα περιτυλιγμένα με ένα πέπλο που αφήνει την αίσθηση ενός wargame (χωρίς ωστόσο να είναι καθαρά πολεμικό παιχνίδι). Σε κάθε γύρω οι παίκτες κινούν τις στρατιές τους, τω οποίων ηγούνται ο βασιλιάς τους, ο στρατηγός τους και ο ναύαρχος τους, με μοναδικό σκοπό την επέκταση αλλά και την υπεράσπιση των πάτριων εδαφών!!! Για να κερδίσουν στο παιχνίδι, πρέπει να το πετύχουν αυτό καλύτερα από τους αντιπάλους τους. Πέραν της κανονικής κίνησης των στρατιών οι παίκτες μπορούν να ακολουθήσουν εκστρατείες για κάθε μία από τις φιγούρες τους, οι οποίες τους δίνουν επιπλέον κινήσεις και επιθέσεις, ωστόσο αυτό κοστίζει σε χρυσό. Ο χρυσός είναι πολύτιμος και κάθε παίκτης ξεκινάει το παιχνίδι με 11 μονάδες και καλείται να το διαχειριστεί σωστά για να έχει το μέγιστο δυνατό όφελος. Πέραν από τις εκστρατείες ο χρυσός χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση επιδρομών από ουδέτερους μισθοφόρους, με τις οποίες μπορείτε να κάνετε ζημιά στους αντιπάλους!!! Επιπλέον ο χρυσός πάντα βοηθάει σε ανακωχές και διαπραγματεύσεις.

Η καρδιά του παιχνιδιού χτυπάει σε ρυθμούς μάχης, ένας τομέας στον οποίο το παιχνίδι πραγματικά λάμπει!!! Κάθε παίκτης έχει στη διάθεση του 48.500 στρατιώτες οι οποίοι χωρίζονται σε διαφορετικές ομάδες στις 12 κάρτες που έχει η κάθε φυλή στα χέρια της (παρόμοιες για κάθε φυλή σε δυνατότητες). 4 από αυτές τις κάρτες είναι φανερές και σχηματίζονται με αυτό τον τρόπο 4 στήλες (μία για κάθε στρατιωτική μονάδα: King-Βασιλιάς, General-Στρατηγός, Admiral-Ναύαρχος, Garrison-Φρουρά). Οι παίκτες καλούνται στην αρχή κάθε γύρου να διανείμουν τα στρατεύματα τους κατάλληλα ανάλογα με τα σχέδια τους, μετατρέποντας έτσι κάποια στρατιωτική μονάδα τους καλύτερη σε κάποιο γύρο (π.χ. μπορεί κάποιος στον πρώτο γύρο του να κάνει το στρατηγό του πιο δυνατό και το ναύαρχο του λιγότερο εάν επιδιώκει να κινηθεί περισσότερο ενδόχωρα από ότι παραθαλάσσια κ.ο.κ.). Κάθε στήλη θα περιέχει συνολικά 3 κάρτες και κάθε στρατιωτική μονάδα (π.χ. Ναύαρχος) δεν μπορεί να έχει 2 κάρτες στρατιωτών του ίδιου τύπου (π.χ. τοξότες). Κάθε αυτοκρατορία έχει 5 τύπους στρατιωτών: 3 μονάδες πεζικού (infantry), 3 μονάδες με τοξότες (archers), 3 μονάδες ιππικού (cavalry), 2 μονάδες μισθοφόρων (mercenaries) και τέλος 1 μονάδα με καταπέλτες (catapults). Κοιτώντας μια κάρτα περισσότερο προσεκτικά, παρατηρούμε ότι περιέχει τον αριθμό των στρατιωτών (π.χ. 3000 μισθοφόροι), την εμπειρία της μονάδας (κανένα, ένα ή δύο σπαθιά) και το πόσο καλά πολεμάει η μονάδα στα διαφορετικά πεδία μάχης (plains-πεδιάδες, hills-λόφοι, forest-δάσος, cities-πόλεις and in ambush-ενέδρα). Αφού αποφασιστεί σε τι τύπου πεδίο θα γίνει η μάχη, οι στρατιές ξεκινάνε να παρατάσσονται  Στην πράξη οι παίκτες παρατάσσουν τις κάρτες-μονάδες τους αντικριστά, προσαρμόζουν αρνητικούς δείκτες και η κάθε μια πολεμάει την κάρτα απέναντι της (σύνολο 3 μάχες). Ο νικητής είναι αυτό που θα τα πάει καλύτερα συνολικά σε 5 σημεία (3 είναι οι μάχες) τέταρτο είναι ο συνολικός στρατός του ενός έναντι στο συνολικό στρατό του αντιπάλου σε χιλιάδες στρατιωτών και πέμπτο η συνολική εμπειρία της μίας μεριάς και για τις 3 κάρτες απέναντι στην εμπειρία της αντίπαλης μεριάς. Όποιος έχει μεγαλύτερο τελικό σκορ, κερδίζει τη συνολική μάχη.  Στο παιχνίδι οι ουδέτερες περιοχές και οι επιδρομές γίνονται από μια τράπουλα 6 καρτών από όπου τυχαία τραβιούνται οι 3 για τη μάχη.

