Κεντρική / Board Games / SOLO GAMER: The Lost Expedition
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

SOLO GAMER: The Lost Expedition

Γεια σας φίλοι του Επιτραπαίζουμε! Η επικείμενη ;έκθεση παιχνιδιών Essen είναι προ των πυλών και θα δούμε τι διαμαντάκια θα ανακαλύψουμε όλοι οι συντάκτες του περιοδικού, ώστε να σας τα παρουσιάσουμε μέσα στα επόμενα τεύχη. Για αυτό το τεύχος όμως σας έχω ένα παιχνιδάκι από τον Peer Sylvester, που είναι ο σχεδιαστής του πολύ πολύ αγαπημένου μου επιτραπέζιου για 2 παίκτες  Wir sind das volk (όσοι δεν το ξέρετε αξίζει να του ρίξετε μια ματιά).

Το lost expedition είναι ένα παιχνίδι για 1 (φυσικά) έως 5 παίκτες που παίζει σε μισή περίπου ωρίτσα. Μπορεί να παιχτεί και ως συνεργατικό αλλά και ως 1 vs 1. Πάμε όμως αμέσως στο θέμα και τα περιεχόμενα. Βρισκόμαστε μέσα στα δάση της Βραζιλίας ψάχνοντας την πόλη El dorado που σύμφωνα με το βιβλίο «the lost City of Z» από το οποίο ο σχεδιαστής εμπνεύστηκε το παιχνίδι, ήταν αυτό που έκανε ο  Percy Fawcett την δεκαετία του 30.

Ο στόχος μας λοιπόν είναι να καταφέρουμε να επιβιώσουμε από τους κινδύνους της αφιλόξενης ζούγκλας και να βρούμε την πόλη. Μέσα στο κουτί θα βρούμε αρκετές κάρτες σε μεγάλο μέγεθος, που είναι κάρτες χαρακτήρων, 2 player aid και κάρτες adventure που είναι ο κύριος μηχανισμός του παιχνιδιού οι οποίες είναι αριθμημένες από το 1 έως το 56. Επίσης tokens υγείας, σφαίρες και φαγητού. Και τέλος 2 πιόνια και έναν δείκτη ημέρα νύχτας.

Ξεκινώντας φτιάχνουμε την διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε που δεν είναι τίποτα άλλο από 9 κάρτες στην σειρά που δείχνουν την κάτοψη της ζούγκλας και στην τελευταία κάρτα την πόλη El dorado. Τοποθετούμε ένα πιόνι στην πρώτη κάρτα. Διαλέγουμε 3 από τους 6 χαρακτήρες. Κάθε χαρακτήρας έχει πάνω του ένα από τα εξής σύμβολα. Πυξίδα, Φύλλο, Σκηνή. Θέλουμε να έχουμε έναν από το καθένα. Οι επιπλέον 3 είναι για παιχνίδι 2 παικτών όταν παίζουν αντίπαλοι. Τοποθετούμε πάνω στην κάρτα του καθενός 3 life tokens. Αυτά είναι η ζωή τους.Παίρνουμε επίσης 3 σφαίρες και 3 τόκεν φαγητού. Τέλος από το adventure deck αφού το ανακατέψουμε, τραβάμε 6 κάρτες που είναι το χέρι μας και βάζουμε το δείκτη ημέρας/νύχτας στην ημέρα. Ξεκινάμε!

Το πρώτο που κάνουμε είναι να τραβήξουμε από το adventure deck 2 κάρτες ανοιχτές και τις βάζουμε με αριθμημένη σειρά. Μετά από το χέρι μας διαλέγουμε άλλες 2 κάρτες και τις τοποθετούμε και αυτές ανοιχτές στην σωστή αριθμημένη σειρά με τις δύο προηγούμενες. Μετά πάλι μία από το deck και τέλος διαλέγουμε άλλη μία από το χέρι μας. Έχουμε λοιπόν έξι κάρτες ανοιχτές μπροστά μας στην σωστή αριθμητικά σειρά που αναπαριστούν την ημέρα μας. Πάμε να δούμε πως επιλύονται τώρα και θα καταλάβετε αμέσως πως τις διαλέξαμε από το χέρι μας. Κάθε κάρτα έχει επάνω της Events σε κίτρινο πλαίσιο, choices σε κόκκινο πλαίσιο και options σε γαλάζιο πλαίσιο.  Πουθενά δεν υπάρχει κείμενο, μόνο σύμβολα τα οποία στην πρώτη σας παρτίδα θα τα έχετε μάθει απ’ έξω και δεν θα χρειάζεστε το player aid. Τα events (κίτρινο)  κάθε κάρτας είναι υποχρεωτικό να γίνουν. Από τα σύμβολα σε κόκκινο πλαίσιο πρέπει υποχρεωτικά να διαλέξουμε ένα. Η κάρτα μπορεί να έχει πάνω τις 2 ή 3. Τα options (γαλάζιο πλαίσιο) είναι τελείως προαιρετικά. Μπορούμε να τα κάνουμε όλα, ένα ή όσα θέλουμε.

