Κεντρική / Board Games / SOLO GAMER: In Solo Veritas
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

SOLO GAMER: In Solo Veritas

Είχα ξεκινήσει να γράφω ένα άρθρο παρουσίασης για κάποιο από τα παιχνίδια το οποίο μπορεί να παιχτεί σόλο αλλά το τελευταίο διάστημα έχω πέσει σε πολλές συζητήσεις όπου πρέπει να δικαιολογηθώ κάπως όταν ενημερώνω άτομα πως όχι μόνο υπάρχουν παιχνίδια που παίζονται σόλο αλλά έχω και εγώ αρκετά και παίζω συχνά.

Έτσι γεννήθηκε αυτό το άρθρο όπου θα ήθελα να μιλήσω για την εμπειρία του να παίζεις ένα επιτραπέζιο μόνος σου, να αποδείξω ότι δεν είναι  πρόβλημα στον εγκέφαλο και τέλος ότι μπορείτε να του δώσετε και εσείς μία ευκαιρία…

Σκηνή παρμένη από πραγματικότητα μία μέρα που έτυχε να είμαστε αρκετός κόσμος στο πατρικό μου σπίτι: Εγώ να έχω στήσει από την προηγούμενη μέρα ένα Mage Knight και να συνεχίζω την παρτίδα μου. Ο ξάδελφος μου με βλέπει και μου λέει “Καλά κάθεσαι και παίζεις επιτραπέζιο μόνος σου;” εκείνη την στιγμή κοίταξα γύρω μου και είδα τον πατέρα μου να είναι στο μπαλκόνι με το laptop και να παίζει τον αγαπημένο του ναρκαλιευτή, η μητέρα μου στο tablet να διαβάζει τα νέα της ημέρας και ο αδερφός μου να δίνει την μάχη του στο Playstation. Στην γωνία υπήρχε ένας Κύβος του Ρούμπικ, ένα βιβλίο και ο ξάδελφος μου είχε γυρίσει από τρέξιμο που πηγαίνει αν και συνήθως πάει για κάνα σουτάκι στο γήπεδο του μπάσκετ δίπλα. Κάποιες από τις άνωθεν δραστηριότητες είναι όντως μοναχικές αλλά κάποιες άλλες όχι. Θα μπορούσες να δεις μία ταινία μόνος σου ή και με παρέα, θα μπορούσες να πας για τρέξιμο μόνος ή με παρέα, ποδήλατο, φαγητό, κονσόλες, PC games και νομίζω ότι καταλάβατε το νόημα.

Ο πρώτος χρυσός κανόνας  λάθους που γίνεται όταν ακούνε κάποιος ότι παίζει σόλο επιτραπέζια είναι πως την φράση «Παίζω σόλο επιτραπέζια» την μεταφράζουν για κάποιο περίεργο λόγο σε «Θα μπορούσα να παίζω επιτραπέζια και με άλλου ανθρώπους αλλά δεν θέλω (είμαι μονόχνοτος και περίεργος) ή δεν μπορώ (δεν έχω φίλους) και για αυτό κατέληξα να παίζω μόνος μου».

Ο δεύτερος χρυσός κανόνας λάθους που υπάρχει είναι στο πως έχει οριστεί  το τι είναι επιτραπέζιο. Ο περισσότερος κόσμος που δεν έχει πολύ επαφή το έχει στο μυαλό του σαν μία παιδική ασχολία (εξάλλου επιτραπέζια παίζαμε όταν ήμασταν παιδιά) και άκρως κοινωνική και ομαδική (πάντα με παρέα άνω των 2 ατόμων). Το πρώτο με την παιδικότητα είναι από τα πρώτα που έχουν σχεδόν σταματήσει να υπάρχουν σαν αντιλήψεις αλλά το δεύτερο δεν έχει φύγει ακόμα και ο λόγος είναι πως δεν υπήρχαν παλαιότερα σόλο επιτραπέζια οπότε κανένας ποτέ δεν θεώρησε σωστό το να βάλει στον ορισμό του τι είναι επιτραπέζιο τον αριθμό 1. Μικρή σημείωση το ίδιο γίνεται αυτή την στιγμή με τα Legacy τύπου παιχνίδια (Legacy είναι αυτά που είναι one use only board games) που πολλά άτομα δεν μπορούν να δεχθούν πως γίνεται ένα επιτραπέζιο να είναι μόνο για μία φορά και μετά να μην μπορείς να το παίξεις. Απλά ο ορισμός του τι ορίζεται ως επιτραπέζιο έχει αλλάξει και αλλάζει. Το ίδιο γίνεται και με την εισαγωγή ψηφιακών βοηθημάτων στα επιτραπέζια δες App, δες 3-D τραπέζια κτλ