Κάθε ένας από τους 5 γύρους έχει ιστορική βάση και δίνε ένα ελαφρύ πλεονέκτημα ώστε να αντικατοπτρίζεται η ιστορική πραγματικότητα. Για παράδειγμα στο δεύτερο γύρο οι στρατηγοί των Φράγκων (Franks) και των Βυζαντινών (Byzantines) αποκτάν ένα +1 στις επιθέσεις τους. Για να κυριαρχήσετε στο Autokrator (Αυτοκράτωρ) χρειάζεστε καλή μνήμη, παρατήρηση και καλή αίσθηση των παραμέτρων για τις διάφορες στρατιωτικές μονάδες, μα πάνω από όλα χρειάζεστε στρατηγική και σχέδιο!!! Το παιχνίδι παίζεται αρκετά καλά και με 2 παίκτες αν προστεθεί ο κανόνας όπου κάθε παίκτης παίζει μια μονάδα π.χ. το Βασιλιά και μετά τον πλαγιάζει, μετά παίζει ο αντίπαλος π.χ. το ναύαρχο και τον πλαγιάζει και δεν μπορεί να τον ξαναπαίξει μέχρι να έρθει η σειρά του και να έχει παίξει όλες τις μονάδες του. Ο κανόνας αυτός εύκολα υιοθετείται και σε παιχνίδι 3-4 παικτών για ακόμα πιο γρήγορο gameplay. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι με 4 παίκτες το παιχνίδι βγάζει τον καλύτερο του εαυτό!!! Πάμε να δούμε από τι είναι φτιαγμένο το Autokrator (Αυτοκράτωρ):

 • Θέμα :                              StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty
 • Ευκολία :                         StarStarStarStarStarStarStarStar HalfStar EmptyStar Empty
 • Κανόνες :                        StarStarStarStarStarStarStarStar HalfStar EmptyStar Empty
 • Γραφικά :                        StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty
 • Περιεχόμενα :                 StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty
 • Διασκέδαση :                  StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty   
 • Μηχανισμοί :                  StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty
 • Πως παίζεται :                StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty
 • Στρατηγική / Τακτική :    StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty
 • Συχνότητα Παιξίματος : StarStarStarStarStarStarStarStarStarStar Empty
 • Τελική Βαθμολογία :      StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty

Τι μας άρεσε:

 • απίστευτα υψηλή ποιότητα παραγωγής και εμμονή στη λεπτομέρεια
 • παρέχει πλούσιες επιλογές για να οδηγηθεί κανείς στη νίκη
 • πανέμορφος χάρτης εποχής, ενδείκνυται και για πίνακα
 • με ιστορικές αναφορές στο φυλλάδιο οδηγιών
 • με οδηγό στρατηγικής και κανόνες και για 2 παίκτες
 • Έλληνας σχεδιαστής και εταιρεία
 • παίζει πάρα πολύ καλά με 4 παίκτες
 • καλή παραλλαγή για 2 (ή και περισσότερους παίκτες) για γρηγορότερο gameplay και χαμηλότερο downtime
 • άκρως στρατηγικό παιχνίδι

Τι δεν μας άρεσε:

 • ίσως θα θέλαμε να έρχεται πιο γρήγορα η σειρά μας να παίξουμε

Επίλογος: Στο Επιτραπαίζουμε μας χαροποιεί ιδιαίτερα να βλέπουμε τόσο υψηλού επιπέδου, ελληνικές συμβολές στο χώρο του επιτραπέζιου παιχνιδιού  Όταν ο σχεδιαστής του παιχνιδιού επικοινώνησε μαζί μας για να μας δώσει τον Αυτοκράτωρ για να το δοκιμάσουμε και να τον παρουσιάσουμε, ομολογουμένως ήμασταν ήδη ενθουσιασμένοι, γιατί είχαμε ακούσει πολύ καλά λόγια για το παιχνίδι. Μετά από αρκετές δοκιμές η αρχική αυτή μας χαρά μετατράπηκε σε ευχαρίστηση, αυτή την αίσθηση που σου αφήνει ένα πραγματικά καλό παιχνίδι όταν στο τέλος της παρτίδας του σου δίνει την εντύπωση ότι έχεις καταφέρει κάτι σημαντικό, ότι τα σχέδια σου έπιασαν τόπο, ή ακόμα και αν όχι,  σίγουρα θα λάβει ευχαρίστηση κανείς, από τους αγώνες που έδωσε μέσα στην ιστορία… Προτείνουμε ανεπιφύλακτα τον Αυτοκράτωρ τόσο σε έμπειρους όσο και σε νέους παίκτες, γιατί παρότι εκ πρώτης όψεως απλό, το βάθος των επιλογών και της στρατηγικής που μπορεί να ακολουθήσει κανείς είναι μεγάλο και σίγουρα θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα…

Περισσότερα εδώ: Diachron Games

V.

