Κεντρική / Board Games / WHAT’S NEW? – Escape from Colditz
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

WHAT’S NEW? – Escape from Colditz

Το Escape from Colditz διαδραματίζεται στο θρυλικό κάστρο του Colditz κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, περίοδο κατά την οποία και είχε χρησιμοποιηθεί ως φυλακή υψίστης ασφαλείας από την Γερμανία για αιχμάλωτους πολέμου και αξιωματικούς των συμμαχικών δυνάμεων. Για να καταλάβει κανείς καλύτερα το Escape from Colditz μπορεί να ξεκινήσει με ένα μικρό μάθημα ιστορίας. Ένα μάθημα που σχετίζεται άμεσα και έμμεσα με το παιχνίδι το ίδιο, και το οποίο θα τον κάνει να θέλει ακόμα περισσότερο να δοκιμάσει αυτό το θεματικό και σε κάποια σημεία ιστορικό, αλλά πάντα διασκεδαστικό παιχνίδι.

Το παιχνίδι πρωτοκυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του 70 και βασίστηκε επάνω σε πραγματικά γεγονότα και ιστορίες πραγματικής απόδρασης από αυτό το φοβερό κάστρο φυλακή. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που ενθουσίασε την αγορά την εποχή εκείνη στην Μεγάλη Βρετανία και για ένα διάστημα μάλιστα κατάφερε να ξεπεράσει σε πωλήσεις την Monopoly στα καταστήματα. Πρόκειται επίσης για ένα παιχνίδι το οποίο σχεδιάστηκε παρέα με το Ταγματάρχη Major Pat Reid, ο οποίος συμμετείχε στην περιβόητη απόδραση και κατάφερε να ξεφύγει την εποχή εκείνη μέσα από τα χέρια των Γερμανών και να επιστρέψει στην χώρα του. Αντιλαμβάνεστε αμέσως λοιπόν ότι έχουμε στα χέρια μας ένα παιχνίδι που στην σύλληψη του και μόνο πριν καν περάσουμε στην εκτέλεση του, ξεχειλίζει με θέμα και ιστορία.

Έχουν περάσει ήδη 75 χρόνια από την ακριβή απόδραση του ταγματάρχη Reid και η εταιρεία Osprey Games αποφασίζει να αναβιώσει αυτό το παιχνίδι, ωστόσο παράλληλα να του δώσει πινελιές και φρεσκάδα από τη εποχή μας και από ότι θα περίμενε κάποιος από ένα σύγχρονο παιχνίδι και με το παραπάνω θα προσθέσουμε σε αυτό το σημείο μια και το παιχνίδι είναι πανέμορφο οπτικά όσο και παικτικά όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας στην συνέχεια. Νέα σχεδιασμένη εικονογράφηση, κορυφαία γραφιστική σχεδίαση και περιεχόμενα με προσοχή στις λεπτομέρειες όπως ιστορικές ρεπλίκες από κιτ πρώτων βοηθειών του ερυθρού Σταυρού της εποχής, σημειωματάρια προπαγάνδας και καρτ ποστάλ από το κάστρο, καθώς και ένα κρυφά σχεδιασμένο σχέδιο απόδρασης στο κάτω μέρος του κουτιού είναι μερικά μόνο από τα σημεία που κάνουν το παιχνίδι να λάμπει. Το κουτί πέραν από το φυλλάδιο με τους καλογραμμένους κανόνες περιέχει και ένα δεύτερο φυλλάδιο με ιστορικά γεγονότα, φωτογραφίες από το κάστρο και τους φυλακισμένους και πλούσιο υλικό, το οποίο αν αφιερώσετε το χρόνο να ξεφυλλίσετε θα σας κάνει να στήσετε γρήγορα το παιχνίδι και να δοκιμάσετε αν θα τα καταφέρετε και εσείς να αποδράσετε όπως πολύ έξυπνα αλλά και ριψοκίνδυνα έπραξε πριν από 75 χρόνια ο Ταγματάρχης Reid. Όλα τα παραπάνω προσθέτουν στην ατμόσφαιρα και στην συνολική εμπειρία που προσφέρει το παιχνίδι.

