Κεντρική / Board Games / SOLO GAMER: D-Day Dice
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

SOLO GAMER: D-Day Dice

Πολλές φορές όμως θέλουμε να παίξουμε και έχουμε ξεμείνει από παρέα ή η σύζυγος-φίλη μας θέλει να κάτσει να δει τηλεόραση και βαριέται να κάτσει για άλλη μια φορά να ακούσει κανόνες από το καινούργιο επιτραπέζιο που αποκτήσαμε και θέλουμε σαν τρελοί να το στήσουμε στο τραπέζι. Ευτυχώς όμως έχουμε την λύση. Σόλο λοιπόν!

Σε αυτό το τεύχος θα δούμε ένα παιχνίδι με θέμα την απόβαση στην Νορμανδία. Ένα επιτραπέζιο με πολεμικό θέμα λοιπον που ο κύριος μηχανισμός του είναι η διαχείριση ζαριών ή όπως λέγεται στα αγγλικά, dice management. Ο λόγος για το D-day dice, ένα επιτραπέζιο για 1-4 παίκτες. Από τα λίγα παιχνίδια που κατά την άποψη μου παίζει πολύ καλύτερα σαν σόλο παρά σαν συνεργατικό. Πάμε αμέσως να το δούμε.

Το θέμα εδώ ξεχειλίζει. Αναλαμβάνουμε μια μονάδα πεζοναυτών των συμμαχικών δυνάμεων που κανουν απόβαση στα παράλια της Γαλλίας κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, στις 6 Ιουνίου του 1944, σε μία από τις 5 παραλίες με τα κωδικά ονόματα Gold BeachJuno BeachOmaha BeachSword Beach και Utah Beach. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να φτάσουμε το γερμανικό οχυρό  (bunker) και να το εξουδετερώσουμε κάτι που θα αποδειχτεί ότι δεν είναι και τόσο εύκολο. Θα χρειαστούμε την τύχη με το μέρος μας αλλά και σωστές αποφάσεις και σίγουρα θα πάρουμε και κάποια ρίσκα.

Ανοίγοντας το κουτί θα βρούμε 4 μικρά ταμπλό διπλής όψης πολύς καλής ποιότητας και με πανέμορφη εικονογράφιση που αναπαριστά το καθένα μια παραλία και θα διαλέξουμε ένα από αυτά για να παίξουμε.4 player aid, απόλυτα λειτουργικά που έχουν ότι πληροφορία χρειαζόμαστε κατά την διάρκεια της παρτίδας. Αρκετά custom ζάρια σε τρία χρώματα, μπλε, κόκκινο, άσπρο καθώς και 4 ακόμα custom ζάρια, ένα για κάθε παίκτη στο χρώμα του που αναπαριστούν την μονάδα του. Αρκετές κάρτες που είναι είτε εξοπλισμός που βρίσκουμε στην παραλία ή κουβαλάμε μαζί μας όπως μπαζούκα, κιάλια, ασύρματος, χειροβομβίδες κτλ. είτε κάρτες με specialists που μας βοηθάνε είτε αλλάζοντας το αποτέλεσμα των ζαριών είτε προσθέτουν κάποιες χρήσιμες ιδιότητες όπως για παράδειγμα ο ναρκαλιευτής, ο οποίος μας βοηθάει να περνάμε τα ναρκοπέδια χωρίς να χάνουμε στρατιώτες. Και τέλος 2 κοινά ζάρια και μερικά tokens για να σημειώνουμε πληροφορίες πάνω στο ταμπλό καθώς και 4 μικρά ταμπλουδάκια ένα για κάθε παίκτη για να σημειώνουμε τα resources που αποκτάμε ή χάνουμε. Αυτά είναι, στρατιώτες, μετάλλια, πόντοι για να αγοράσουμε εξοπλισμό και πόντοι για να αγοράσουμε κάρτες specialists.

Ξεκινώντας αφού διαλέξουμε ποια παραλία θα παίξουμε ( οι κανόνες προτείνουν να ξεκινήσουμε από το exercise tiger που είναι ένα εισαγωγικό σενάριο) διαβάζουμε από το rulebook  ποιες κάρτες θα χρησιμοποιηθούν από αντικείμενα και specialists γιατί ανάλογα με το σενάριο κάποιες κάρτες βγαίνουν εκτός. Στην συνέχεια παίρνουμε 6 custom ζάρια σε τρία χρώματα όπως είπαμε και αποφασίζουμε, αν υπάρχει αυτή η επιλογή, από ποια μεριά της παραλίας θα ξεκινήσουμε. Εκεί θα βρούμε τυπωμένα πάνω στο ταμπλό τα αρχικά resources μας τα οποία και σημειώνουμε στο πολύ εύχρηστο μικρό ταμπλό μας. Αυτά σίγουρα είναι το με πόσους πεζοναύτες ξεκινάμε και ίσως να πάρουμε και κάποιο αντικείμενο ή specialist. Στο κάτω μέρος του ταμπλό βρίσκουμε και πληροφορίες και εξαιρέσεις για την εκάστοτε παραλία, ειδικά σύμβολα κτλ.