Η εικονογράφηση βοηθάει πολύ στο να φανταστούμε τι ακριβώς αναπαριστά κάθε κάρτα. Για παράδειγμα χρειάζεται να δώσουμε μια σφαίρα για να πάρουμε φαγητό και η κάρτα δείχνει έναν κροκόδειλο ή δείχνει τους εξερευνητές να περνάνε ένα ποτάμι και κάποια από τα σύμβολα στην κάρτα μας ζητάνε μία πυξίδα και δείχνει το σηματάκι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε το meeple μας στην επόμενη κάρτα μονοπατιού. Σε γενικές γραμμές λοιπόν τα σύμβολα ζητάνε κάτι για να πάρουμε κάτι άλλο, φαγητό, ζωή ή ακόμα και την ίδια την κάρτα για να την χρησιμοποιήσουμε αργότερα για τα σύμβολα της. Όταν επιλύσουμε και τις 6 κάρτες με την σειρά πρέπει να δώσουμε ένα τόκεν φαγητού (ασχέτως του πόσοι εξερευνητές ζούνε) και γυρνάμε το τόκεν στην νύχτα.

Εδώ παίζουμε πρώτα μία από τις τρεις κάρτες που έχουμε στο χέρι μας ανοιχτή μπροστά μας. Μετά έχουμε την επιλογή ή να τραβήξουμε από την τράπουλα ή να παίξουμε πάλι από το χέρι μας και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να έχουμε πάλι 6 κάρτες ανοιχτές. Σημαντικό! Εδώ κάθε κάρτα που κατεβάζουμε μετά την πρώτη, μπαίνει στην αρχή ή στο τέλος της σειρά των καρτών αδιαφορώντας για την αρίθμηση. Αφού επιλύσουμε και αυτές τις 6 κάρτες με τον ίδιο τρόπο, δίνουμε πάλι ένα φαγητό, πάλι μέρα, τραβάμε 6 κάρτες στο χέρι μας και πάμε στον δεύτερο γύρο. Η παρτίδα τελειώνει αμέσως αν καταφέρουμε να φτάσουμε στην πόλη έστω και με έναν εξερευνητή. Χάνουμε φυσικά αν μας πεθάνουν και οι τρεις.

Προσωπική γνώμη είναι ότι το the lost expedition μου άφησε ανάμικτα συναισθήματα. Έχει την  σκέψη του και την τυχαιότητα του αλλά δεν με πείραξε γιατί δένει ωραία με το θέμα. Δεν είναι εύκολο να βγάλετε παρτίδα, ιδιαίτερα στο δύσκολο επίπεδο κάτι που επίσης είναι καλό όταν μιλάμε για σόλο. Παρ όλα αυτά δεν με γέμισε τόσο. Δεν ξέρω, μπορεί να φταίει το ότι μεγαλώνω και παραξενεύω και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για σόλο θέλω γεμάτες εμπειρίες από ένα επιτραπέζιο..

Επίσης για να γκρινιάξω και λίγο δεν καταλαβαίνω γιατί oversized κάρτες. Ανεβάζουν την τιμή χωρίς λόγο και πιάνουν περισσότερο χώρο.Θα προτιμούσα κανονικό μέγεθος. Αν έχετε παίξει το Friday του Friedemann Frieze για το οποίο γράψαμε σε προηγούμενο τεύχος και σας άρεσε, τότε πιστεύω θα σας αρέσει και το Lost expedition. Πάντως αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία αγνοώντας τις γκρίνιες του γεροπαράξενου! Ίσως γίνει η επόμενη πασιέντζα σας πριν την ώρα του φαγητού ή πριν πάτε για ύπνο. Ένα μικρό έτσι για χαλάρωμα που λέμε. Μέχρι το επόμενο τεύχος, καλές παρτίδες!

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Δημήτρης Καραθανάσης

Δημήτρης Καραθανάσης
Ο Δημήτρης από μικρός γοητευόταν από το επιτραπέζιο παιχνίδι (ιδιαίτερα το σκάκι, που είναι και η μεγάλη του αγάπη). Όταν το 2011 ανακάλυψε ότι υπάρχουν και άλλα παιχνίδια εκτός από τα κλασσικά (Monopoly, Cluedo etc) ένιωσε σαν μικρό παιδί που του ανοίχτηκε ένας καινούργιος φανταστικός κόσμος και όπως ήταν φυσικό έπεσε με τα μούτρα σε αναζήτηση νέων επιτραπέζιων. Του αρέσουν σχεδόν όλα τα είδη πλην των ameritrash, και μάλλον τείνει περισσότερο προς τα wargames και τα οικονομιικα παιχνιδια, κατηγορίες που τον ελκύουν αρκετά. Είναι πολύ χαρούμενος που μέσα από το Επιτραπαίζουμε βρήκε και άλλους ενδιαφέροντες ανθρώπους να μοιραστεί το πάθος του...

Δείτε επίσης...

Lords of Hellas – How to Play Video

Το Επιτραπαίζουμε ετοίμασε άλλο ένα νέο Video που μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε. Δείτε πρώτοι το …