Κεντρική / Board Games / MEEPLE’S CORNER: Potato Man
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

MEEPLE’S CORNER: Potato Man

Το Potato Man, είναι trick taking παιχνίδι με custom deck (προσαρμοσμένη τράπουλα για το είδος του παιχνιδιού) 60 καρτών των Gunter Burkhardt και Wolfgang A. Lehmann και κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα, το 2013. Το παιχνίδι παίζεται από 2 έως 5 παίκτες σε περίπου 30 λεπτά. Είναι ωραίο να βλέπουμε φρέσκες ιδέες σε ένα είδος παιχνιδιών που έχουμε δει τα πάντα! Ας δούμε παρακάτω τι περιέχει το παιχνίδι, πως παίζεται και στο τέλος θα σας γράψω και την προσωπική μου γνώμη όπως πάντα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
52 Κάρτες παιχνιδιού σε 4 χρώματα (κόκκινο, μπλε, πράσινο, κίτρινο)
15 Κάρτες με σακιά πατάτες (3 για το κάθε χρώμα και 3 ουδέτερες)
1 Φυλλάδιο οδηγιών

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Το Potato Man όπως είπαμε είναι ένα ακόμα μέλος της μεγάλης οικογενείας των trick taking. Ποια στοιχεία όμως το κάνουν διαφορετικό από τα τόσα που κυκλοφορούν; Η ανόμοια κατανεμημένη τράπουλα, το ότι όταν κάποιος παίξει μία κάρτα ενός χρώματος τότε ο επόμενος δεν μπορεί να παίξει το ίδιο χρώμα, ότι ο νικητής του τρικ παίρνει μία κάρτα με σακί αναλόγως με το χρώμα που κέρδισε το τρικ κι ότι αν ένας παίκτης δεν μπορεί να παίξει μία κάρτα στο τρικ τότε το τρικ τελειώνει! Σας φτάνουν αυτά για αρχή; Ακούγεται διαφορετικό κι ενδιαφέρον, σωστά;

Πρέπει να πούμε καταρχήν πως η τράπουλα του παιχνιδιού είναι άνισα κατανεμημένη ως εξής: 14 κόκκινα από το 5 έως το 18, 13 μπλε από το 4 έως το 16, 12 πράσινα από το 3 έως το 14 και 13 κίτρινα από το 1 έως το 13. Επίσης τα σακιά πατάτες είναι κι αυτά διαφορετικά καθώς όσο πιο ισχυρό είναι ένα χρώμα τόσο λιγότερα σακιά απεικονίζει. Έτσι το κόκκινο έχει μόνο ένα σακί, δύο το μπλε, τρία το πράσινο, τέσσερα το κίτρινο και στα ουδέτερα απεικονίζονται πέντε σακιά. Να αναφέρουμε ακόμα πως σε παιχνίδι για 2,3 και 5 παίκτες υπάρχουν κάποιες αλλαγές στους κανόνες ώστε να παίζεται καλά με οποιονδήποτε αριθμό παικτών. Τοποθετούμε κάπου να φαίνονται τις κάρτες με τα σακιά πατάτες χωρισμένες ανά χρώμα. Ανακατεύουμε και μοιράζουμε 12 κάρτες στους παίκτες (10 κάρτες με 5 παίκτες) και με 2 παίκτες έχουμε και μια μικρή στοίβα 8 καρτών σε κάθε παίκτη, όπου τραβάνε μία κάρτα για να αναπληρώσουν το χέρι τους μόλις παίξουν μία στο τρικ. Κάποιες κάρτες που περισσεύουν τις αφήνουμε στην άκρη γι’ αυτόν τον γύρο. Ο μικρότερος παίκτης ξεκινά και παίζει μία κάρτα και συνεχίζουμε με τον παίκτη στα αριστερά του έως ότου έχουν παίξει όλοι από μία κάρτα. Η γενική αρχή του παιχνιδιού είναι ότι πρέπει να παιχθούν και τα 4 χρώματα στο τρικ εκτός από το παιχνίδι 5 παικτών όπου ένα χρώμα και μόνο μπορεί να παιχθεί δύο φορές! Σε παιχνίδι 2 παικτών οι παίκτες παίζουν εναλλάξ από μία κάρτα ώστε να παιχθούν όλα τα χρώματα ενώ σε τριπλό προτείνεται η μεταβλητή του να αφαιρεθούν τελείως οι πράσινες κάρτες από το παιχνίδι αφήνοντας 3 μόνο χρώματα. Αν ένας παίκτης δεν μπορεί να ακολουθήσει με κάρτα που μπορεί να παιχθεί νόμιμα, τότε δείχνει το χέρι του στους συμπαίκτες του κι ο γύρος τελειώνει αμέσως! Νικητής του τρικ είναι πάντα εκείνος που έπαιξε το μεγαλύτερο νούμερο (σε περίπτωση που έχουν παιχθεί δύο ή περισσότερες κάρτες με το ίδιο νούμερο κερδίζει εκείνος που έπαιξε τελευταίος την κάρτα του) εκτός από μία περίπτωση. Τα τρία μεγαλύτερα κόκκινα χαρτιά με αξία 16-17-18 είναι ο Evil Potato. Αν ο Evil Potato είναι μέρος του τρικ, ακόμα κι αν δεν κερδίζει κι έχει παιχθεί κάποιο από τα κίτρινα 1-2-3 τότε τα μικρά κίτρινα κερδίζουν την χαρτωσιά με τον Potato Man! Τώρα ξέρουμε γιατί ονομάζεται έτσι το παιχνίδι, σωστά; Όποτε ένας παίκτης κερδίζει ένα τρικ τότε λαμβάνει ένα σακί πατάτες με το χρώμα που κέρδισε, αν έχει εξαντληθεί το χρώμα που είναι να πάρει τότε παίρνει ένα ουδέτερο σακί που έχει αξία 5 ενώ αν εξαντληθούν και τα ουδέτερα κι ένας παίκτης είναι να λάβει από αυτά τότε μένει με άδεια χέρια! Μόλις τελειώσει ο γύρος οι παίκτες μετρούν τα σακιά που έχουν και καταγράφουν τους πόντους. Στην συνέχεια ξεκινά τον επόμενο γύρο ο παίκτης στα αριστερά εκείνου που ξεκίνησε τον προηγούμενο. Οι κανόνες προτείνουν να παιχθούν ισάριθμοι γύροι όσοι κι παίκτες ώστε όλοι να έχουν παίξει από μία φορά πρώτοι. Ο έχων τους περισσότερους πόντους είναι κι ο νικητής ενώ σε περίπτωση ισοβαθμίας ο παίκτης που είχε λάβει τους περισσότερους πόντους σε κάποιο γύρο θα είναι ο νικητής!