Ξεκινώντας λοιπόν τον γύρο μας ρίχνουμε τα 6 ζάρια μας και είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε 2 από αυτά. Τα υπόλοιπα τα ξαναρίχνουμε αν θέλουμε άλλη μία φορά και αν θέλουμε κρατάμε κάποια και τέλος με τα υπόλοιπα έχουμε μια τελική ζαριά. Το τελικό αποτέλεσμα όλων των ζαριών ονομάζεται final tally. Σημειώνουμε λοιπόν τα resources που αποκτάμε από το αποτέλεσμα των ζαριών καθώς και ότι μπόνους μας δίνουν αυτά ανάλογα των συνδυασμό χρωμάτων και εικόνας. Αυτά μπορεί να είναι επιπλέον στρατιώτες, μετάλλια ή item points για να αγοράσουμε εξοπλισμό. Στην συνέχεια γυρνάμε το ζάρι της μονάδας μας μια θέση ώστε να δείχνει μία σαρδέλα επιπλέον (ξεκινάμε με την πλευρά που έχει μία) και αγοράζουμε αν θέλουμε ένα αντικείμενο ή/και ένα specialist. Έπειτα κάνουμε μάχη και χάνουμε στρατιώτες ανάλογα το section που βρισκόμαστε. Το ταμπλό είναι χωρισμένο οριζόντια και κάθετα σε sections και στο καθένα μπορούμε να μείνουμε ορισμένο αριθμό γύρων, συνήθως τρεις, και μετά είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε προς τα εμπρός ή πλάγια. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω και ούτε να πάμε σε τομέα που έχουμε ήδη περάσει.

Αυτός είναι λοιπόν ένας γύρος. Ξεκινώντας τον επόμενο ξαναρίχνουμε τα ζάρια και ούτω καθ’ εξής. Πολύ απλός μηχανισμός που δένει πολύ ωραία με το θέμα. Στόχος μας όπως είπαμε είναι να φτάσουμε το γερμανικό οπλοπολυβολείο και να το εξουδετερώσουμε. Αν οποιαδήποτε στιγμή μείνουμε χωρίς στρατιώτες ή είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε και δεν μπορούμε τότε χάνουμε αμέσως. Η κάθε παραλία μας προσφέρει μια διαφορετική πρόκληση και άλλα εμπόδια για να αντιμετωπίσουμε. Σε άλλη θα βρούμε πολύβολα και τανκς, σε άλλη περισσότερα ναρκοπέδια και συρματοπλέγματα και σε άλλη θα χρειαστούμε πολύ περισσότερους πεζοναύτες γιατί οι μάχες θα είναι σκληρές και ειδικούς για να ξεπεράσουμε τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες του εδάφους.

Μία παρτίδα θα σας πάρει περίπου 45’. Είναι λοιπόν ένα γρήγορο παιχνίδι που ξεχειλίζει από θέμα. Έχετε να επιλέξετε επίπεδο δυσκολίας ανάλογα την παραλία που θα διαλέξετε, εξοπλιστείτε με θάρρος και είστε έτοιμοι! Καλή Διασκέδαση!

Δείτε το Video Παρουσίαση του παιχνιδιού από το Επιτραπαίζουμε:

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Δημήτρης Καραθανάσης

Δημήτρης Καραθανάσης
Ο Δημήτρης από μικρός γοητευόταν από το επιτραπέζιο παιχνίδι (ιδιαίτερα το σκάκι, που είναι και η μεγάλη του αγάπη). Όταν το 2011 ανακάλυψε ότι υπάρχουν και άλλα παιχνίδια εκτός από τα κλασσικά (Monopoly, Cluedo etc) ένιωσε σαν μικρό παιδί που του ανοίχτηκε ένας καινούργιος φανταστικός κόσμος και όπως ήταν φυσικό έπεσε με τα μούτρα σε αναζήτηση νέων επιτραπέζιων. Του αρέσουν σχεδόν όλα τα είδη πλην των ameritrash, και μάλλον τείνει περισσότερο προς τα wargames, μια κατηγορία που τον ελκύει αρκετά. Είναι πολύ χαρούμενος που μέσα από το Επιτραπαίζουμε βρήκε και άλλους ενδιαφέροντες ανθρώπους να μοιραστεί το πάθος του...

Δείτε επίσης...

WHAT’S NEW? – GKR Heavy Hitters

Όποιος σας πει ότι αυτό που τον τράβηξε αρχικά στο GKR Heavy Hitters ήταν πριν …