Κεντρική / Board Games / SOLO GAMER: Dungeon Roll
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

SOLO GAMER: Dungeon Roll

Στο σημερινό άρθρο θα σας μιλήσω για ένα παιχνίδι που είναι σε ένα από τα πιο συμπαθητικά κουτιά που υπάρχουν και αυτό γιατί ξυπνάει μνήμες από θησαυρούς και δράκους. Το παιχνίδι στο οποίο αναφέρομαι είναι το Dungeon Roll. Σχεδιαστής ο κύριος Chris Darden

To Dungeon Roll είναι ένα καθαρόαιμο dice game με push your luck elements στο οποίο παίρνουμε το ρόλο ενός μαχητή ο οποίος έχει 3 προσπάθειες να μπει όσο πιο βαθιά γίνεται στο μπουντρούμι και να πάρει όσα περισσότερα ΧΡ γίνεται αλλά και θησαυρούς παλεύοντας με τέρατα, ανοίγοντας σεντούκια και βάζοντάς τα ακόμα και με τον Δράκο του παιχνιδιού. Ο παίκτης με το μεγαλύτερο σύνολο στο τέλος είναι και ο νικητής του παιχνιδιού. Το παιχνίδι είναι για 1 έως 4 παίκτες. Η διάρκεια της παρτίδας είναι από 5 λεπτά έως 30 ανάλογα με τον αριθμό των παικτών. Οι κανόνες είναι πολύ εύκολοι και απλοί και θα σας πάρουν 5-10 λεπτά ίσα ίσα για να τους διαβάσετε. Το παιχνίδι είναι κατηγορία family και είναι ότι πρέπει για τους μικρούς μας φίλους από ηλικίες 5+. Δεν έχει βίαιες σκηνές στο artwork και το κείμενο στην κάρτες είναι ελάχιστο.

Περιεχόμενα:
Κουτί ο Πρωταγωνιστής του παιχνιδιού: Το πρώτο που θα δείτε στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι πως το κουτί του είναι ένα μικρό σεντούκι μέγεθος σαν αυτά που έχουν φακελάκια τσάι μέσα. Από την μία είναι ωραίο και οπτικά αλλά το ωραίο είναι πως αφού αδειάσετε όλα τα περιεχόμενα στο τραπέζι τότε βάζετε μέσα εκεί όλα τα τοκεν των θησαυρών. Όποτε κληθείτε να τραβήξετε ένα θησαυρό τότε βάζετε το χέρι σας μέσα σ το σεντούκι. Είναι χαζούλικο από την μία αλλά έχει τον χαβαλέ του και ειδικά τα παιδιά θα το λατρέψουν σαν διαδικασία. Σαν υλικό είναι από σκληρό χαρτόνι και κρατάει αλλά αν σκεφτείς το ότι θα το ανοιγοκλείνετε όλη την ώρα και θα μπαίνουν χέρια μέσα δεν είμαι και πολύ βέβαιος για το μέλλον του και την όλη κατάστασή του. Μέσα στο κουτί θα βρείτε επίσης 14 custom ζάρια (7 καλών και 7 κακών). Είναι βαριά ωραία στην αίσθηση και με ευκολοδιάβαστα σύμβολα. Αντέχουν άνετα το συνεχές ρίξιμο. Επίσης ένα μεγαλύτερο από το κανονικά 10-ζαρο για να μετράτε σε ποιο επίπεδο του μπουντρουμιού είστε. Μερικά μικρά τοκενς με τους θησαυρούς και 10 κάρτες Ηρώων με την μία πλευρά να δείχνει τον απλό χαρακτήρα και την άλλη τον advanced. 4 κάρτες player aid, το βιβλιαράκι κανόνων και το βιβλιαράκι με λίγα λόγια για τους ήρωες. Προσωπικά τα τοκεν τα έχω σε ένα υφασμάτινο σακουλάκι ώστε να τα χειρίζομαι πιο άνετα.

Πως Παίζεται το Παιχνίδι:
Ο κάθε παίκτης έχει 3 γύρους aka προσπάθειες να κάνει 3 ντου στο μπουντρούμι. Κάνει τον πρώτο γύρο μετά ο επόμενος παίκτης και το συνεχίζουμε ώστε να έχουμε κάνει όλοι από 3. Σε κάθε επόμενο γύρο κρατάμε ότι level είχαμε φτάσει καθώς και ότι αντικείμενα είχαμε βρει έως εκείνη την στιγμή. Το παιχνίδι έχει Push your luck. Ξεκινάς από το επίπεδο 1 του μπουντρουμιού. Αυτό σημαίνει ότι ρίχνεις μόνο ένα ζάρι κακών για να αντιμετωπίσεις σε αυτό το επίπεδο. Αφού ξεμπερδέψεις με αυτό τότε ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ αν θα πας στο επόμενο, στο 2 δηλαδή όπου πλέον ρίχνεις 2 ζάρια κακών και συνεχίζεται μέχρι το 10 όπου και δεν έχει άλλο παρακάτω και πρέπει να σταματήσεις αναγκαστικά. Όταν επιλέξεις να σταματήσεις τότε παίρνεις τόσα XP όσα επίπεδα έφτασες και κρατάς και όλα τα τοκενς θησαυρών που είχες βρει μέχρι τότε. ΑΝ όμως χάσεις τότε δεν παίρνεις τίποτα γι’ αυτόν τον γύρο. Σε ένα παιχνίδι οπού κρατάει μόνο 3 γύρους το να μην πάρεις τίποτα σε έναν γύρο είναι χοντρό. Οπότε αυτό που καλείσαι να κάνει είναι να επιλέγεις αν σε παίρνει ή όχι να πας και πιο κάτω με τα ζάρια που έχεις ακόμα.

