Κεντρική / Board Games / FAMILY GAMES: Papa Paolo
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

FAMILY GAMES: Papa Paolo

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι ηλιόλουστες μέρες κάνουν ολοένα και πιο συχνή την εμφάνιση τους, οι εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις καθώς και  το κέφι στην παρέα ανέβει και έτσι είμαστε όλοι έτοιμοι να αποκτήσουμε νέες επιτραπέζιες εμπειρίες δοκιμάζοντας ακόμη μια φορά ένα καινούργιο επιτραπέζιο παιχνίδι. Σε αυτό το τεύχος επέλεξα να σας ταξιδέψω στην πόλη της πίτσας για να παίξουμε Papà Paolo.

Όπως είναι προφανές, πρόκειται για ένα παιχνίδι με θέμα την πίτσα. Το Papà Paolo  παίζεται από 2 έως 4 παίκτες, ηλικίας από 10 ετών και πάνω και έχει διάρκεια 30-75 λεπτά, ανάλογα με τον αριθμό των παικτών. Ένα στρατηγικό παιχνίδι τοποθέτησης εργατών, εκτέλεσης ενεργειών και χτισίματος πόλης με ευχάριστο χιουμοριστικό θέμα και όμορφα περιεχόμενα που το κάνουν προσιτό σε όλη την οικογένεια. Πάμε να πάρουμε μια γεύση απ’ το παιχνίδι.

Το Papà Paolo μας μεταφέρει στην μαγευτική πόλη της Ιταλίας, την Νάπολη, γενέτειρα της περίφημης και πολυαγαπημένης πίτσας. Στο παιχνίδι, οι παίκτες είναι ιδιοκτήτες πιτσαρίας και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα παραδώσει τις περισσότερες  πίτσες στο πεινασμένους κατοίκους της πόλης. Φυσικά, για να το καταφέρουν αυτό πρέπει να ξεπεράσουν τους αντιπάλους τους κάνοντας έξυπνες επενδύσεις, στοχεύοντας στην κατάλληλη τοποθεσία στην αγορά, επεκτείνοντας την περιοχή τους και δημιουργώντας έτσι μια αλυσίδα καταστημάτων καλύπτοντας και εξυπηρετώντας ολόκληρη την πόλη της Νάπολης.

Το παιχνίδι παίζεται σε πέντε γύρους και οι παίκτες πρέπει να προγραμματίσουν στην αρχή κάθε γύρου τις ενέργειες που θα κάνουν, διαλέγοντας προσεκτικά που θα τοποθετήσουν τα πιόνια στο ταμπλό. Οι ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι παίκτες στον γύρο τους είναι οι εξής:

  1. να επενδύσουν στο άνοιγμα νέας πιτσαρίας
  2. να κάνουν γρήγορες ταχύτατες παραδόσεις πίτσας
  3. να λάβουν επιδότηση από την τράπεζα
  4. να επεκτείνουν την περιοχή τους.

Στην αρχή κάθε γύρου οι παίκτες τοποθετούν τα μηχανάκια τους σε κάποια από τα πλακίδια που βρίσκονται ανοικτά στο κεντρικό ταμπλό. Έπειτα μπορούν να επιλέξουν είτε να πάρουν το πλακίδιο το ίδιο και να το τοποθετήσουν μπροστά τους, επεκτείνοντας έτσι την περιοχή τους, είτε να αφήσουν το πλακίδιο στη θέση του και να πραγματοποιήσουν μια από τις 2 δυνατές επιλογές που έχουν κάθε φορά ανάλογα με το σημείο που έχουν τοποθετήσει το μηχανάκι τους. Δηλαδή οι παίκτες αν επιλέξουν να μην πάρουν το πλακίδιο κάνουν μια από τις 2 ενέργειες που υποδεικνύεται είτε στον κάθετο είτε στον οριζόντιο άξονα του πλαισίου που συνάντα το πλακίδιο που βρίσκεται το μηχανάκι τους. Έτσι όλοι οι παίκτες εκτελούν τις ενέργειες τους, ένας ένας με την σειρά που ορίζεται από το turn order και μόλις ολοκληρωθεί η φάση ενεργειών, τότε οι παίκτες αποζημιώνονται λαμβάνοντας χρυσές λίρες. Πάλι το πόσες λίρες θα λάβει κάθε παίκτης, εξαρτάται από το σημείο που τοποθέτησε το μηχανάκι του στο ταμπλό. Τις λίρες μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν στην φάση που ακολουθεί, την φάση πονταρίσματος και ανάλογα με το πόσες λίρες θα ποντάρουν θα καθοριστεί πόσες παραδόσεις μπορούν να κάνουν την φορά και πόσες πίτσες μπορούν να παραδώσουν.