Καθώς λοιπόν θα ανοίγετε το κουτί του παιχνιδιού θα σας έρχεται πάντα η επιθυμία να περιεργαστείτε τα περιεχόμενα ξανά και ξανά και να προσέξετε ή και να σχολιάσετε πάλι όλες τις ιστορικές λεπτομέρειες και τα αντίγραφα, κάτι που θα σας δίνει περιθώριο για φαντασία. Ν φανταστείτε τις καταστάσεις υπερβολικούς άγχους, την αγωνία και το αισθηματικό επίπεδο των κρατουμένων πολέμου μέσα στο κάστρο, να πείτε για λίγο στα παπούτσια τους ή ακόμα καλύτερα στις στολές τους και να αναγνωρίσετε τις καταστάσεις που πέρασαν αλλά και το θάρρος τους, μέσα από την εμμονή για ελευθερία και ελπίδα για τη ζωή.

Κάστρο Colditz λοιπόν στην καρδία του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ένα αδιαπέραστο οχυρό, μια φυλακή που κανείς δεν έχει αποδράσει μέχρι τώρα τουλάχιστον, Τα παιχνίδι αποτελεί την ιστορική εικονική ανάπλαση της απόδρασης από το κάστρο, όπου απαιτεί προσεκτική προετοιμασία από του αιχμαλώτους αλλά και νεύρα από ατσάλι για να παίξουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τους Γερμανούς φύλακες του στρατοπέδου. Οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο αξιωματικών αιχμαλώτων που συγκεντρώνουν προετοιμάζουν τον εξοπλισμό απόδρασης, σχεδιάζουν μονοπάτια και διαδρομές διαφυγής και συντονίζουν τις προσπάθειες τους για να αποφύγουν τους φρουρούς. Ένας παίκτης σε κάθε παρτίδα, στην απέναντι όχθη, θα αναλάβει των έλεγχο των Γερμανών φρουρών ασφαλείας και προσπαθούν να διατηρήσουν των έλεγχο και την πειθαρχία με όποια μέσα και αν χρειαστεί, παρά των μικρότερο αριθμό σε σχέση με τους φυλακισμένους. Αυτή η πολυτελής καινούργια έκδοση από την Osprey Games για 2 έως 6 παίκτες και περιέχει τόσο τους παλιούς όσο και τους καινούργιους κανόνες, νέα εικονογράφηση που φέρνει από την εποχή και είναι σχεδιασμένη στο χέρι, ένα τεράστιο ταμπλό , 56 ξύλινα πιόνια στις διαφορετικές εθνικότητες των αιχμαλώτων (Βρετανοί, Αμερικάνοι, Γάλλοι, Ολλανδοί και Πολωνοί) 100 κάρτες, ένα ιστορικό φυλλάδιο 32 σελίδων και ρεπλίκες αντικειμένων από τη φυλακή. Πριν από 75 χρόνια ο Ταγματάρχης Reid, έκοψε συρματοπλέγματα, απέφυγε προβολείς αναζήτησης και οπλισμένους φρουρούς με το χέρι στην σκανδάλη και δραπέτευσε από το κάστρο του Colditz. Τώρα καλούμαστε και εμείς να κάνουμε το ίδιο με εκείνον…

Λίγα λόγια σαν βιογραφικό σημείωμα για τον Ταγματάρχη Pat Reid. Ο Ταγματάρχης αποτέλεσε αξιωματικό του Βρετανικού Στρατού κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και αιχμαλωτίστηκε και κρατήθηκε στο Κάστρο του Colditz, μια ναζιστική φυλακή ειδικευμένη για ταραξίες στρατιωτικούς του εχθρού. Είναι μέρος την μικρής ομάδας των ανθρώπων που κατάφεραν να δραπετεύσουν και έχει γράψει 2 βιβλία γύρω από τις εμπειρίες τους την εποχή εκείνη από το κάστρο φυλακή. Μαζί με το σεναριογράφο και παραγωγό Brian Degas, δούλεψαν μαζί και αναβίωσαν τις μνήμες από το κάστρο και την εποχή εκείνη και στην σειρά του BBC για το Colditz.

H Osprey Games, επιστρέφοντας πάλι στο ίδιο το παιχνίδι διατηρώντας το χαρακτήρα του αρχικού παιχνιδιού, έκανε χειρουργικές επεμβάσεις για να το εντάξει στις απαιτήσεις του αιώνα μας. Παρόλο αυτά συμπεριέλαβαν στην νέα του έκδοση και τους παλιούς αρχικούς κανόνες για όποιον θέλει την πρώιμη ιστορική παικτική εμπειρία. Το ίδιο το παιχνίδι λειτουργεί σε ένα επίπεδο όπου καταφέρνει να συγκεντρώσει λεπτομέρειες και κάθε λογής μικρούς κανόνες, χωρίς να κουράζει και παράλληλα να το παντρεύει επιτυχώς με παιχνίδι παλιάς σχολής. Ο παίκτης που χειρίζεται τους φρουρούς προσπαθεί να αποτρέψει τους αιχμαλώτους από το να δραπετεύσουν πριν τελειώσουν οι προκαθορισμένοι γύροι του παιχνιδιού, ωστόσο μόνο μια από τις εθνικότητες των αιχμαλώτων θα κερδίσει. Οι αιχμάλωτοι α και στο πρώτο κομμάτι του παιχνιδιού πρέπει να συνεργαστούν για να σκορπίσουν τους φρουρούς και να δυσκολέψουν έτσι τον παίκτη που χειρίζεται τους Γερμανούς, στο τέλος ο καθενός θα τρέξει μόνος τους προς την ελευθερία και μόνο ο παίκτης που καταφέρει να αποδράσουν 2 πιόνια του κερδίσει, αλλιώς αν ο χρόνος (γύροι) τελειώσουν κερδίζουν οι φρουροί.

Και οι δύο πλευρές είναι άκρως ενδιαφέρουσες και ασύμμετρες καθώς από την μία οι αιχμάλωτοι πολέμου δουλεύουν για να αποκτήσουν εξοπλισμό για την μελλοντική απόδραση, ενώ από την άλλη οι Γερμανοί φρουροί καταδιώκουν τους αιχμαλώτους κατά πόδας για να τους συλλάβουν και να τους στείλουν πίσω στην απομόνωση. Προτείνουμε να δοκιμάσετε και τις 2 πλευρές μιας και η κάθε μια έχει διαφορετικό τρόπο παιξίματος και θα σα κάνει να αισθανθείτε ότι παίζετε κάτι διαφορετικό αν κυνηγάτε ή αν σας κυνηγάνε. Εκεί που το Escape from Colditz πραγματικά πετυχαίνει είναι να κάνει τους παίκτες να αγκαλιάσουν την ιστορία και να την ακολουθήσουν μέχρι το τέλος. Το παιχνίδι αφηγείται μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία καθώς οι παίκτες μετακινούν τους αιχμαλώτους της εθνικότητας που χειρίζονται από δωμάτιο σε δωμάτιο, γύρω από τα πέτρινα τείχη για να συγκεντρώσουν εξοπλισμό για την απόδραση τους. Θα χρησιμοποιήσετε σχοινί για να κατέβετε από ψηλά, θα κόψετε συρματοπλέγματα, θα κλέψετε κλειδιά για σφραγισμένες πόρτες και θα πλαστογραφήσετε χαρτιά για σημεία ελέγχου, όλα αυτά για να καταφέρετε να κάνετε την μεγάλη σας φυγή προς την ελευθερία, τι πιο θεματικό.

Οι λεπτομέρειες του παιχνιδιού είναι καταπληκτικές, καθώς βάζει τους παίκτες να συρθούν μέσα σε στενά τούνελ που έχουν σκάψει, να κόψουν συρμάτινους φράκτες, ακόμα και να κλέψουν το Γερμανικό αυτοκίνητο του διοικητή, που βρίσκεται στο προαύλιο και να πατήσουν γκάζι μέσα από την κεντρική πύλη. Οι επιλογές διαφυγής και θα διαφοροποιούνται κάθε φορά ανάλογα με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι κάρτες που θα τραβιούνται αλλά και λόγω των καταστάσεων που θα επικρατούν στο παιχνίδι την εκάστοτε χρονική στιγμή. Όλα συντελούν στο να ξεδιπλωθεί μια ιστορία όπου όλη παρακολουθούν δαγκώνοντας τα νύχια τους με τους φρουρούς να κυνηγάνε κατά πόδας.

Αν και το παιχνίδι στον πυρήνα του είναι ένα παιχνίδι roll and move, όπου οι παίκτες ρίχνουν τα ζάρια και ανάλογα με το αποτέλεσμα μετράνε θέσεις και κινούνται, μη βιαστείτε να το χαρακτηρίσετε ξεπερασμένο και παλιό μιας και οι λεπτομέρειες και η συνολική αίσθηση που δίνει αντισταθμίζει τον κεντρικό απλοϊκό μηχανισμό του. Υπάρχει ζάρι στο παιχνίδι και οι παίκτες αν είναι άτυχοι με χαμηλές ζαριές θα μπορούν να κινηθούν λίγο και να μην καταφέρουν πολλά στο γύρο τους, ωστόσο το παιχνίδι έχει προβλέψει και ανταμείβει τις χαμηλές ζαριές με το τράβηγμα καρτών που θα βοηθήσουν σίγουρα στους ερχόμενους γύρους αν παιχτούν σωστά (αυτό ισχύει τόσο για τους αιχμαλώτους όσο και για τους φύλακες). Ωστόσο όντως θα χρειαστείτε ψηλές ζαριές για το τέλος για να κάνετε την μεγάλη φυγή την κατάλληλη στιγμή, πολλές φορές ρισκάροντας μέχρι και στην τελευταία θέση, μην σας τσακώσουν. Η διάρκεια του παιχνιδιού αν και κινείται κοντά στις δυόμισι με τρεις ώρες, ο ρυθμός είναι γρήγορος και η σειρά κάθε παίκτη κρατάει λίγο, πριν καλά καλά το καταλάβετε θα ξαναέρθει η σειρά σας να παίξετε. Το παιχνίδι προσφέρει εναλλακτικό αριθμό γύρων από τους αρχικούς προτεινόμενους 50, έτσι ώστε να γίνει ευκολότερο κάπως για τους φρουρούς ή για τους αιχμαλώτους, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο αν θέλετε να αυξήσετε ή να μειώσετε το επίπεδο δυσκολίας για κάποια πλευρά ή αν θέλετε να δοκιμάσετε το παιχνίδι με μικρότερους φίλους.

Οι Αιχμάλωτοι πολέμου μπορούν να μειώσουν τα ρίσκα τους και να υπολογίζουν προσεκτικά τις κινήσεις τους έτσι ώστε να καταφέρνουν με σωστούς χειρισμούς να μειώνουν το κίνδυνο να συλληφθούν, Είναι θα έλεγε κανείς προς το συμφέρον τους να καθυστερήσουν αρκετά ώστε να προετοιμαστούν καλά πριν κάνουν κάποια απόπειρα διαφυγής, ωστόσο το ρολόι (γύροι που περνάνε) μετράει και δεν μπορούν να χαλαρώσουν υπερβολικά ή απλά να αποφεύγουν με ασφάλεια τους φύλακες για πάντα. Θα πρέπει να ρισκάρουν, το θέμα είναι να το κάνουν τις κατάλληλες στιγμές και έξυπνα. Όταν όμως το παιχνίδι προχωρήσει λίγο και οι πρώτες τρεχάλες θα κάνουν την εμφάνιση τους, τότε θα αισθανθείτε σκηνές από την ταινία η Μεγάλη Φυγή (The Great Escape) με τον Steve McQueen να πηδάει με την κλεμμένη Γερμανική BMW επάνω από το συρμάτινο φράκτη του στρατοπέδου. Σχεδόν θα ακούσετε την θεματική σχετική μουσική από την ταινία να παίζει χαρούμενα στα αυτιά σας, και θα αισθανθείτε τον αέρα να τραβάει πίσω τα μαλλιά σας καθώς θα τρέχετε προς την ελευθερία με την καρδιά σας να κτυπάει δυνατά… Καλή απόδραση λοιπόν…

Δείτε το Video Παρουσίαση του παιχνιδιού από το Επιτραπαίζουμε:

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Ευάγγελος Κεφάλας

Ευάγγελος Κεφάλας
Ο Βαγγέλης ως γνήσιος χημικός, από το πρώτο του πτυχίο μέχρι και το διδακτορικό του πάντα του άρεσε πάντα η έρευνα και η χαρά της ανακάλυψης. Έτσι έχει πάντα όρεξη για νέα παιχνίδια ενώ τελευταία "πειραματίζεται" και με τη δημιουργία νέων επιτραπέζιων παιχνιδιών. Του αρέσουν κάθε λογής παιχνίδι και η φιλοσοφία του είναι ότι για κάθε περίσταση και κάθε παρέα υπάρχει ένα διαφορετικό παιχνίδι που κάνει κλικ. Του αρέσουν τα όμορφα παιχνίδια από άποψη παραγωγής και θέματος και πιστεύει ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι για το μυαλό ότι το γυμναστήριο για το σώμα. Σώματι υγιεί εν νου υγιή...

Δείτε επίσης...

Inhabit the Earth – How to Play Video

Το Επιτραπαίζουμε ετοίμασε άλλο ένα νέο Video που μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε. Δείτε πρώτοι το …