Τα ζάρια:
Ο βασικός μηχανισμός του παιχνιδιού. Όταν ξεκινάει ο γύρος σου παίρνεις και ρίχνεις ΚΑΙ τα 7 ζάρια των καλών τα οποία αντιπροσωπεύουν το Party με το οποίο ξεκινάς. Τα ζάρια έχουν τις εξής πλευρές: Μάγος, Μαχητής, Ιερέας, Κλέφτης, Champion (μπαλαντέρ), Πάπυρος (re-rolls). Ρίχνεις και ότι σου κάτσει. Αυτό είναι το πάρτι με το οποίο ξεκινάς και μόνο θα λιγοστεύει όσο πιο βαθιά πηγαίνεις. Οι εχθροί όπως είπα είναι ότι ρίχνεις τόσα ζάρια όσα και το επίπεδο στο οποίο είσαι. Τα ζάρια των κακών έχουν Goblin, Undead, Ooze, Potion, Chest, Dragon.

Ένας Μαχητής μπορεί να σκοτώσει όλα τα Goblin ΑΛΛΑ μετά φεύγει από το party. Αντίστοιχα ο Μάγος νικάει τα Ooze και ο Ιερέας τα undead. Οπότε ας πούμε ότι είστε στο επίπεδο 5 και ρίχνεται 5 ζάρια κακών, προσοχή εσείς δεν ΞΑΝΑρίχνεται ποτέ τα ζάρια σας πρακτικά προσπαθείτε να πάτε όσο πιο βαθιά γίνεται με την ομάδα που ξεκινήσατε, λέτε ¨Χρησιμοποιώ τον Μαχητή να σκοτώσει τα 2 goblin, τον Champion τον κάνω Μάγο και σκοτώνω τα 2 Ooze και έναν κλέφτη για να ανοίξει το σεντούκι¨ Οπότε χάσατε για πάντα ένα ζάρι μαχητή, ένα ζάρι μάγου και ένα ζάρι κλέφτη από τα 7 αρχικά που είχατε (χώρια ότι για να φτάσετε στο 5ο επίπεδο θα είχατε χάσει και άλλους). Ο δράκος τι κάνει? Όταν φέρετε δράκο τότε τον βάζετε στην άκρη και όταν μαζευτούν 3 ή και παραπάνω τότε έχετε ξυπνήσει τον δράκο και πρέπει να τον πολεμήσετε μαζί με ότι άλλο έχει το level εκείνο στο οποίο βρίσκεστε. Για να νικήσετε τον δράκο χρειάζονται 3 διαφορετικοί Ήρωες (3 ζάρια με λίγα λόγια).

Τι έχετε στο οπλοστάσιό σας; Τα τοκεν θησαυρών σας δίνουν διάφορες ιδιότητες (πχ να την κάνετε για την πόλη και να γλυτώσετε όμως από βέβαιο θάνατο). Βέβαια αν τους κρατήσετε ως το τέλος σας δίνουν XP οπότε τι κάνετε? Το χρησιμοποιώ ή όχι? Μετά ο κάθε Ήρωας έχει 2 μοναδικές ιδιότητες, μία που την κάνει συνέχεια και μία που είναι για μόνο μία φορά σε κάθε γύρο. Μάλιστα όταν φτάσετε τα πρώτα 5ΧΡ τότε κάνετε level up και έχετε πλέον μία πιο upgrade έκδοση της δύναμής σας. Οπότε λίγο η τύχη λίγο οι ιδιότητες προσπαθείτε για το καλύτερο.