Τέλος, οι παίκτες παραδίδουν τις πίτσες τους, στους πελάτες τους και αποζημιώνονται ανεβάζοντας τις ικανότητες του στο  αντίστοιχο ταμπλό, κάνοντας έτσι κάθε ενεργεία ποιο ισχυρή για τους γύρους που θα ακολουθήσουν στο παιχνίδι. Οι ικανότητες που στοχεύουν να αυξήσουν οι παίκτες στο παιχνίδι είναι το πόσες παραδόσεις πίτσας μπορούν να κάνουν την φορά, πόσες πίτσες μπορούν να παραδώσουν, πόσα υλικά μπορούν να βάλουν στην πίτσα και πόσα χρήματα έχουν μαζέψει.

Κάθε απόφαση μετράει και είναι κρίσιμη για την πορεία του παιχνιδιού, για αυτό και οι  παίκτες πρέπει να επιλέγουν προσεκτικά τις ενέργειες που θα πραγματοποιήσουν στον γύρο τους για να μπορέσουν να φέρουν το μέγιστο αποτέλεσμα σε κάθε γύρο. Στο τέλος του παιχνιδιού οι παίκτες παίρνουν extra πόντους νίκης ανάλογα με το πόσο πολύ έχουν εξελίξει τις ικανότητες τους στο παιχνίδι, δηλαδή πόσο έχουν προχωρήσει στο αντίστοιχο ταμπλό. Νικητής του Papà Paolo είναι ο παίκτης που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους νίκης.

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με αρκετή στρατηγική που αξίζει να το δοκιμάσετε και που σίγουρα δεν θα σας αφήσει αδιάφορους. Για τον μήνα Απρίλιο, λοιπόν, προτείνω να παραγγείλουμε πίτσα για να μπούμε πιο βαθιά στο θέμα του παιχνιδιού και να απολαύσουμε μια παρτίδα Papà Paolo!

Φτιάξτε νόστιμες πλούσιες σε υλικά πίτσες, οργανώστε και τοποθετήστε τα delivery σας στην πόλη, παραδώστε όσο πιο πολλές πίτσες μπορείτε, κερδίστε χρήματα, ανοίξτε νέα εστιατόρια και επεκτείνεται την πιτσαρία σας. Όλα χρειάζονται για να γίνεται ο μάστερ Papà Paolo.

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Έλια Κεφαλά

Έλια Κεφαλά
Η Έλια έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και international marketing. Όπως μας εκμυστηρεύεται το μυστικό για να χαλαρώσει κανείς από το απαιτητικό περιβάλλον της δουλειάς, είναι ένα παιχνίδι με τους φίλους της. Έχει αδυναμία στα οικογενειακά παιχνίδια με όμορφη εικονογράφηση και πάντα ένα παιχνίδι που δείχνει όμορφο στο μάτι την τραβάει περισσότερο, ανεξάρτητα από το επίπεδο δυσκολίας. Πιστεύει ότι τα καλά επιτραπέζια παιχνίδια, αρκεί να έχουν λίγους και απλούς κανόνες, ενώ ταυτόχρονα έχει πάντα ιδιαίτερη αγάπη για τα παιχνίδια που ξεκινάς και τα παίζεις χωρίς να ακούς ιδιαίτερα πολλούς κανόνες μιας και τους μαθαίνεις στην πορεία του παιχνιδιού...

Δείτε επίσης...

WHAT’S NEW? – GKR Heavy Hitters

Όποιος σας πει ότι αυτό που τον τράβηξε αρχικά στο GKR Heavy Hitters ήταν πριν …