“π(2) = πήγαινε παίξε”

 

Το Autokrator (Αυτοκράτωρ) είναι ένα μεσαιωνικό παιχνίδι στρατηγικής και πολέμου (euro/wargame) που αναφέρεται χρονολογικά στην περίοδο από τον έβδομο έως και τον ενδέκατο αιώνα μετά Χριστό. Πραγματεύεται τους σκληρούς πολέμους ανάμεσα στους Χριστιανούς και τους Μωαμεθανούς την εποχή εκείνη!!! Στο Autokrator (Αυτοκράτωρ) οι παίκτες ελέγχουν ένα από τα μεγάλα βασίλεια της εποχής (Franks/Holy Roman Empire, Moors, Saracens, East Roman Empire (Byzantines) ). Τα βασίλεια αυτά αναμετρούνται για κυριαρχία και επεκτατισμό σε ένα όμορφα δεμένο και έξυπνα σχεδιασμένο παιχνίδι!!! Οι παίκτες έχουν 4 χαρακτήρες για να διαλέξουν σε κάθε γύρο, το Βασιλιά τους, το Στρατηγό της Στρατιάς που ελέγχουν, τον Ναύαρχο του στόλου τους και τέλος τα κτίρια της φρουράς τους!!!…

User Rating: 3.25 ( 1 votes)

Μέσα στο κουτί θα βρείτε:

 • 1 ταμπλό 52×64 cm (ιστορικός χάρτης της περιοχής)
 • 54 κάρτες μάχης (12 από κάθε είδος και 6 για ουδέτερους στρατηγούς/πόλεις)
 • 6 κάρτες (μικρή επέκταση)
 • 4 ξύλινα πιόνια (Βασιλιάδες)
 • 4 ξύλινα πιόνια (Στρατηγοί)
 • 4 ξύλινα πιόνια (Ναύαρχοι)
 • 40 ξύλινοι οκταγωνικοί δείκτες (κτίρια φρουράς)
 • 20 ξύλινοι οκταγωνικοί δείκτες (θησαυρού και ζωής)
 • 2 μαύροι ξύλινοι κυλινδρικοί δείκτες (εποχής και μάχης)
 • 1 φυλλάδιο οδηγιών στα Αγγλικά με ιστορικές αναφορές
What you get inside the box:
 • 1 Game board 52×46 cm (historical medieval mounted map)
 • 54 Battle Cards (12 per each faction and 6 for the neutral generals/cities)
 • 6 mini expansion cards
 • 4 Wooden Figures (kings)
 • 4 Wooden Figures (generals)
 • 4 Wooden Figures (admirals)
 • 40 Wooden Octagons (garrisons)
 • 20 Wooden Octagons (treasury and life indicators)
 • 2 Wooden Cylinders (timeline and battle indicators)
 • English Rulebook/Historical Reference – download
Σχεδιαστής Lefteris Iroglidis
Εικονογράφηση Andrejs Pidjass, Aris Liapis, Lefteris Iroglidis
Εκδόσεις Diachron Games
Χρονιά 2012
Αριθμός Παικτών 2–4
Προτείνεται για 3–4 παίκτες
Διάρκεια 90–90
λεπτά
Ηλικίες 12
Εξάρτηση από γλώσσα Δεν υπάρχει κείμενο μέσα στο παιχνίδι
Κύρια Ονομασία Autokrator
Εναλλακτικές Ονομασίες Αυτοκράτωρ
Κατηγορία Fighting (Μάχης), Medieval (Μεσαίωνας), Negotiation / Trading (Διαπραγμάτευσης / Εμπορίου), Wargames (Πολεμικά)
Μηχανισμοί Area Control and Area Influence (Ελέγχου Επιρροής Περιοχών), Area Movement (Κίνηση στο Χώρο), Hand Management (Διαχείρισης Καρτών Χεριού), Secret Unit Deployment (Μυστική Κίνηση Μονάδας)
Βραβεία
Παίξτε το Online
Κανόνες (Αγγλικά) Κατεβάστε τους Κανόνες (Αγγλικά)
Κανόνες (Ελληνικά)
more games

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Messina 1347 (2021)
Arkham Horror The Card Game Revised Core Set (2016)
Maquis (2013)
Eldritch Horror (2013)
7 Wonders Architects (2021)
Golem (2021)
Boonlake (2021)
Euthia Torment of Resurrection (2021)
Pandemic Legacy Season 1 (2015)
Ark Nova (2021)
Tinners' Trail (2021)
Arkham Horror (Third Edition) (2018)
Anno 1800 (2020)
Tranglar (2021)
Stardew Valley The Board Game (2021)
MicroMacro Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις (2021)

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …