Κεντρική / Board Games / SOLO GAMER: Μα καλά και πως παίζεις μόνος σου?
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

SOLO GAMER: Μα καλά και πως παίζεις μόνος σου?

Από καιρό σκεφτόμουν και ήθελα να γράψω ένα γενικό άρθρο για τα επιτραπέζια που παίζονται αποκλειστικά σόλο αλλά όλο κάτι συνέβαινε (βλέπε πίεση του αρχισυντάκτη να γράψω για συγκεκριμένα παιχνίδια, τάχα μου και καλά ότι τα ζητήσατε εσείς) και το ανέβαλα.  Αφορμή λοιπόν για αυτό το άρθρο στάθηκε η επίσκεψη συγγενικού μου προσώπου στο σπίτι μου, μετά από αρκετά χρόνια που είχαμε να ιδωθούμε. Όπως καταλαβαίνετε δεν ήξερε για την ασχολία μου με τα επιτραπέζια τα τελευταία χρόνια.

solo_gamer_1
Πίνοντας λοιπόν τον καφέ μας πέφτει το μάτι του στην βιβλιοθήκη με την συλλογή μου από παιχνίδια.
– Τι είναι όλα αυτά; Με ρωτάει.
Επιτραπέζια του λέω και αρχίζω δειλά δειλά να του εξηγώ τα γνωστά. Ότι υπάρχουν και άλλα επιτραπέζια εκτός από την monopoly κ.τ.λ. Και εκεί αρχίζει να με ρωτάει για διάφορα παιχνίδια που του κεντρίζουν το ενδιαφέρον μήπως παίξουμε κάποιο. Πέφτει λοιπόν το μάτι του στο Friday. Του λέω
– Άστο αυτό, είναι για έναν μόνο παίκτη
-Τι εννοείς ; Μου λέει
Και αφού αρχίζω να του εξηγώ πως υπάρχουν και τέτοια παιχνίδια έρχεται η ερώτηση που περίμενα
– Μα καλά και πως παίζεις μόνος σου; Τι νόημα βρίσκεις; Και εγώ νόμιζα ότι τα επιτραπέζια είναι κοινωνικά παιχνίδια κτλ κτλ κτλ
Από την δική μου σκοπιά το να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με solo επιτραπέζια είναι μάλλον λόγο ανάγκης γιατί δεν βρίσκει συμπαίκτες ή γιατί δεν μπορεί να παίζει όσο συχνά θα ήθελε με τους φίλους του. Κακά τα ψέμματα όποιος ξεκίνησε να μπαίνει στο hobby και μετά από λίγο άρχισε να ασχολείται με λίγο πιο πολύπλοκα παιχνίδια, αμέσως του δημιουργήθηκε η ανάγκη να βρει συμπαίκτες μιας και οι φίλοι του τις περισσότερες φορές, μην πω όλες, κάθε άλλο από το να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να ακούνε κανόνες για μισή και μία ώρα θα θέλανε. Γιατί σόλο λοιπόν; Για εμένα ξεκίνησε από ανάγκη (τώρα έχω αρκετούς φίλους board gamers οπότε δεν έχω πρόβλημα να βρω συμπαίκτες για μια παρτίδα) και στην πορεία ανακάλυψα διαμάντια –βλέπε Navajo wars- που πραγματικά ψάχνεις να βρεις χρόνο να είσαι μόνος σου για να τα στήσεις και να περάσεις μερικές ευχάριστες ώρες.

solo_gamer_2
Ας αφήσουμε όμως να μας μιλήσουν για το θέμα γνωστοί solo board gamers του χώρου που θα τα πούνε πολύ καλύτερα από εμένα. Θα μου επιτρέψετε όμως να διατηρήσω την ανωνυμία τους μιας και μου το ζήτησαν οι ίδιοι, προστατεύοντας τους έτσι από την κοινωνική κατακραυγή επειδή είναι solo geeks (= μοναχικοί σπασίκλες, αυτόνομοι nerds, κομπονετο-παρτάκηδες, παιχνιδοσολο-σκοραριστές). Ας ξεκινήσουμε με τον Μ.Γ. Τον Μ.Γ. τον συνάντησα έξω από την εκκλησία του Άι Διονύση στην Πετρούπολη μια Κυριακή πρωί μετά την λειτουργία. Παπαδοπαίδι γαρ με ανάγκασε να κάνω τον σταυρό μου πριν μιλήσουμε
Μ.Γ. Για εμένα το να παίζω μόνος μου είναι σαν μια λειτουργία. Εκείνη την ώρα είναι σαν να διαλογίζομαι και να μιλάω με το Θεό. Αυτή την στιγμή που μιλάμε έχω ήδη στημένο στο σπίτι το Onirama από το πρωί που ξύπνησα πριν ξεκινήσω για την εκκλησία και περιμένω πως και πώς να πάω να παίξω.
…Μου είπε ανασηκώνοντας λίγο τα γυαλιά του με την χαρακτηριστική του κίνηση. Και συνεχίζει
Μ.Γ. Προσωπικά άρχισα να ασχολούμαι με τα σόλο από μια βαθιά πεποίθηση ότι θα με οδηγήσουν σε ανώτερα πνευματικά επίπεδα συν το γεγονός ότι κάποια στιγμή δεν με παίζανε οι συμπαίκτες μου γιατί λέει έκανα συνέχεια τον σταυρό μου πριν κάνω κάποια κίνηση ή πριν μετρήσουμε την τελική βαθμολογία και δεν μπορούσαν άλλο σε κάθε session την μυρωδιά από λιβάνι. Μα εγώ λιβάνιζα για να έχουμε ένα καλό session.
…Διαμαρτυρήθηκε.

solo_gamer_5
Ας ακούσουμε όμως τώρα την μαρτυρία του Σ.Π. τον οποίο συνάντησα στην Λάρισα όπου βρισκόταν για να συμμετέχει σε ένα session μιας κάποιας λεγεώνας των ξένων;;;; Σε ένα σαλούν;;; Δεν κατάλαβα και πολύ καλά αλλά δεν έχει και τόσο σημασία. Ας αφήσουμε τον ίδιο να μας μιλήσει
Σ.Π. Εγώ ξεκίνησα που λες Δημήτρη να παίζω μόνος μου από πολύ μικρός. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου άγουρο και αμούστακο αγόρι να καταλαβαίνω την φύση μου…..
Τον διακόπτω και του εξηγώ πως θέλω να μου μιλήσει για τα solo board games και όχι για…..
Σ.Π. Ααααα ok. Τώρα κατάλαβα… Λοιπόν δεν έχω να σου πω και πολλά. Εδώ όπως καταλαβαίνεις, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, χρόνος υπάρχει αλλά παρέες δυστυχώς όχι. Ειδικά για το είδος των παιχνιδιών που εγώ προτιμώ (σημ. Wargames). Οπότε οι επιλογές μου είναι δύο. Ή θα παίξω on line κάποιες παρτίδες ή θα παίξω σόλο. Το πρώτο μπορώ και το κάνω με τον Ν.Π. από τα πολύ πολύ νότια προάστια της Αθήνας. Δυστυχώς όμως εκείνος αρέσκεται σε παιχνίδια τύπου Μελισσούλες ή Κατάν ή Λίθινη Εποχή κτλ. Τι να κάνεις όμως; Από το τίποτα. Όσον αφορά τα σόλο ευτυχώς έχουμε αρκετούς καλούς τίτλους όπως Navajo wars, ένα από τα αγαπημένα μου, που θα μας κρατήσουν απασχολημένους για καιρό και ελπίζω και εύχομαι σε νέες συναρπαστικές και γεμάτες ενδιαφέρον κυκλοφορίες.

solo_gamer_6
Αφήνουμε όμως τον Σ.Π. από την ελληνική επαρχία και πάμε στον Γ. από την Ελ….. εμμμ…. Από μια βόρεια χώρα του εξωτερικού. Η συνάντηση μας έγινε στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης στο καφέ του Τάκη του μουγκού, του γνωστού πια Έλληνα που ζει εκεί και επιχειρεί από το 1943. Ο Γ. δεν ήθελε να αναφέρω ούτε το αρχικό του επιθέτου του για λόγους που μόνο ο ίδιος ξέρει. Βρίσκω τον Γ. να έχει στήσει μια παρτίδα Mage Knight έχοντας ενώσει 6 τραπέζια του μαγαζιού.
Γ. Όπως βλέπεις Δημήτρη τα πάω αρκετά καλά με αυτή την παρτίδα. Η Arythea είναι έτοιμη να μπει στην πόλη και να τα γ…..ει όλα. Το αεροπλάνο μου φεύγει σε 8 ώρες γιατί έχει καθυστέρηση οπότε λέω να στήσω άλλες δυο παρτίδες καπάκι εδώ στο καφέ.
Μου λέει παίρνοντας το χαρακτηριστικό του καπέλο από την διπλανή καρέκλα για να καθίσω.
Γ. Μου αρέσουν όλα. Και τα σόλο και τα βαριά και τα party games και οτιδήποτε. Απλώς τα σόλο είναι μια κατηγορία που σου επιτρέπει να ανεβάσεις τις παιχνιδοώρες σου σε επίπεδα high score. Εγώ τον τελευταίο μήνα για να καταλάβεις έχω συνολικές ώρες παιχνιδιού 268 και αυτές μόνο από Live τραπέζια.  Δυο Ελβετιδούλες τον γλυκοκοίταζαν, δυο τραπέζια παρακάτω και ο Γ. αμέσως βγάζει από την τσάντα του ένα μεταλλικό κουτί που έγραφε απ έξω Body Party κουνώντας το προκλητικά. Αμέσως οι Ελβετιδούλες σηκώθηκαν και άρχισαν να πλησιάζουν και εγώ δυστυχώς έπρεπε να φύγω για να προλάβω την πτήση μου.

solo_gamer_7
Τελευταία μαρτυρία από τον Α.Κ. Τον Α.Κ. τον συνάντησα στην βεράντα του σπιτιού του.
Α.Κ. κάθισε Δημήτρη. Βολέψου…Σαν στο σπίτι σου…
…Μου λέει βγαίνοντας στην βεράντα και δεν μπορώ να μην προσέξω την περίτεχνη διακόσμηση με τις χρυσοποίκιλτες κουρτίνες και τα foam inserts παιχνιδιων που κοσμούν τον έναν τοίχο στα δεξιά της βεράντας. Ο αριστερός τοίχος είναι διακοσμημένος με διαφόρων λογής components από παιχνίδια που κάποια αναγνωρίζω ότι έχουν εξαντληθεί από το 1975.  Ο Α.Κ. κάθεται απέναντι μου σε μια βελούδινη πολυθρόνα ανασκουμπώνοντας την μεταξωτή ρόμπα του.
Α.Κ. Δημήτρη μου τι να σου πω. Εγώ ζω και αναπνέω για τα επιτραπέζια. Και ιδιαίτερα για αυτά που έχουν όμορφα περιεχόμενα. Σαν κι αυτό εδώ:
Στο τραπέζι μπροστά μας είναι ήδη στημένο το Hostage Negotiator. Προτιμώ τα σόλο με μικρή διάρκεια γιατί ο χρόνος μου είναι πραγματικά πολύ περιορισμένος. Από το πρωί ως το βράδυ τρέχω για την οικογένεια και την δουλειά, και όπως ξέρεις συμμετέχω ενεργά στην διάδοση του χομπυ μαζί με τον Γ.Β. σε χοροεσπερίδες που διοργανώνουμε και διάφορα άλλα events με θέμα τα επιτραπέζια.
Διατηρούμε και έναν χώρο μαζί με τον Γ.Β. και με άλλους που τον ονομάζουμε «ΦΥΛΑΚΗ» για να βρισκόμαστε και να συζητάμε διάφορα θέματα. Την Κυριακή που μας έρχεται διοργανώνουμε Κρητικό γλέντι με ρακές και ντάκους και με θέμα επιτραπέζια για την δοξασμένη Κρήτη.
Α.Κ. Στο θέμα μας όμως…
…Μου λέει ενώ έχει ήδη σηκωθεί και μου σερβίρει τσάι με τον παραδοσιακό γιαπωνέζικο τρόπο, που του δίδαξε μία γκέισα σε ένα ταξίδι του στην Ιαπωνία με τον Γ.Β. για ένα event με γιαπωνέζικα επιτραπέζια.
Α.Κ. Καλό το σόλο και θα συνεχίσω να παίζω αλλά αν βρίσκω παρέα πάντα θα προτιμώ την παρέα για να παίζω.
– Κι εγώ
…Του λέω
– Εεεεετσιιιιιι…….
…Μου απαντάει με το χαρακτηριστικό του πονηρό χαμόγελο
Κι αυτό νομίζω είναι ότι θα πρέπει να κρατήσουμε από αυτό το άρθρο. Καλά τα σόλο, έχουν βγει κατά καιρούς φανταστικά παιχνίδια αλλά το να βρίσκεσαι με άλλους ανθρώπους πάνω από ένα ταμπλό ενός καλού παιχνιδιού είναι πολλές φορές μαγική εμπειρία ιδιαίτερα όταν αυτοί οι άνθρωποι έχετε την τύχη να είναι όλοι οι παραπάνω.
Εγώ την είχα….

solo_gamer_3

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Δημήτρης Καραθανάσης

Δημήτρης Καραθανάσης
Ο Δημήτρης από μικρός γοητευόταν από το επιτραπέζιο παιχνίδι (ιδιαίτερα το σκάκι, που είναι και η μεγάλη του αγάπη). Όταν το 2011 ανακάλυψε ότι υπάρχουν και άλλα παιχνίδια εκτός από τα κλασσικά (Monopoly, Cluedo etc) ένιωσε σαν μικρό παιδί που του ανοίχτηκε ένας καινούργιος φανταστικός κόσμος και όπως ήταν φυσικό έπεσε με τα μούτρα σε αναζήτηση νέων επιτραπέζιων. Του αρέσουν σχεδόν όλα τα είδη πλην των ameritrash, και μάλλον τείνει περισσότερο προς τα wargames, μια κατηγορία που τον ελκύει αρκετά. Είναι πολύ χαρούμενος που μέσα από το Επιτραπαίζουμε βρήκε και άλλους ενδιαφέροντες ανθρώπους να μοιραστεί το πάθος του...

Δείτε επίσης...

Hunt for the Ring – How to Play Video

Το Επιτραπαίζουμε ετοίμασε άλλο ένα νέο Video που μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε. Δείτε πρώτοι το …