Η απάντηση για τον πρώτο χρυσό κανόνα είναι πως μπορεί κάποιος να παίξει μόνος του για διάφορους λόγους. Το ότι κάποιος παίζει σόλο επιτραπέζια δεν σημαίνει ΑΥΤΟΜΑΤΑ το ότι δεν παίζει επιτραπέζια και με άλλους ανθρώπους. Για κάποιον περίεργο λόγο νομίζω ότι πολύ το πιστεύουν. Τύπου: μπορώ να πάω να παίξω μπάσκετ με άλλους 5 φίλους μου αλλά τους το ακύρωσα γιατί θέλω να ρίχνω σουτάκια μόνος μου στην μπασκέτα. Μπορεί απλά να ήθελα να πάω για μπάσκετ και να μην μπορούσε κανένας τους και από το να κάτσω σπίτι πήγα να ρίξω μερικά σουτάκια ή ακόμα και να ήταν όντως συνειδητή επιλογή του να πάω να ρίξω σουτάκια μόνος μου γιατί θέλω να βελτιωθώ στα σουτ μου για τον επόμενο αγώνα. Μπορώ να δω μία ταινία με παρέα αλλά και μόνος μου όπως και άλλα τόσα πράγματα.

Η εμπειρία του το να κάνεις κάτι μόνος σου ή με παρέα  είναι ναι μεν διαφορετική ΑΛΛΑ δεν είναι καλύτερη ή χειρότερη απαραίτητα. Επίσης άλλα ερεθίσματα παίρνεις όταν κάνεις κάτι με παρέα και άλλα ερεθίσματα όταν είσαι μόνος σου. Βασικό πρόβλημα είναι πως θεωρούν πολλοί ότι το να κάνεις κάτι μόνος σου είναι κατώτερο/χειρότερο/υποδεέστερο από το να το κάνεις με παρέα και εκεί πατάνε για να σε κρίνουν καταλλήλως.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να απαντήσω στην πολύ απλή αλλά ειλικρινά λογικότατη ερώτηση « Αν δεν μπορώ να παίζω ένα επιτραπέζιο με παρέα θα προτιμήσω να κάνω κάτι άλλο πχ κονσόλα από το να παίξω σόλο ένα επιτραπέζιο». Καλά θα κάνεις. Δεν είναι διαγωνισμός και είναι φυσικότατο να μην έχουμε όλοι οι άνθρωποι τις δραστηριότητες μας το ίδιο κατηγοριοποιημένες. Εγώ θα ήθελα το «Προτιμώ να κάνω το Χ από το Υ» να μην το θεωρούν δεδομένο και ότι μπορεί να γίνει ένα τύπου «Σήμερα προτιμώ το Χ από το Υ αλλά που ξέρεις μπορεί αύριο αυτό να αλλάξει» παράδειγμα θα προτιμήσω να παίξω κονσόλα από το να στήσω ένα επιτραπέζιο παιχνίδι αλλά να που μια μέρα δεν ήθελα τελικά κονσόλα αλλά να διαβάσω ένα βιβλίο ή ακόμα και να στήσω ένα σόλο επιτραπέζιο. Θα ήθελα να αναφέρω μερικά ωραία σημεία για ποιο λόγο να παίξει κάποιος ένα σόλο επιτραπέζιο, τι οφέλη μπορεί να έχει ή για πιο λόγο να το κάνει.