ΘΕΤΙΚΑ

 • Πανεύκολοι κανόνες 10 λεπτών.
 • Στήνετε σε 1 λεπτό. Πραγματικά απλά αδειάζετε το κουτί στο τραπέζι
 • Η διάρκεια είναι ειδικά στα σόλο στα 5-10 λεπτά.
 • Δεν θέλει καθόλου χώρο. Απλά κάπου να πέφτουν τα ζάρια.
 • Δεν έχει πολύ κείμενο στις κάρτες αλλά μιας και δεν υπάρχουν κρυφές πληροφορίες μπορείτε να βοηθάτε τους συμπαίκτες σας.
 • Ωραία βαριά ζάρια που τα χαίρεσαι.
 • Push your luck element για όσους τους αρέσει.
 • Solo έξτρα κανόνες achievements and levels δείτε παρακάτω.
 • Έχει 10 Ήρωες και οι ιδιότητες τους είναι διαφορετικές και αρκετά θεματικές μπορώ να πω.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως το παιχνίδι είναι υπερβολικά multi-solitaire. Οι συμπαίκτες σας δεν έχουν να κάνουν απολύτως τίποτα στον γύρο σας. Επίσης δεν είναι ότι ρίχνετε και ζάρια για να δείτε πως πάει η μάχη. Ρίχνετε μία φορά τα ζάρια στην αρχή και μετά ότι φέρουν οι εχθροί και περιμένετε να δείτε τι θα κάνει οπού τις περισσότερες φορές είναι λίγο εμφανές.
 • Όταν το παιχνίδι κρατάει 3 γύρους το να μην πάρεις τίποτα σε έναν είναι πολύ χοντρό και αν παίζεις για να κερδίσεις δεν σε αφήνει για κανέναν λόγο να το προκαλέσεις. Είναι χαζή σαν κίνηση. Επίσης ξέρεις πολύ καλά αν σε παίρνει ή όχι σε κάθε φάση και μόνο έτσι με λίγο χαζοσύνη μπορεί να πεις ότι θα πας για το παρακάτω.
 • Οι αποφάσεις δεν είναι τόσο σοβαρές και δεν θα το σκέφτεστε για πάνω από 4 δευτερόλεπτα την φορά, το τι είναι καλύτερο.
 • Το κουτί αν και ωραίο σαν ιδέα το χρησιμοποιούν πολύ και μετά από λίγο χαλάει νομίζω.

Συμπέρασμα:
Το Dungeon Roll δίνει αυτό που υπόσχετε ένα πάρα πολύ Light family dice push your luck game. Δεν το προτείνω σε καμία περίπτωση για πάνω από 2 άτομα γιατί θα βαρεθείτε να περιμένετε και δεν έχει και πολύ νόημα ο γύρος του συμπαίκτη σας. Το προτείνω πολύ για παιδιά ηλικιών 5+ με τους γονείς τους. Νομίζω ότι είναι ότι πρέπει γιατί έχει όλα εκείνα τα μικρά χαρακτηριστικά που λατρεύουν. Η τιμή του είναι ας πούμε νορμάλ οπότε του το δίνω και αυτό. Τώρα αν δεν έχετε παιδιά νομίζω ότι υπάρχουν πολύ πιο ωραία και με ψωμί παιχνίδια με dice ή push your luck που το κάνουν πολύ καλύτερα και δεν είναι ανάγκη να επενδύσετε σε αυτό. Σαν SOLO δεν είναι κάτι που θα σας ξετρελάνει αλλά όταν κάτι κρατάει 5 λεπτά μπορείτε απλά να πάρετε την πιο γρήγορη τζούρα επιτραπέζιου που μπορεί να υπάρξει. Βαθμολογία 6/10

Έξτρα SOLO Rules:
Το παιχνίδι στο σόλο παίζει ακριβώς το ίδιο (τι σας έλεγα για multi-solitaire?) απλά ανάλογα με το πόσα XP συνολικά μάζεψες έχει και ένα πινακάκι που λέει τι είσαι πχ
0 – 15 points Dragon fodder
16-23 points Village Hero
24-29 points Seasoned Explorer
30-34 points Champion
35+    points Hero of Ages
Επίσης έχει και έναν κατάλογο με achievements αν καταφέρεις να ξεκλειδώσεις πχ
Dragon Slayer: Να σκοτώσεις 2 δράκους σε έναν γύρο.
Never Tell me the Odds: Να ρίξεις ΚΑΙ τα 7 ζάρια του κακού και να γλυτώσεις.

Περίεργο έξτρα: Στο παιχνίδι όπως είπα έχει 10 επίπεδα. Τα ζάρια των κακών στο παιχνίδι είναι 7 άρα για τα επίπεδα 7 έως 10 ρίχνεις μόνο 7 ζάρια (αν έχει φέρει προηγουμένως δράκους ακόμα λιγότερα). Στην kickstarter έκδοση του παιχνιδιού έδωσαν ως δώρο 2 έξτρα ζάρια κακών. Οι κανόνες δεν άλλαξαν οπότε το κάνανε πιο δύσκολο μιας και τώρα μπορούσες να ρίξεις και 8 αλλά και 9 ζάρια κακών.

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Μιχάλης Γιαννής

Μιχάλης Γιαννής
My name is Michael and I've been playing board games for 5 years now. I started playing games as something different to do with my friends other than the usual stuff (movies, guitars, drinking, going out...). I like heavy themed games and the ones we call Eurotrasher and that is games with euro mechanics with a good theme and a bit of luck too. But all my respects go to all classic abstract games Chess, Go, Shogi. Nothing can be compared with them and their history with humanity. nLately I have come to accept all the new modern abstract games (they are cool as hell and they add a little theme too).

Δείτε επίσης...

WHAT’S NEW? – GKR Heavy Hitters

Όποιος σας πει ότι αυτό που τον τράβηξε αρχικά στο GKR Heavy Hitters ήταν πριν …