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ
Εξαιρετικό trick taking με πολύ καλή και πρωτοποριακή ιδέα, αποπνέει έναν αέρα φρεσκάδας κι είναι πολύ ευχάριστο. Παίζεται πολύ ωραία με οποιονδήποτε αριθμό παικτών με ιδανικό νούμερο τους τέσσερις παίκτες, ενώ και διπλό είναι πάρα πολύ καλό, πράγμα δύσκολο συνήθως να το επιτύχουν τα παιχνίδια της κατηγορίας! Η συμβουλή μου είναι να μην αφήσετε την παιδική εικονογράφηση να σας αποτρέψει από την απόκτησή του. Αν θέλετε κάτι ανάλαφρο και διασκεδαστικό αλλά με μια πολύ καλή δόση σκέψης και μία αβεβαιότητα για το ποιο τρικ θα είναι το τελευταίο ενώ προσπαθείτε να πάρετε ένα ακόμα σακί, είναι ένα παιχνίδι που προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη!

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Παναγιώτης Ζώης

Παναγιώτης Ζώης
Ο Παναγιώτης λατρεύει το Σκάκι (Βασιλιάς στις προτιμήσεις του) ωστόσο τα χόμπι του ποικίλουν! Εκτός από τα επιτραπέζια του αρέσει να βλέπει anime, να ακούει μουσική (κυρίως Rock & Metal). Παράλληλα του αρέσει να βλέπει ταινίες και κάποιες επιλεγμένες σειρές (πχ. Game of Thrones, Deadwood, Band of Brothers). Αγαπημένο χρώμα του, το κίτρινο (στο Catan αναγκαστικά πορτοκαλί... ) και ακολουθούν μαύρο και μπλε αλλιώς γκρινιάζει άμα δεν του δίνουν ένα από αυτά!!!

Δείτε επίσης...

Rising Sun – How to Play Video

Το Επιτραπαίζουμε ετοίμασε άλλο ένα νέο Video που μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε. Δείτε πρώτοι το …