 1. Επιβεβαίωση των κανόνων. Κάτι που μπορεί να το έχουμε κάνει όλοι ακόμα και σε μη σόλο επιτραπέζια. Στρώνεις ένα παιχνίδι και παίζεις μερικούς γύρους ή ακόμα και ολόκληρη παρτίδα για να δεις πως τρέχουν οι μηχανισμοί και τι τυχόν απορίες μπορεί να έχεις πάνω σε αυτούς.
 2. Δεν μπορούν οι συμπαίκτες σου αλλά εσύ μπορείς. Είτε για λόγους χρόνου ή απόστασης μπορεί να μην είναι δυνατόν να συναντηθείς με τα άτομα που παίζεις αλλά εσύ να θέλεις να τρέξεις μία παρτίδα από το αγαπημένο σου παιχνίδι.  Μπορεί να είσαι σε διακοπές σε ένα χωριό, να είναι αργά το βραδύ, να σχολάς νωρίς από την δουλειά σου ή με εντελώς άλλα ωράρια από τους άλλους ή το κλασσικότερο να είναι νέος γονιός με άκρως περιορισμένο χρόνο.
 3. Το παιχνίδι θα βγάλει τα λεφτά του. Ο βασικότερος λόγος για μένα νομίζω που ξεκίνησα τα σόλο για να είμαι ειλικρινής. Είναι πάρα πολύ συχνό το φαινόμενο να αγοράζουμε ένα παιχνίδι και να μην το παίζουμε ποτέ ή ο αριθμός των παρτίδων μας να είναι μέχρι 2. Αυτό μπορεί να έχει γίνει είτε λόγο καταστάσεων είτε λόγω επιλογής μας. Με παιχνίδι το οποίο μπορεί να παιχτεί και σόλο δεν έχεις καμία δικαιολογία στην χειρότερη μπορείς να κατηγορήσεις μόνο τον εαυτό σου αν δεν δει παρτίδες αρκετές.  Προσωπικά ξενέρωνα τρομερά να έχω σκάσει 50+ σε ένα παιχνίδι και να είχε παιχτεί λίγες φορές είτε τώρα είτε στα επόμενα χρόνια θα έβλεπε τον αριθμό των παρτίδων που του αναλογούσε. Οπότε η επιλογή του σόλο σας ανταμείβει και σε οικονομικό επίπεδο.
 4. Immersion στο theme του παιχνιδιού. Επίσης από τα πολύ αγαπημένα μου κομμάτια. Όπως και να το κάνουμε όταν παίζεις ένα επιτραπέζιο σόλο επειδή το πηγαίνεις με τον δικό σου ρυθμό,  δεν μιλάς με άλλους ώστε να βγαίνεις από το mood και γενικά επειδή λογικά θα έχεις επιλέξει ένα επιτραπέζιο με theme που θα σου αρέσει θα μπορείς να μπεις και να παραμείνεις πολύ κοντά στην ατμόσφαιρα και το feeling. Δεν θα σε αποσπούν και το μυαλό σου θα τρέχει και θα κολλάει τα πράγματα και την ιστορία όπως αυτό ακριβώς θέλει.
 5. Δεν υπάρχουν ποτέ τσακωμοί και γενικά μόνο ηρεμία. Δεν θα διαφωνήσεις ποτέ σε ένα σόλο επιτραπέζιο για κανόνες. Δεν θα τσακωθείς για το πιο είναι το καλύτερο action που πρέπει να κάνεις. Δεν θα κατηγορήσεις εσύ κανένα για το αποτέλεσμα και δεν θα σε κατηγορήσει επίσης κανένας. Ναι η ένταση θα υπάρχει αλλά θα είναι λόγο της παρτίδας οπότε όλων των αρνητισμό των εξωτερικών παραγόντων την πετάς από το παράθυρο… στην τελική κλείσε και το κινητό σου βρε αδερφέ.
 6. Δεν υπάρχει AP (Analysis Paralysis). Δεν σε πιέζει κανένας να παίξεις optimal. Δεν σου λέει κανένας πόσο πολύ να το σκεφτείς ή να μην το σκεφτείς. Ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι για την ακρίβεια κομμένος και ραμμένος στα μέτρα σου αφού εσύ τον ορίζεις. Τα σόλο επιτραπέζια έχουν το τελειότερο pace για σένα.
 7. Όλα τα επιτραπέζια αποκτούν save mode. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα μπορείς να αφήσεις μία παρτίδα όσες φορές θέλεις και για όση ώρα θέλεις και να επιστρέψεις να συνεχίσεις. Αφήνεις το παιχνίδι στημένο και παίζεις από λίγο κάθε φορά. Μία περίοδο έπαιζα μία μέρα στο ΜΚ όταν γυρνούσα από την δουλειά και έτσι τελείωνα μία παρτίδα κάθε 6 ημέρες.
 8. Μαθαίνεις αυτοσεβασμό και βελτίωση… όταν δεν υπάρχει κάποιος άλλος ώστε να πεις ότι σε κέρδισε γιατί ήταν καλύτερος ή πιο τυχερός πρέπει στο σόλο να μάθεις να δέχεσαι το πώς για ότι και να γίνει είναι δικό σου 100% (είτε παίζεις παιχνίδι με 0 είτε με 100 τύχη). Κάνεις την αυτοκριτική  σου και συνεχίζεις.
 9. Μεγαλύτερη πιθανότητα μεταπώλησης. Να δεν σου κάνει το επιτραπέζιο και επιλέξεις να το πουλήσεις είναι πιο εύκολο σε σχέση με όλα τα άλλα. Ο λόγος είναι πως σε ένα επιτραπέζιο που παίζει σόλο θέλεις απλά έστω έναν που θα το αγοράσει ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αρέσει σε μεγαλύτερο γκρουπ.
 10. Ανεξέλεγκτοι Home-Rules. Για κάποιον που του αρέσει να αλλάζει τους κανόνες των παιχνιδιών ή που θέλει να κάνει κάποια παιχνίδια πιο εύκολα ή πιο δύσκολα δεν έχει πρόβλημα όταν θα παίζει ένα σόλο επιτραπέζιο.
 11. Μπορείς να βάψεις τις φιγούρες σου όσο χάλια θέλεις. Κανείς δεν μπορεί να σου πει τίποτα και κυριότερων δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι για το αποτέλεσμα.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΕΝΑ ΣΟΛΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ

Για να βοηθήσω λίγο και τα άτομα που μπορεί να θέλουν να αγοράσουν το κάποιο επιτραπέζιο σόλο θα ήθελα να δώσω μερικές βασικές συμβουλές.

 • Υπάρχει διαφορά στο ότι ένα επιτραπέζιο μπορεί να παιχτεί από ένα παίκτη και στο ότι μπορεί να παιχτεί σόλο. Κανονικά το σωστό θα είναι να δείτε το minimum των χαρακτήρων που απαιτούνται ώστε να παιχτεί σωστά… πχ κάποια παιχνίδι σου λένε ότι παίζετε με 1-4 παίκτες αλλά πρέπει να είναι πάντα 4 χαρακτήρες άρα είτε θα παίζετε από έναν ο καθένας είτε θα παίζει ένας και τους 4. Σε πολλά άτομα δεν τους αρέσει να χειρίζονται παραπάνω από έναν χαρακτήρες είτε γιατί μπερδεύονται είτε γιατί δεν τους κολλάει θεματικά. Οπότε θα πρέπει να το ψάξετε πριν αγοράσετε ένα επιτραπέζιο που λέει σόλο τι ακριβώς εννοεί . Δεν υπάρχει κάποιο επίσημο χαρακτηριστικό επάνω στο κουτί δυστυχώς και πρέπει να το ψάξετε για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.
 • Κάποια παιχνίδι σόλο κάνουν το αντίθετο. Είναι δηλαδή αποκλειστικά για 1 άτομο αλλά βάζουνε στο κουτί 1-2 άτομα. Αυτό που συνήθως γίνεται είναι να σου λέει ότι είτε κάτσε απλά δίπλα με έναν φίλο σου και συζήτα ότι κάνεις είτε κάνουν το άλλο πολύ απλό αν πχ έχεις στο παιχνίδι 4 κινήσεις σου λέει να κάνει ο ένας τις 2 και ο άλλος τις άλλες 2. Με λίγα λόγια ψευδοσόλο καταστάσεις. Αν είναι έτσι σχεδόν όλα τα αποκλειστικά σόλο επιτραπέζια μπορούν να παιχτούν με παραπάνω παίκτες.
 • Να προσέχετε πολύ όταν ένα επιτραπέζιο εμπεριέχει τον αριθμό 1 στους παίκτες. Συνήθως δεν έχει γίνει σωστό playtest γι’ αυτόν τον αριθμό και το έβαλαν με μερικούς μπαλοματικούς κανόνες ίσα ίσα για να μπει στο κουτί αντί για 2-4 παίκτες το 1-4. Πως θα το καταλάβετε; Δυστυχώς πάλι θα πρέπει να ρωτήσετε κάποιον που το έχει παίξει ή να προσπαθήσετε να μάθετε τι κανόνες αλλάζουν ώστε να μπορεί να παιχτεί σόλο. Συχνό φαινόμενο το να αλλάζουν τόσο πολύ οι κανόνες για να παιχτούν σόλο που το παιχνίδι δεν είναι καν ίδιο… πχ να σου λέει για να παιχτεί σόλο αντί για 5 γύρους κρατάει 2, βγάλε αυτές τις κάρτες, βγάλε τι άλλες, τα μισά abilities δεν λειτουργούν και πρέπει να κάνεις άλλα 1000 πράγματα ώστε να ψιλο-μπαλανσαριστεί που απλά παίζεις άλλο παιχνίδι. Προσοχή και σε αυτό.
 • Πρέπει να βρείτε το όριο στους πόσους χαρακτήρες μπορείτε να ελέγχετε ταυτόχρονα αν αυτό χρειαστεί… πχ εγώ μπορώ άνετα μέχρι δύο και άντε το πολύ 3 αλλά για παραπάνω άνω την μπάλα. Εξαρτάται και από το παιχνίδι αλλά να το κοιτάξετε αν είναι.
 • Γενικά προσοχή όταν βλέπετε τον αριθμό 1 στο κουτί επάνω…. ψάξτε το… περισσότερο στο τι εννοεί ο ποιητής γιατί θα την πάθετε

Τέλος δεν θα ακυρώσω ποτέ μία παρτίδα με φίλους μου για να παίξω μία μόνος μου αλλά χαίρομαι πραγματικά τις παρτίδες που έχω κάνει και ανυπομονώ να κάνω τα επόμενα χρόνια. Solo, I’m a soloist on a solo list. RATM – Freedom

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Μιχάλης Γιαννής

Μιχάλης Γιαννής
My name is Michael and I've been playing board games for 5 years now. I started playing games as something different to do with my friends other than the usual stuff (movies, guitars, drinking, going out...). I like heavy themed games and the ones we call Eurotrasher and that is games with euro mechanics with a good theme and a bit of luck too. But all my respects go to all classic abstract games Chess, Go, Shogi. Nothing can be compared with them and their history with humanity. nLately I have come to accept all the new modern abstract games (they are cool as hell and they add a little theme too).

Δείτε επίσης...

Century Spice Road – How to Play Video

Το Επιτραπαίζουμε ετοίμασε άλλο ένα νέο Video που μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε. Δείτε πρώτοι το …